Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, pandemi koşullarında belediyenin eksilen gelirlerine rağmen, sosyal belediyecilik kapsamında hem esnaf ve vatandaşın yanında olunduğunu hem de bir önceki dönemden kalan borçların 30 milyonunun ödendiğini belirtti. Kayalar, tasarruf tedbirleri uyguladıklarını ve belediyenin mali yapısında ciddi bir düzelme meydana geldiğini kaydederek, “Pandemide gelirlerimiz düştü. Emlak vergilerini toplayamıyoruz. 5’inci aydaki vergilerde sıkıntılar yaşadık. Vatandaşlarımız pandemiden dolayı, ekonomik sıkıntıdan dolayı ödeyemiyorlar. Bu ay yine var, Kasım ayı emlak ayı, yarın son günü. Vatandaşlarımız ödeyebilecek mi ödeyemeyecek mi belli değil, vatandaşlarımız ekonomik anlamda büyük sıkıntı yaşıyor. Doların, Euro’nun halini görüyoruz. Fiyatlar yüzde yüz arttı, yaşam pahalılığı var. İnsanlar zor geçiniyor, kirasını, elektriğini, suyunu anca ödüyor, diğer vergilerini ödeyemiyor. Belediyeler de vergilerle dönüyor, İller Bankası’ndan gelen bütçe var, katı atık, emlak, temizlik vergilerimiz var, bunları toplarsak iş yapabiliyoruz. Her şeye rağmen mali sistemimizi oturttuk, belediye düzgün gidiyor. Her ay maaşlarımızı ödüyoruz Elimden geldiğince bazı aylarda 2 parçada ödüyoruz. Bir sistem oturdu, eski borcu çoğaltmıyoruz, 30 milyon aşağı indirdik. Borcumuz artmıyor. Borcu komple kapatabilirsiniz ama o zaman hiçbir iş yapmazsınız. Ben şimdi oturup hiçbir yatırım, iş yapmam, direkt borcu bitirmeye yönelik çalışmalar yaparım ama bu sefer vatandaşa hizmet götüremezsiniz. Bizim amacımız borcu artırmamak, sabit tutmak, düşürebildiğimiz kadar düşürmek ve Menderes’e hizmet sunmak” dedi.  

“SOSYAL BELEDİYECİLİĞİ İYİ YAPIYORUZ” 

Pandemi sürecinde CHP’li belediyelerin sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini sergilediklerini aktaran Başkan Kayalar, “Biz biraz daha tasarrufa gittik. Araç kiralama olsun, yakıt olsun daha verimli kullandık. Daha önce her şey dışarıya ihaleyle yaptırılıyordu, biz kendi içimizde çözdük. Kilit parke, yol gibi çalışmaları 2 yıldır belediye çalışanlarımız yapıyor. İlk defa 3-4 ay önce bir kilit parke ihalesine çıktık. Yani sistemli bir şekilde tüm işleri kendimiz yaparak borcu kapatmaya çalıştık. Pandemide sadece yol, park, temizlik yapmadık, vatandaşlarımızın da yanında olduk. Tablet dağıttık, televizyon dağıttık, gıda paketi yardımında bulunduk. Askıda fatura uygulaması yapıldı. Meclis kararıyla belediye kiracılarından kira almadık. Pandemi boyunca esnafımızın, halkımızın yanında olduk. Bu konuda sadece İzmir’de değil tüm Türkiye’de CHP’li belediyeler başarılı bir süreç yürüttü. Sosyal belediyeciliğin örnekleri sunuldu. Daha önce CHP geldiğinde yardımlar kesilir algısı oluşturulmuştu. Bu algıyı da yıktık. Bu işin partisi yok, vatandaş zor durumdaysa biz onların yanında olmalıyız. Genel Başkanımız her zaman bir ilçede hiç kimse yatağa aç girmeyecek, aç giren varsa o ilçe başarısızdır’ diyor. Biz de bu mantalite ile çalışıyoruz. İnşallah 2023’te ya da erken seçimde iktidar oluruz ve CHP iktidarında neler yapılacağını herkes net olarak görür. Biz sosyal belediyeciliği iyi yapıyoruz. Pandemide, normalleşmede her zaman vatandaşımızın yanında olacağız” diye konuştu.  

“OY ORANIMIZ ARTTI” 

2019 yerel seçimlerinden bu yana Menderes’te CHP’nin oyunun arttığını ifade eden Kayalar, “Biz seçimi Millet İttifakı olarak Menderes’te yüzde 56 oyla kazandık. Daha önce en çok alınan oy yüzde 58, Anavatan Partisi’nden Aykut abimiz almış bu oyu, ben bir sonraki seçimde yüzde 58 oyu geçeceğimize inanıyorum. Hedefimiz yüzde 60. İnşallah Menderes’imize bu büyük 4 projeyi de kazandırarak, ilçemizi çok daha iyi bir noktaya taşıyacağız. Menderes’e her yıl 4 bin civarında göç geliyor, ilçemiz şu anda tercih edilen bir ilçe. Nüfusumuz 100 bini geçerek 101 bin oldu. Demek ki, ilçe düzgün gelişiyor, biz de yatay mimarı var. İnsanlar birçok nedenden dolayı ilçemizi tercih ediyor. Ben, bir dahaki seçimde yüzde 60’a yakın oy alacağımızı düşünüyorum” açıklamasında bulundu.  

“CHP’DE GENÇLERİN ÖNÜ AÇIK” 

CHP’de yaşanan parti içi yarışın hatırlatılması üzerine konuşan Başkan Kayalar, “İnsanın doğası bu, her partide olur, bizim partide de var. İnsanlar bir hedef koyarlar ve onun için yürür. Ben şu an belediye başkanıyım, Ahmet İşler de ilçe başkanı. İkimizde 2014 yılında meclise girdik, 2 genç arkadaş o dönemde siyasete girmişti. Gençlerin önü bizim partimizde açık, birimiz belediye başkanı olduk, birimiz ilçe başkanı olduk. Bu yüzden ben gençlere siyasette aktif olmayı, düzgün olmayı, çalışmalarını tavsiye ediyorum. Hepsi bir yerlere gelir. Önümüzdeki seçimde ilk defa oy kullanacak 8 buçuk milyon seçmen var. Z kuşağı, ülkenin geleceğini belirleyecek. Onlara da buradan sesleniyorum, çok iyi düşünün, iyi karar verin, bundan sonra nasıl bir anlayışla yönetilmek istenildiğinizi düşünün. Ülkenin geleceğine siz yöne vereceksiniz” ifadelerini kullandı.  

“YİNE 10-15 ADAY ÇIKAR” 

Rekabetin, siyaset ve hizmet açısından motive edici olduğunu aktaran Kayalar, “Önümüzdeki yerel seçimde yine Menderes’te 10-15 aday olur diye düşünüyorum. Bundan önceki seçimde de vardı, daha önceki seçimlerde de vardı. Bu bizim partimizde var. Hak eden bir kişi seçimi alacak. Rekabetin olması iyidir. Yanlışınız varsa onu düzeltirsiniz. Hatanız varsa hatanızdan dönüyorsunuz, daha çok çalışıyorsunuz, daha çok çabalıyorsunuz. Yani ilçeye hizmet için yarışıyorsunuz. Menderes benim doğup büyüdüğüm, hayatımı geçirdiğim, hayatımı kazandığım ilçem. İlçemi daha iyi noktada görmek, iyi noktaya taşımak için aday oldum. Rekabetin faydası var, rekabet olacak. 2024’te de yine 10-15 aday adayı olacak ama kim başarılıysa o aday olacak” dedi.  

“BELEDİYE VE ÖRGÜT UYUMU ÇOK İYİ” 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir İl Başkanlığı ile uyumlu bir çalıştıklarını belirten Kayalar, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızla uyumumuz çok iyi. Menderes’te birlikte 4 büyük projeyi hayata geçireceğiz. İhtiyaç duyduğumuz her an yanımızda, asfalt, kilit parke çalışmalarında uyumlu gidiyoruz. Bize araç, malzeme desteği veriyor. Ben sadece Menderes olarak düşünmüyorum, her ilçeye yapılıyor, İzmir’e yapılıyor. AK Parti’nin olduğu ilçeye de başkanımız yatırım yapıyor, bütün İzmir’in başkanı. İl örgütümüzle, il başkanımızla da uyumumuz iyi. İl Başkanımız da çok çalışkan, iyi çalışıyor. Güzel çalışmaları var. Örgüt- belediye uyumumuz çok iyi. İnşallah 2023’te örgütümüz, 2024’te ise belediyelerimiz başarılı olacak” diye konuştu.  

“ERKEN SEÇİM GEREKİYOR” 

Vatandaşın gündeminde erken seçim olduğunu savunan Kayalar, “Biz İzmir’de de gittiğimiz diğer illerde de insanların en çok ekonomiden şikayet ettiğini görüyoruz. Vatandaşlarımız ülkenin yönetilemediğini düşünüyorlar. Yerelden bir şikayet duymuyoruz. Genel seçim, ekonomik sıkıntılar, doların – Euro’nun yükselişi, geçim sıkıntısı, zam üstüne gelen zamlar vatandaşın konusu. Bir erken seçim yapılması lazım. Bizim milletvekillerimiz sadece İzmir’de gezmiyorlar, Türkiye’nin her yerinde vatandaşı dinliyorlar. Vekillerimiz Türkiye’nin 4 bir yanını geziyor, herkese dokunuyor. Tüm veriler de raporlanarak Genel Merkezimize geliyor. Tüm bunlar doğrultusunda halkta genel seçim ihtiyacı olduğunu görülüyor. Ülke kötü yönetiliyor, yanlış yönetiliyor, yanlış yerlere para harcanıyor. Genel Başkanımız çok bilgili, dürüst, güvenilir müthiş bir lider. Ben kendisinin çözemeyeceği hiçbir sorun yok diye düşünüyorum. Kendisi kısa – orta ve uzun vadeli yönetim planlarını da ortaya koyuyor. Tüm sosyal kesimlere yönelik sistematik bir plan ve programımız var. Ben Genel Başkanımızın öncülüğünde ülkemizin düzeleceğine inanıyorum” dedi.  

“PROJELERİMİZ İÇİN YER TAHSİSİ ALAMIYORUZ” 

Belediyenin yapacağı projeler için Milli Emlak’ın yer tahsis taleplerini reddettiğini ifade eden Kayalar, “Biz projelerimiz doğrultusunda Milli Emlak’tan yer talebinde bulunduk. Yazılarını yazdık, hiçbirinden olumlu yanıt gelmedi. Otopark yapmak istiyoruz, alan da planlarda otopark, burayı istiyoruz, yanıt yok. Özdere’de Pazar yeri, havuz yeri taleplerimize ret cevabı geliyor. Buralar atıl duruyor. Bunlar İzmirlinin, Mendereslinin kullanımına olacak. Hizmet üzerinden siyaset yapılmamasını istiyorum. Bunları hükümet de ilçe belediyesi de yapsa ilçeye kalıyor, kimse bunları yanına alıp götürmüyor. Bu sebeple ben yer tahsislerinin yapılmasını istiyorum. Vatandaşın hizmetine sunacağız. Bir havuz var 1 senedir yer tahsisini alamadık. 10 yıldır işlettiğimiz futbol sahasının 10 yıl sonunda tahsisini bize vermediler. Siyaset yapılıyor. Bu tahsisler bize verilirse biz bunları hızlıca halkımızın kullanımına sunacağız. ‘Belediye bir şey yapamasın, proje üretemesin’ anlayışıyla hareket ettiğinizde halkı cezalandırıyorsunuz. Belediye başkanı değil halk cezalandırılıyor. Menderes’e ilk defa kapalı yüzme havuzu kazandırmak için çalışıyoruz, çocuklarımız gelecek orada yüzme eğitimi görecek. Ben AK Partili meclis üyesi arkadaşlarımıza da söyledim, tahsisler konusunda bize yardımcı olsunlar”  diye konuştu.  

“BİZE GÜVENİN, DESTEK OLUN” 

Mendereslilere çağrıda bulunan Başkan Mustafa Kayalar, “2 buçuk yılımızı doldurduk önümüzde 2 buçuk yıl var. Benim gecem, gündüzüm Menderes. Menderesliler bize güvensin, destek versin. Menderes’i en iyi ilçelerden biri yapacağız, daha konforlu bir ilçe yapacağız. Buradan bunun sözünü veriyorum, Menderes, İzmir’in parlayan yıldızı olacak” ifadelerini kullandı.