Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, 2.5 yıllık faaliyetlerini GÜNDEME BAKIŞ’ın canlı yayınında anlattı. Pandeminin tüm belediyeleri etkilediğini ancak yatırımlara ve tasarruflara ara vermediğini kaydeden Karakayalı, “Kimse benim yoğurdum ekşi demez. Herkes hizmet için geliyor Kemalpaşa’ya, bizde elimizden geldiği kadar hizmet için Kemalpaşamızı güzelleştirmek için ekibimizle beraber çok iyi bir çalışma içerisindeyiz. Belediyelerimizin 1.5 yıl kaybı var. Pandemi… Biz belediye başkanı seçildik kısa süre sonra pandemi patladı. O zamandan beri uğraşıyoruz, bu uğraşı hala devam ediyor. Enerjimizi oraya verdik, tabi pandemi sürecinde ekonomi olarak da zayıfladık. Belediyeler vatandaşların verdiği vergilerle, harçlarla yaşantısını sürdürürler. Harç gelmeyince, vergi yatırılmayınca haliyle biz de yatırım yapamıyoruz. Geçen dönemden kalan borçlar var, onlarla uğraşıyoruz. Şu anda büyük tasarruf yaparak, Büyükşehir’le entegre olarak belediyemizi en iyi şekilde götürmeye çalışıyoruz” diye konuştu.  

“ÜRETİCİYİ DESTEKLİYORUZ” 

Sosyal Belediyeciliğin gereklerini yerine getirmenin öncelikli hedefi olduğunu belirten Karakayalı, “Bizim partimizin, Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin temel amacı sosyal belediyecilik yapmaktır. En iyi uygulamalardan bir tanesi, sosyal belediyeciliği bunu hayata geçirmek. Dar gelirli ailelere yardım etmek, dar gelirli ailelerin çocuklarının eğitimini saplamak, ev hanımları nasıl iş bulabilir, ürünlerini nasıl satabilir, onlara stantlar kurmak bizim başlıca çalışmalarımız arasında yer alıyor. Ben binaya yatırım yapmam, gerekirse yapılır ama ağırlığım insan odaklı çalışmaktır. İnsan odaklı çalışmak kadar güzel bir şey yok. Kemalpaşa hem tarım hem sanayi bölgesi. Kiraz’ı meşhur, Türkiye’nin yüzde 12’si, İzmir’in yüzde 85’ini Kemalpaşa karşılar. Kiraz’ı daha iyi nasıl değerlendirebiliriz, üreticinin cebine biraz daha fazla para nasıl koyabilir noktasında çalışmalarımız var. Kiraz Çiçekleri Kooperatifi kurdu bayanlarımız, sera yaptılar. Zeytinyağı fabrikası kuruyoruz, ihalesi bitti, 1 aya kadar üretime başlayacak. Üreticimizin zeytinlerini sıkacağız piyasa fiyatlarının altında ve onlara destek sağlayacağız. Şişeleme yapacağız, Türkiye’deki tüm marketlere onları dağıtacağız. Meyve kurutma tesisi projemiz var, İzmir Büyükşehir Belediyemizle birlikte, burada kiraz ve diğer meyvelerin sanayi ürününe çevirip hem Türkiye hem de uluslararası pazarlara dağıtımını hayata geçiyoruz. Bağyurdu’nda kamulaştırma yapıyoruz, burada kiraz alım merkezi ve kiraz borsası kuruyoruz. Bunlar tabi çok güzel şeyler, kooperatifle işbirliği yapıyoruz. Bunu Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibiyle entegre olarak yapıyoruz. İşte sosyal belediyecilik bu, yerelde kalkınma bu. Büyükşehir belediyemiz de bu işin öncülüğünü yapıyor, hayvancılık olsun, tarım olsun, süt kuzusu projesi olsun, Büyükşehir’imiz Bayındır’da süt işleme tesisi koyuyor, Mart-Nisan gibi faaliyete geçecek. Her türlü süt ürününü orada işleyecekler. Hem üretici desteklenecek hem de insanların orijinal, hijyenik ürüne erişimi sağlanacak” dedi.  

“MECLİSTE UYUMU YAKALADIK” 

Meclisteki çoğunluğun Cumhur İttifakı’nda olmasına rağmen, uyumun yakalandığını, herkesin ilçeye hizmet için çalıştığını ifade eden Başkan Rıdvan Karakayalı, “İlk senelerde siyasetin sıcaklığı vardı, çekişme vardı. Birbirimizi anlamada zorluk çekiyorduk, zamanla yumuşadı. Siyasi partiler, bu ilçeyi en iyi ben yöneteceğim iddiasıyla seçimlere girerler. Bizim burada hedefimiz Kemalpaşa, Cumhuriyet Halk Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve İYİ Parti olarak, mecliste toplanarak ilçemiz için olumlu kararları alıyoruz. Doğruya kimse eğri, eğriye de kimse doğru demez. Söz konusu olaylarda, kararlarda beraber oluyoruz. Herhangi bir sıkıntımız yok, arkadaşlar da sağ olsunlar çok yardımcı oluyorlar. Anlayış içinde götürüyoruz. Eski sertlikler kalmadı, tüm meclis üyelerimize ben buradan teşekkür ediyorum. Örneğin Demokrasi Üniversitesi geldi, hep birlikte karar aldık, onlar da destek verdi. Hedefimiz Kemalpaşa’ya en iyi şekilde hizmet etmek” açıklamasında bulundu.  

“MERKEZE DE ÜNİVERSİTE İSTİYORUZ” 

İlçeye üniversite gelmesi için uzun süreli çaba gösteren Karakayalı, “Ufak tefek anlaşmazlıklar oldu, sonradan bir araya geldik. Çözülemeyecek bir konu yok dedik. Geçenlerde Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Yaşar Kırkpınar, ilçe başkanı Mustafa Baş olmak üzere birlikte rektörümüze gittik. Kemalpaşa’nın geleceği üzerine konuştuk, Demokrasi Üniversitesi ile neler yapabileceğimizi konuştuk. Onlar da bu hafta içinde mutlaka gelirler. Çok güzel fikir birliğine vardık. İnşallah Demokrasi Üniversitesi’nin diğer fakültelerini de Kemalpaşa’da görürüz. Onlara, Kemalpaşa Belediyesi’nin her şeyi sizin dedim. Benim şimdi oturduğum belediye binasını dahi isteyin, 15 gün içinde boşaltırım dedim. Onlar da iyi niyetli, Demokrasi Üniversitesi’nin Ulucak’ta yeri var. Öğrencilerimiz mutlu şekilde derslerini görüyorlar. Hedefimiz üniversiteyi merkeze getirmek. 2022’de bunu hayata geçirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.  

“TASARRUF GENELGESİNE TAKILDIK” 

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan tasarruf genelgesinin, yatırımları aksattığını söyleyen Karakayalı, “Cumhurbaşkanlığı tasarruf genelgesi yayınlandı. Her şeyi tam yapacaktık ki, şunları yapamazsınız dediler. İhale yapmak yasak… Şu an aslında bekleme sürecindeyiz. Ben Bağyurdu’ndaki kiraz alım merkezinin yüzde 93’ünü bitirdim. Zeytinyağı fabrikası sözü vermiştik, onu yaptık. Üniversite sözümüz vardı onu getirdik. Gençlik eğitim merkezi yapacaktık, tasarruf genelgesine takıldı, bekliyoruz. Verdiğimiz sözlerin yüzde 80-90’ını yerine getirdik. Tabi pandemi bizi çok etkiledi. Geçenlerde;  belediye başkanlıklarını 1 buçuk yıl uzatacaksınız, 1 buçuk yıl alacağımız var dedim. Çünkü hiçbir şey yapamadık, seçimler 2024’te değil 2025 buçukta olsun dedim. Bütün belediye başkanları için geçerli bu. Telafi etmeye çalışıyorum” dedi.  

SOYER’E METRO TEŞEKKÜRÜ 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan Kemalpaşa Metro hattının ilçeye birçok yararı olacağını kaydeden Karakayalı, “Medeniyetin başlangıcı bence ulaşımdır. Kırsalla kenti kesintisiz olarak birbirine bağlamak kadar güzel bir şey yok. Keşke Türkiye’deki bütün şehirlerimizde kırsala kentten kesintisiz ulaşım sağlansa. Toplu ulaşım kadar güzel bir şey yok. Toplu ulaşım çevre, para, tasarruf, trafik sıkışıklığını önlemek demektir. Kemalpaşa’da 2 tane organize sanayi bölgesi var. Kemalpaşa, pandemi ve depremden sonra cazip hale geldi. Manisa’nın 4 ilçesi direkt İzmir’le bağlantılıdır çok sık araba kalkar, tüm bunlar trafik sıkışıklığı demek. Fabrikaların servis aracı var, bunlar trafik sıkışıklığı, hava kirliliği demek. Bu da iklim değişikliği, sıcaklığın artması, kuraklığın artması demek, metro bunları engelleyecek. Metro dünyanın en mükemmel ulaşım aracıdır. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibine de ben buradan teşekkür ediyorum, İzmir’in batısına, kuzeyine, güneyine metro gitti, doğusuna gelmemişti. Proje ihalesi yapıldı, en kısa zamanda inşallah Kemalpaşa’mıza metro gelir de hem trafik sıkışıklığına çare olur, şehirle kırsal birbirine bağlanır” ifadelerini kullandı.  

“SİYASET BU MU?” 

Kemalpaşa Belediyesi eski Başkanı Arif Uğurlu’nun verdiği belediyeye ait borç rakamlarının gerçeği yansıtmadığını savunan Karakayalı, “60 milyon değil, onlar doğru söylemiyorlar. 60 milyonun içinde belediyeden çıkarttıkları 300 kişinin tazminatı var. Bu nereye kadar doğru, çıkartmayın tazminat çıkmasın. Kaldı ki; çıkarttıkları işçilerin tazminatlarını da ben şimdi ödüyorum, 5 yıl ödemediler. İkincisi benim cami projem vardı 6 milyon 500 bin liraya ihale yapmıştım, temelini attık, onlar geldiler, projeyi kapattılar. Bunlar camilerle övünür ya… Biz yapsak aynı şeyi Türkiye ayağa kalkar. Bunlar onu kapattılar 6 milyon 500 bin lira borç yazmışlar, ödemediğin şeyi niye borç yazıyorsun. Siyaset bu mu, neden yalan söylüyorsun, insanları yanıltıyorsun. Ben 2013’te geldiğimde 12-13 milyon lira borcum vardı, benim borcum o kadar, fazla değil. “Yatırım yoktu, borç vardı” iddialarına yanıt veren Karakayalı, “Pazar yerini kim yapmış, rekreasyon alanını kim yapmış, futbol sahalarını kim yapmış, 36 parkı kim yapmış. Bunlar siyaset, zaten gerçekleri halk görüyor. Geçen dönem yaptıkları yerlerde kimler var, kimler nemalanıyor, yaptıkları kongre merkezinden şu an kimler nemalanıyor, ne için yapılmış bunları halk biliyor zaten. Halk bunun cevabını vermiştir zaten, 2024’te halka gideceğiz, kimin ne yaptığı ortaya çıkar. Ben bu dönem hiç borçlanmadım, borçlanma şansım da yok şu an. İnsanlar borçlanabilir, yatırım yapıyorsunuz, borçlanacaksınız ama yaptığınız işin halka ne yararı var, ben buna bakarım. Halkın yüzde kaçı yaptığınız tesisi kullanıyor, işte sosyal demokratlık burada ortaya çıkıyor” dedi.  

“DEVLET, ÇİFTÇİYİ DESTEKLEMELİ” 

Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, çiftçinin zor durumda olduğunu belirterek, “Türkiye’deki ekonomi neyse çiftçinin durumu da o. Mazot fiyatı, gübre fiyatı, ilaç fiyatları çiftçiyi etkiliyor. Benim küçük bir kiraz bahçem vardı, kardeşime verdim, al sen bak dedim. Ben bakmam buradan para kazanamam dedi. Bütün bakım parasını da ben vereceğim dedim. Verdik, kiraz bu sene hiç olmadı yüzde 70’lere varan verim düşüklüğü vardı. Daha önce 8 işçiyle toplanan kirazı karı koca topladılar, hesaplarını yaptılar, ilaççıya 10 bin lira borcu çıktı, onu ben taksitlerle ödedim, çiftçinin durumu bu. Çiftçinin para kazanması için devletin destekleme yapması gerekiyor. Sen yata ucuz mazot verirken neden çiftçiye vermiyorsun, bunu sormak lazım değil mi. Mazot, gübre desteği ver, alım garantisi ver, bütün Avrupa bunu yapıyor. Avrupa’daki çiftçilerin yüzde 99’u örgütlüdür, hepsi kooperatiftedir. Süt ürünlerinin desteklenmesi lazım, zeytinyağının desteklenmesi lazım. Ben zeytin fabrikasını neden kuruyorum, özelde yüzde 12’yle sıkıyorlarsa ben yüzde 8 payla sıkacağım. İşte bu destektir, kirazda, üzümde, zeytinyağında sübvanse yapmak gerekir. Devlet bunu yapmazsa biz yakın bir tarihte üretici bulamayacağız. Köyler akın etmeye başladı. Köyde ekim yapıyor para kazanamıyor, çoluğuna çocuğuna bakmak için, sağlık güvencesi için mecburen asgari ücretle fabrikaya girmeye çalışıyor. Herkes kentte çalışırken kim üretecek? Fasulyeyi Meksika’dan, pirinci Yunanistan’dan, buğdayı Rusya’dan alırsak bu iş biter. Bizim köylerdeki insanları üretmesi için orada tutmamız lazım” diye konuştu.  

“TARIMA EN BÜYÜK DESTEK SOYER ÇİFTİNDEN” 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından tarım ve hayvancılığa çok önemli destekler verildiğini vurgulayan Karakayalı, “Tarıma en güzel desteği İzmir Büyükşehir Belediyesi veriyor. Kuzu, koyun dağıttı çiftçilere, 2 koyun verilmişti şimdi o koyunlar 18 oldu, 1 evin geçimini sağlayacak noktaya geldi. Türkiye’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma verdiği destek kadar hiçbir il tarıma destek vermiyor. Bunu açıkça söylemek gerekiyor. Süt kuzusu kapsamında her hafta 238 bin çocuğa süt veriliyor. Hangi belediye veriyor bunu? Karakılçık buğdayını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz, geçen sene 400 kilo aldık, bu sene ben onu çoğalttım, bin kiloya çıkarttım. Küçükbaş hayvana destek veriyor, süt işleme fabrikası, meyve işleme, kurutma fabrikasına destek veriyor. Türkiye’de tarım 3 ise, İzmir’de 6, ikiye katlamış durumda. Bu süreç Aziz Kocaoğlu ile başladı, Tunç Başkanım çok daha ilerleterek eşi Neptün Hanımla birlikte daha ileriye taşıyor. Türk tarımının kurtuluşu kooperatifleşmedir. Örgütlü toplum, güçlü toplumdur, herkes bunu kafasına koyacak. Örgütleneceksiniz, kiraz, buğday, elma ne üretiliyorsa örgütlenilecek, kooperatifleşilecek, kooperatif üzerinden satışlarını yapacaklar. Sen  -  ben yok, biz varız. Kooperatif mazotta indirim isteyecek, kooperatif malları pazarlayacak. Böyle olursa tarım gelişir diye düşünüyorum. Bunu da herkese empoze etmeye çalışıyorum” dedi.  

“ALTYAPI ÇALIŞMALARIMIZ BİTİYOR, BİRAZ DAHA SABIR” 

Altyapı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Başkan Karakayalı, “Ulucak’ta bitti sayılır, 2 gün önce gezdim. 4’te 3’ü bitmiş durumda, Damlacık Köyümüz var, orada çalışmalar devam ediyor. Kızılçay’a bu hafta başlıyoruz. Armutlu’da doğalgaz ve kanalizasyon çalışmaları devam ediyor. Kemalpaşa Kiraz Caddesi’ne başlamıştık, bitince sıcak asfalt yapacağız. Halilbeyli’de İzmir-Ankara yolu ile köy bağlantısındaki yolu sıcak asfalt yapıyoruz, bitmek üzere. O bitince Sütçüler yoluna başlayacağız, orada da bir kanalizasyon çalışması vardı. Çalışmalarımız hızlıca devam ediyor ama insanlar çok sabırsız. Tamam doğalgaz, kanalizasyon istiyorsun, yüzyıllardan beri bizim köylerimizde ve beldelerimizde kanalizasyon dereye akardı. Biz bunları topladık ve arıtmaya aldık.  Arıtılıyor, tertemiz su çıkıyor ve su tarımda kullanılıyor. Bundan güzel şey var mı, sabredemiyorlar. Sinekle mücadele yap… İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 ilçede yatırımı var, her yer kazılıyor, içme sularında 10 yıllardan beri asbestli boru kullanılıyordu. Bağyurdu’na gireceğiz, içme suyu projesi için… Altyapı ‘he’ deyince olmuyor. Örnekköy’de kanalizasyon dereye akıyordu, doğalgaz geldi, çalışmaları devam ediyor. Yapmamız lazım, inşallah 2021’in sonuna kadar her şeyi bitirme noktasına geleceğiz. Biraz daha sabır” açıklamasında bulundu.  

“İMAR SORUNLARINI ÇÖZÜYORUZ” 

İmar sorunlarının büyük çoğunluğunun çözüldüğünü belirten Rıdvan Karakayalı, “Kemalpaşa Nif Dağı’nın eteklerine, yamaçlarına kurulmuş bir yerleşim merkezi. Dünyanın en verimli toprakları var. İzmir’in ne kadar çok imar sorunu var, herkes biliyor. Buralar dümdüz bozkır değil ki; istediğiniz kadar genişleyin. İmkanınız yok, her yer ova. Menderes Ovası’nda inşaat yapılabilir mi, her yer tarım arazisi, Kemalpaşa Ovası birinci sınıf tarım arazisi, Bakırçay birinci sınıf tarım arazisi, çok dikkatli olmak gerekiyor. 2011 yılında ben Kuzey İmar Planını sokmuştum devreye, 11 yıl sonra sonuca erişti. Şu anda, tapu kadastroda, şu anda üçüncü çevre yolunun kazıklarını dikmeye başladık. Burası bitti. Ulucak, Çınar Köy ve birkaç yerde var, Torbalı yolunu villa arsası olarak hayat geçirdik, orası da yakında başlıyor. Ulucak imar planlarımızda bazı değişiklikler yapacağız. Bir de pandemiden sonra büyük göç almaya başladık biz. Pandemi ve depremden sonra 10 katı insan müracaat ediyor, ben yerleşeceğim diye, seçmen sayımızda 2 buçuk yıl içinde 8 bin 500 artış oldu. Çok müthiş bir talep var, Bornova’da ev alamayanlar, gelip yarı fiyatına Ulucak’ta ev alıyor. İzmir-İstanbul-Torbalı bağlantısı, ulaşımı rahatlattı, böyle olunca da ilçemiz tercih sebebi oldu. Ulucak’tan Bornova’ya gelmek araçla 7 dakikada geliniyor” dedi.  

“MODERN KONUTLAR ORTAYA ÇIKACAK” 

Atatürk ve Soğukpınar Mahallerindeki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Karakayalı, “Orada kentsel dönüşü derneği kuruldu. Diğer belediyeye karşı yaptılar bunu, ben rant belediyeciliği değil halk belediyeciliği dedim, böyle yola çıktım. Toplantı yaptık, belediyenin bütün yetkilerini size veriyorum dedim. İnsanlar mağdur olmayacak, yerinde dönüşüm olacak, ister ada, ister parsel bazında yap, ister kendin yap, ister müteahhide ver, istersen yapma. Temel kurallar bu, bunlara bağlı kalarak çalışıyorlar, Ankara’ya gidip geliyorlar. Şu anda son aşamaya gelindi, geçen hafta toplantı yapıldı. Bütün yetkim onlarda, onlar da mutlular. Önümüzdeki günlerde bunu İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne de sunacağız. Kentsel dönüşüm olması da şart, orada modern konutlar ortaya çıkacak, zemin artı 6 kat olacak” diye konuştu.