Bornova Belediyesi ekim ayı olağan birinci meclis oturumu Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ’un yönetiminde gerçekleşti. Meclis gündeminde yer alan; Bornova Belediyesi 2022 Yılı Performans Programı ve 2022-2024 Mali Yılı Bütçe Tasarısı hakkındaki önerge komisyonlara gönderildi. 

‘SORUMLULUK BENDE DEĞİL’
Meclis toplantısında; CHP Grup Başkan Vekili Bahar Gürsul, AK Parti ilçe başkanı ve milletvekillerinin Ayakkabıcılar Sitesi’ndeki sanayi atıkları ile ilgili Bornova Belediyesi’nde eleştirilerde bulunduğunu dile getirilerek eleştirilerin haksız olduğunu vurguladı. Gürsul, konunun belediyenin yetkisi ve sorumluluğunda olmadığını ifade etti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan İduğ, “Ben belediye başkanı olduğumda ilk gittiğim yerlerden biri Ayakkabıcılar Sitesi oldu. Oradakiler, çöp yığını, evsel atık değildi, sanayi atığı. Araştırdım ve hemen bir çalışma başlattım. Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Bey ve oradaki esnafla bir araya geldim. Şöyle bir şey anlattılar; “Bu para etmeyen bir atık. Bunların Kula’ya gitmesi lazım, orada 300 derecede bertaraf edileceği bir tesis var. Haftada 20 kamyon atık çıkıyor. Bornova Belediyesi 2 buçuk yıldır o atıkları topluyor ve atacak yer bulamıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne gide gele artık canım çıktı. Onlar da kabul etmiyor. Çünkü sanayi atığı. Bir şekilde ricalarla bugüne kadar getirdik. Benim sorumluluğum değil ama Bornova Belediye Başkanı olarak ‘çöp yığını’ ifadesini kabul etmiyorum. Olması gereken tüm çalışmayı ekibimle beraber yapıyorum. Yılda bin kamyon. Varsayalım ortaya bir bütçe koyduk, bin kamyonu 1 yılda Kula’ya taşıdık. Kaç para yapıyorsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üreticilerle birlikte bunu karşılayacak. Bu Bornova Belediyesi’nin sorumluluğu değil. Ben bununla ilgili tüm çalışmayı ekibimle beraber yaptım, yapmaya da devam edeceğim ama sorumluluk bizde değil. Bunu herkes bilmeli” diye konuştu.

‘SÖZÜMÜN ARKASINDAYIM’
AK Parti Bornova İlçe Başkanı Veysel Gündoğan göreve geldiğinde kendisini ziyarete gittiğini belirten Başkan İduğ, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gittim, kendisine hayırlı olsun dedim. Bir şey rica ettim; eğer Bornova ile ilgili herhangi bir şey öğrenmek isterseniz, doğrusunu benden öğrenebilirsiniz, beni arayın dedim. Sosyal medya üzerinden iletişimi doğru bulmuyorum, eğer beni ararsanız size en doğru bilgiyi veririm dedim. Ben bu sözümün arkasındayım. Tüm ilçe başkanlarımızla Bornova’yı birlikte yönetiyoruz. Bu heyecanımızı kaybetmeden Bornova’ya hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

‘140 MİLYONLUK YATIRIM’
“Ekim ayının sonunda ya da kasım ayının içinde Bornova’da 40’a yakın açılış yapacağız” sözleriyle açıklamalarına devam eden İduğ, “Hemen hemen 140 milyonun üzerinde yatırım. İlçe belediyeleri arasında bu kadar yatırım yapabilen bir yer yok. Havuzu açıyoruz, Asfalt Üretim Tesisi’ni açıyoruz, sivil toplum örgütünü açıyoruz, kongre merkezinin ihalesi, taziye evleri 165 araç… Bu yüce meclisin kararıyla biz Bornova’yı 2 buçuk yılda hem borçsuz bir belediye hem de tüm yatırımlarını borçsuz ve öz kaynağı ile yapmış bir belediye haline getirdik. 2022’den 2023’e geçerken de borçsuz ve yatırımlarını yapabilen bir belediye olarak yönetmeye devam edeceğiz. Ufak tefek konular motivasyonumuzu bozmasın. Uyum içerisinde Bornova’ya hizmet etmeye devam edeceğiz. Yeni seçilen ilçe başkanımız da bundan sonra bizden bilgi isterse telefonumuz 24 saat açık” ifadelerini kullandı.

’55 MİLYONLUK BORÇLA KARŞILAŞTIK’
Mecliste sürpriz bir açıklamaya da imza atan Başkan İduğ, belediyenin ödemek zorunda olduğu 55 milyona yakın borç olduğunu söyledi. Söz konusu borcun geçmiş dönemlerle alakalı olduğunun altını çizen İduğ, “Bornova Belediyesi’ni ve tüm belediyeleri bekleyen riskler vardır. Kamulaştırmadan yapılan yol, park türü şeyler. Bunlarla ilgili vatandaş daha sonra ‘burası benim yerim siz buraya hukuksuz el attınız, ‘30 metrenin değeri 1 milyon lira’ diyerek mahkeme açıyor. Mahkeme kararı sonuçlandığında ise bu bedeli belediye ödemek zorunda. Biz bununla ilgili geçmiş dönemlerle ne varsa ortaya çıkararak sürpriz bir şeyle karşılaşmamak için bir çalışma yaptık ve mahkemede olan davalar ile olabilecek olanların 55 milyon lira civarında olduğunu gördük. Bizim böyle bir bütçemiz yok. Eğer mahkemeleri kaybederek bu paraları ödemeye başlarsak, belediyenin 2022 bütçesine bir 10 milyon daha eklememiz gerekiyor. Bu benim öngördüğüm bir şey değildi. Ancak, bizden sonraki arkadaşlara burayı devrettiğimizde, onların 40 yıl önceki sorunları tartışmaması için çalışma başlattık.  Büyükşehir Belediyemiz’ konuyu bildirdik ve Türkiye Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu’nda bu konu aktarıldı. Şimdilik bunu durdurdular. Ama mahkeme kararları çıktıkça bunları ödenmek zorundayız" dedi.