Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Bornova Belediyesi, 1955 yılından beri düzenlenen Avrupa'nın yerel yönetimler için verilen en prestijli ödüllerinden biri olan Avrupa Diplomasi Ödülü’nü kazandı. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından Avrupa fikir ve ideallerini takip eden belediyelere verilen "Avrupa Diploması" ödülü, Fransa'da gerçekleştirilen törenle Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ’a takdim edildi. 

"HEDEFİMİZ KURUMSAL BİR BORNOVA OLUŞMASI"
Başkan İduğ, ödülü ve ödüle konu olan kriterleri ileriye taşımak için çalışacağını kaydederek, "Avrupa Parlamentosu'nun vermiş olduğu ödül, Avrupa ideallerine yaklaşan bir Bornova'nın kriterlere uyması demek. Onların beklentisi teknolojik yatırımlar, eğitime yönelik yatırımlar ve en önemlisi de insan hakları... Demokrasi ve insan hakları konusunda ilerleme kaydeden illere, ilçelere, belediyelere bu ödülü takdim ediyorlar. Biz de eğitimde dijital dershane ile öne çıktık, istihdamda altın bilezikle öne çıktık, sağlık birimlerimiz çok başarılı, güzel çalışıyor. Teknolojik olarak şu anda Bornova Belediyesi'ne gelmeden yüzde 70 bulunduğumuz yerden yönetebiliyoruz. Dijital dönüşüm konusundaki ataklar ve çalışanlarımızla iş barışı, onlara verdiğimiz değerle bu kriterlere uygun görüldük ver ödül aldık. Önemli olan bu kurduğumuz çalışmaların sürdürülebilir olması yani kurumsal bir Bornova oluşmasıydı. Biz bu ödülü daha ilerdeki yıllarda da aynı şekilde koruyup, büyütmek üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi. 

"KILIÇDAROĞLU'NUN İZMİR PROGRAMI ÇOK BAŞARILIYDI"
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 3 gün süren İzmir programını değerlendiren İduğ, "Sayın genel Başkanımızın İzmir ziyaretinde 2 ana konu vardı. Biri, Cumhuriyet Halk Partisi'ne katılımla ilgili rozet şöleni oldu. Türkiye'de 7,5 milyon kararsız genç var, onların önemli bir kısmı nereye oy vereceğini bilmiyor. Genel Başkanımız, bu insanlara CHP'nin neler yapacağını, ekonomide neler yapacağını anlatan bir sunum yaptı, güçlü bir katılım oldu. Bunun dışında 3 günlük program içinde stratejik yol haritası üzerine çalışmalar yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın 3 yıllık performansını izledik, yorumlar yaptık. İzmir'deki 3 gün son derece başarılıydı" diye konuştu. 

"İŞ DÜNYASININ GÜNDEMİ ENFLASYON"
İduğ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir programı kapsamında iş dünyası ile bir araya gelmesinin sorulması üzerine ise; "Herkesin şu anki gündemi ekonomi. Ekonomide ne yapacaksınız? Türkiye'nin gelmiş olduğu enflasyon rakamları var, siz gelirseniz bu konuda nasıl bir yol izlenecek? İş dünyasının duymak istediği cevap bu. Genel Başkanımız seçim tarihi belli olmadan bu tip konulara çok net cevap vermiyor. Seçim tarihini duymak lazım ki yol haritasını ona göre ortaya koymuş olsun" ifadelerini kullandı. 

"AKILLI KENTLER YARATMAK İSTİYORUM"
İlçedeki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgi veren Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, "Kızılay Mahallesi'nde büyük bir uzlaşı var. 6 kat imarlı... 1940 yılından beri planlanmayan yerlerin planlamasını yapıyoruz. Kentsel değişim, kentsel yenilenme ile sosyal donatı alanlarının olduğu, parkların olduğu, itfaiye araçlarının, ambulansların girdiği akıllı kentler yaratmak istiyorum. Güneş enerjisinin olduğu, sıfır atığın toplandığı bir kent yaratmak istiyoruz. En eski yer Bornova Kızılay Mahallesi'ydi, oradan başladık, devamı da gelecek, çalışmalar başladı şu anda" dedi.

"İTİRAZ EDENLERE BAKMAK LAZIM"
Kızılay Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine konuşan İduğ, "Yargıya temas eden dosyalar var 24 tane civarında, onların sonuçlarını bekliyoruz. Sonuçta bu karar Büyükşehir Belediyesi'nden oybirliği geçti, Bornova Belediyesi'ndeki tüm meclis üyelerinin oybirliğiyle geçti ve şehir plancıları odası tarafından reddedilmeyen, itiraz edilmeyen bir plan. Dolayısıyla bu kadar itiraz görmeyen bir konuya neden 20-25 kişi tarafından itiraz ediliyor ona bakmak lazım. Bunun sebebi 2017 yılında imar affından faydalanan 2 katlı imarı olan yerlere 5 kat kaçak inşaat yapanların itirazıdır. Bu yargıda şu anda, ona yargı karar verecek. Biz Bornova'nın yenilenmesini, insanların daha sağlıklı, risksiz binalarda oturmasını istiyoruz. Bu yüzden bu planlamayı yaptık. Ben Bornova için bu çalışmaların kıymetli olduğunu düşünüyorum" açıklamasında bulundu.