Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden Kemalpaşa’da hasat devam ederken Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’dan açıklama geldi. Hasadın önemli bir bölümünün kısıtlamalara denk geldiğini kaydeden Karakayalı, üreticinin elinde ürünün kalmaması için yetkililerden önem alınması yönünde çağrıda bulundu.

HASADIN ZİRVESİ YASAKLARA DENK GELDİ

Olumsuz hava koşullarından dolayı rekoltenin yarı yarıya düştüğünü ifade eden Karakayalı, rekoltenin en yüksek olduğu süreçte kısıtlamaların yaşandığını söyledi. Karakayalı, “Bu sene rekolte çok düştü. Nedeni de nisan ayında yaşanan yağışlar ve don olayları oldu. Rekolte yüzde 50-60 düştü diyebiliriz. Yani bu dönem üretici daha da zor durumda. Kiraz üreticisinin en büyük sorunu ürünü pazarlaması... Bu dönem kiraz hasadının kapanmalara denk gelmesi üreticiyi büyük sıkıntıya soktu. Bilindiği üzere pazarların açılmayacağı daha sonra da bir gün açılacağı söylendi. Manav kapalı olursa, pazar yeleri kapalı üreteci ürününü nerede satacak. Tamam, ürünün yüzde 40 ihracata gidecek ama kalan ürün ne olacak? Bilindiği üzere kiraz hasadımız başladı. Her geçen gün tonajı artıyor. Hele ki Mayıs’ın 15-25’i arası kirazın olgunlaşması zirve yapacak. Üretici bu ürünü elinden nasıl çıkaracak?” dedi.

ÇAĞRIDA BULUNDU

Kiraz üreticisinin ürünün elinde kalmaması için hükümetin önem alması yönünde çağrıda bulunan Karakayalı, “Geçtiğimiz günlerde tüm ülkenin üzüntüyle izlediği bir olay yaşandı. Akdeniz bölgesindeki üreticimiz ürünlerini çöpe döktü. Yüzlerce kamyon hallerde bekliyor, vatandaş ürününü satamıyor. Aynı korkuyu ben burada kiraz için yaşıyorum. Acaba, aynı durum bizde yaşanır mı? İnşallah devletimiz bu konuda bir önem alır. Üreticimizin mağduriyetini önlenmiş olur” dedi.