Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 30 ayda 30 proje hayata geçirdiğini aktaran İduğ, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu projelerin açılışına davet ettiğini kaydederek, “Genel Başkanımızı İzmir’de yapacağımız açılışlar için davet ettim. 30 ayda 30 projemiz tamamlandı, bunların açılması ve kendisinin görüşlerini almak için gittim. Bunun dışında Türkiye ekonomisi ve bölgesel gelişmeler hakkında kendi görüşlerini aldım. 2022-23 yıllarında yapmamız gereken yatırımlarla ilgili fikirlerini sordum. Açılışla ilgili bir tarih bildirecekler. Asfalt üretim tesisi bitti, havuzlar, kreşler, taziye evleri bitti. Bu değerli projelerin tamamlanıp, halkın bir an önce kullanmasını istiyorum. Genel Başkanımızın 13 ilkesi içerisinde en çok önem verdiği projeler İzmir’de gerçekleşti. Şimdi onları açıp, vatandaşa kullandırma zamanı” diye konuştu. 

“BORNOVA’NIN 3’TE BİRİNE ASFALT LAZIM” 

Asfalt üretim tesisinin Bornova’nın en önemli ihtiyaçlarından olduğunu ve vatandaşın Türkiye genelinde en büyük sorununun yol olduğunu belirten Başkan Mustafa İduğ, “Buca, Bornova, Karşıyaka, Konak gibi büyük ilçeler aslında Türkiye’de 40 ilden büyük ilçeler. İl kadar hatta daha fazla nüfusları var. Onların hizmet kalitesi ve hizmet hızı için bu tip yatırımların yapılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü Büyükşehir Belediyemizin 30 ilçeye hizmet etmesini beklemek vatandaşın beklentilerini 5 yıllık süre içinde tamamlamayı çok mümkün kılmayacak. Bu sebepten maliyet değil hizmet odaklı çalışıyoruz. Belediyeler karlılık hesaplı çalışmazlar. Bu açıdan ben Bornova’nın bin 100 kilometrelik uzunluğunun 3’te birine asfalt yapılması gerektiğini gördüm. İstatistik olarak Türkiye’de yapılan tüm anketlerde yüzde 52 yol problemi çıkıyor. Vatandaşın derdi yol, bu altyapı eksikliği. Haliyle bunların yerine getirilmesi için ekip, ekipman gibi konuların altyapı çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. Ben de Bornova’da bunları tamamlamaya çalışıyorum” açıklamasında bulundu.  

“30 PROJENİN DE BORCU ÖDENDİ” 

Başkan Mustafa İduğ, doğru planlama ve finansal yönetimle 30 projenin de borcunun ödenmiş olduğuna, belediyenin şu anda borcunun olamadığına dikkat çekerek, “Ekim’in 15’inde 600 milyonluk yaptığımız bütçenin 3’te biri eridi yani 800 milyonluk bir bütçeye ihtiyaç var. Bizim borcumuzun olmayışı ve tasarruflu bir rekabet anlayışına sahip bir belediye olduğumuzdan dolayı bugüne kadar borçsuz yatırımlarını yapabilen bir belediyeyiz. 30 projenin de borcu ödenmiştir, borcu toktur. Böyle bir finansal yönetimi 2022’de gelirleri artırmadan, bütçeyi denk hale getirmek mümkün değil. Ben 2022’de yatırım ve sosyal destek anlamına daha çok ihtiyaç olan bir dönemde, ekonominin bu kadar kötü olmasından dolayı tüm belediyelerin borçlanma yükünün artacağını görüyorum. Bu borçlanma yükünü iyi yönetmek lazım. Daha düşük faiz, daha uzun vadelerle alacak şekilde olmalı. Tabi bu arada geçmiş dönemden borcu olan belediyelerin zaten sıkıntıları vardı bir de bu finansal yapı daha da zorlayacak. Biz belki de en iyi belediyelerden biri olacağız 2022’de. Çünkü planladıklarımızı ilk 2 buçuk yılda yapmanın avantajını yaşıyoruz. 125 milyon yaptığımız yatırımı bugün yapmak istersek 265 milyona yapıyoruz. Bu açıdan zamanlama önemliydi, biz bunu iyi kullandığımızı düşünüyorum. Bundan sonrası tabi tüm belediyeler için daha zor olacak ama biz biraz daha teğet geçireceğiz gibi düşünüyorum. Biz tasarruf ve rekabeti doğru kullanan bir yapıdayız. Bu açıdan bizim belediyemizin hem borcu yok hem de 2022’de yapacağımız yatırımları şimdiden planlamış durumdayız. İş dünyasından gelince ilk bakış açımız genel giderler arasındaki paylar. Biz bu dengeyi sağlayabiliyoruz” dedi.  

“İŞİME KİMSEYİ KARIŞTIRMAM” 

CHP Bornova İlçe Örgütü ile son süreçte yaşanan, kamuoyuna da yansıyan anlaşmazlıkların hatırlatılması üzerine konuşan Başkan İduğ, “Örgüt her zaman başımızın tacı. Örgütün en başındaki Sayın Genel Başkan Yardımcımız Oğuz Kaan Salıcı’yı karşıladık. Biz hep örgütün yanındayız. Örgüt içinde ufak tefek anlaşmazlıklar olabilir. Bizim iş yapış şeklimiz belediyeyi yönetmek üzerine, herkesin kendi görevini yapmasını arzu ediyorum. İlçe başkanımız, ilçe yönetimimiz bulunduğu alandaki yetki ve sorumluluklarını yerine getirecek biz de kendi alanımızdakileri yapacağız. Bunların birbirine karışmaması lazım. Ben buna dikkat ediyorum ve böyle olması gerektiğine inanıyorum. Ben kendi işime kimseyi karıştırmam. Sorumluluk bizde, o sorumluğu ben yerine getiriyorum. Fikirlerini almak isterim ama herhangi bir şeyime müdahaleye müsaade etmem. Çalışma, yapısal bir şey bu. İlçe başkanıyla, ilçe yönetimiyle ilgili bir şey değil. Genel bir şey, ben nereye gidersem gideyim çalışma şeklim böyle” ifadelerini kullandı.  

“SÜREÇ DOĞRU YÖNETİLDİ” 

Sürece CHP İzmir İl Başkanlığının doğru müdahalede bulunduğunu belirten Başkan İduğ, “İl Başkanımız Deniz Yücel, yönetim kurulundan arkadaşlarımızı gönderdi. Meclis üyelerimizle toplantı yapıldı, ilçe örgütüyle de toplantı yapıldı, onların da fikirlerini aldılar. Süreç il başkanlığımız tarafından son derece doğru yönetildi, bir sıkıntı yok. Kendi içimizde bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Bizim şu anda bütün bakışımız tamamen Cumhurbaşkanı seçimlerinde Genel Başkanımızı orada görmek. Enerjiyi tamamen oraya vereceğiz. Ben bu tip tartışmalardan hem örgütümüzün hem bizim uzak kalmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.