Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, GÜNDEME BAKIŞ’a konuk olarak, önemli açıklamalarda bulundu. Harmandalı bölgesinde yaşanan toprak kaymasına ve bölgedeki vatandaşın tahliyesine ilişkin bilgi veren Gümrükçü, “Toprak kayması maalesef devam ediyor. Toprak kayması uzun süredir sürüyor. Çöp tesisinden mi yoksa bazı raporlarda oradan alınan hafriyat toprağı var, ondan mı bilemiyoruz. Çöp suyundan değildir ama bir ihtimal tesisin fazla yüklenmesinden dolayı olabilir. Bununla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi bilimsel bir rapor hazırlatıyor. Bu rapor hem kaymanın nedenini hem de kaymanın nasıl önlenebileceği ile bilgiler içerecek. Harmandalı zaten imara kapalıydı. Yüksek sayıda vatandaş etkilenmiyor, etkilenen vatandaşlar için de ‘ne yapabiliriz’ noktasındayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi nakdi yardım yaptı, 10 bin lira civarında. Biz de Çiğli Belediyesi olarak şu anda 5 bin lira, Ocak ayında da 5 bin lira nakdi yardım yapacağız. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi Uzundere bölgesinde, depremzedelerin kaldığı konutları açma imkanı sağladı. Vatandaşı mağdur etmemek lazım, bölgedeki ihtiyacı olan vatandaşlar bize başvursun, biz onların nakit ödemelerini yapalım” dedi.  

“İHTİYACI OLAN BİZE BAŞVURSUN” 

Harmandalı bölgesindeki kaymadan etkilen vatandaşların mağdur olmaması için çalıştıklarını belirten Gümrükçü, “Geçtiğimiz günlerde boşaltma durumu oldu, daha önce biz yazılı tebligat da yaptık, boşaltmalarını istedik. Her an her şey olabilir, can meselesi. Evi boşaltmayan arkadaşların başına her şey gelebilir. Tedbirleri artırma çabamız var. Umuyoruz bir an önce sonuç çıkar, İzmir Büyükşehir Belediyesi de üzerine düşeni yapar. İletişim kurulur, vatandaş da iyi niyetli davranırsa, kaymanın bizden kaynaklı olmadığı anlatılırsa sorun olmayacak diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.  

“KOKU DEDEKTİFLİĞİ YAPIYORUZ” 

Çiğli’deki koku sorununu ortadan kaldırmak için, ilçe belediyesinin hizmet ve görev alanı olmamasına rağmen çok yönlü bir çalışma yürütüldüğünü vurgulayan Başkan Utku Gümrükçü, “Organizedeki bazı fabrikalardan endişeleniyoruz. Kentin içinde dereler var, bir kısmı İZSU’ya bir kısmı DSİ’ye bağlı. Fabrikalardan oralara atık atma, deşarj etme olabiliyor. DSİ’ye ait alanlarda ciddi kirlenmeler var, ben de gittim, bizzat gördüm. Kurduğumuz komisyonun başında eski Bakan Suat Çağlayan var, o bir takım görüşmeler yaptı. Ben de yaptım. Koku kirliliği ilçe belediyesinin görevi değil, bakanlık yetkisinde. Geçenlerde bir fabrikayla ilgili şikayet geldi. Ben de bu şikayeti hemen Çevre Şehircilik Müdürü Ömer Albayrak Bey’e illetim. Koku dedektifi olduk, sorunu çözmeye çalışıyoruz. İZSU’yu suçlamak kolay ama derelerin kirliliği Menemen’den başlıyor. Çiğli’de 600 tane fabrika var, fabrikalardan kaynaklıysa hangisinden kaynaklı? Organize Müdürlüğü de çok hassas, çalışıyorlar, birlikte kaynak araştırıyoruz. Umarım gelecek yaz böyle bir sorunla karşılaşmayacağız” diye konuştu.  

“GÜZELTEPE İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM” 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çiğli’nin Güzeltepe Bölgesinde yaptığı kentsel dönüşüm çalışmasının, ilçe için çok önemli olduğunu anlatan Gümrükçü, “Güzeltepe’de 250-300 kadar hak sahibi var. 1 Eylül itibariyle hak sahipleriyle görüşmeler başladı. Yurttaşlar davet ediliyor, bilgi veriliyor. ‘Senin arsan 100 metrekare, biz sana şu seçenekleri sunuyoruz’ gibi görüşmeler yapılıyor. Vatandaş bilgi alıyor, ona ‘avukatınla, akrabanla gelebilirsin’ deniliyor. Diyaloğa dayalı bir süreç yönetiyor Büyükşehir. Yılbaşına kadar bütün görüşmelerin olumlu olarak sonuçlanacağını düşünüyorum. Ben de Çiğli Belediyesi olarak üzerime düşeni yapacağım. Hata eksik olabilir, varsa düzeltilmesine katkı koyacağız, yoksa vatandaşı bilgilendireceğiz. Güzeltepe’nin dönüşümü Çiğli için çok önemli” dedi.  

“HAKSIZLIĞA UĞRAYANIN HAKKINI BEN SAVUNACAĞIM” 

Süreci baltalamak adına bazı girişimlerin olduğuna ilişkin duyumlar alındığını ifade eden Başkan Gümrükçü, “Bazı toplantıların yapıldığını duyuyoruz. Bu toplantılarda ‘Sizi yanlış yönlendiriyor belediye’ diyorlar. Duyuyoruz ama daha büyümedi,  art niyet mi başka bir şey mi bende görüşmeler sonucu anlayacağım. Kimsenin hakkı kimsede kalmaz. Kentsel dönüşüm süreçleri haksızlığa meyil olmayacak süreçlerdir. Belediyeler bunu yapmaz, müteahhitler yapabilir. Biz zaten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza halkımızı müteahhitte teslim etmediği için ayrıca teşekkür ediyoruz. Büyükşehir belediyesi uzun yıllardır kentsel dönüşümü uzlaşı ve müteahhitte bırakmadan kendi olanaklarıyla çözmeye çalışıyor. Biz Büyükşehir’imizin iyi niyetinden eminiz. Ben de belediye başkanı olarak ve inşaat mühendisi olarak, şahıslara tek tek danışmanlık yapabileceğimi buradan ifade ediyorum. Haksızlığa uğradığını düşünen kim varsa Çiğli Belediye Başkanı onun hakkını savunacak. Bu hafta bazı arkadaşlar görüşeceğiz” dedi.  

“HARMANDALI ÇÖP TESİSİNİN KAPATILMASINDA NETİZ” 

Çiğli’deki vahşi depolamadan dolayı ilçede birçok sorun yaşandığını dile getiren Gümrükçü, “Harmandalı çöplüğü kısa bir sürede kapanabilir. Menderes açılırsa Harmandalı çöplüğü kapanabilir. Biz bu çöpü 30 senedir çekiyoruz. Kötü koku geliyor, bunalıyorsunuz, yangın çıkıyor endişeleniyorsunuz. Bu tesis Çiğli’nin afet riskini artıyor. Çöp altyapısının güncellenmesi de önemli, bir kent düşünün 4 buçuk milyon nüfusu var, bütün çöpü tek bir noktada toplanıyor. Bu da sağlıklı değil. Büyükşehir belediyemiz çöp tesislerin sayısını artırmak için çalışıyor. Ödemiş ve Bergama devreye girdi, Menderes’te girdiğinde, şu an Çiğli’ye 100 birim çöp dökülüyorsa, Ödemiş yüzde 10’unu, Bergama yüzde 10’unu aldı. Menderes de yüzde 50’sini aldığı zaman Çiğli’ye yüzde 30 kalacak. Bu da tesisin kapatılmasını hızlandıracak. Harmandalı çöp tesisinin kapatılmasında Tunç Soyer’in net olduğunu biliyorum, biz de aynı noktadayız. Aziz Kocaoğlu, ‘tek yapamadığım şey çöpün Çiğli’den kaldırılması’ demişti. O dönemde birçok şey yarıda kaldı. Süreçler yargıya taşındı. Artık çöplerden enerji üretiliyor ve bunun karşılığında ekonomik bir değer var. Çiğli tramvayının yapılmasında belki de oradan gelen artılar bize değer yaratıyor. Menderes açıldığı takdirde ki; oraya da son teknoloji bir tesis yapacaklarsa yapsınlar, bizimki gibi yapacaklarsa hiç yapmasınlar. Ambalajını ayrıştıran, enerjiye dönüştüren bir tesis yapılırsa Menderes’e, ÇED süreci bekleniyor, Çiğli’deki çöp tesisi kapatılacaktır. Biz de acil bir şekilde kapatılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.  

“BALATÇIK PAZAR YERİ İHALESİ YAPILDI, KAZMA VURULDU” 

Balatçık’ta yapılan Pazar yerinin altından geçen elektrik telleri nedeniyle sürecin biraz uzadığını belirten Gümrükçü, “Balatçık Pazar yeri hakkında bilgi veren Gümrükçü, “İhaleyi yaptık, firma yer teslimini aldı, kazıya başladı. Alttan Gediz’in elektrik hatları geçiyor, bu yüzden bekleme süreci yaşıyoruz, kısa sürede çözüleceğini ve çalışmamıza devam edeceğimizi düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.  

“MANİPÜLASYON YAPANI CEZASIZ BIRAKMAYACAĞIM” 

Çiğli’de yaşanan yurt sorununu çözmek için çeşitli araştırmalar yapıldığını vurgulayan Başkan Utkku Gümrükçü, “Türkiye’nin her yerinden Katip çelebi Üniversitesini kazanan yurttaşlarımız Çiğli’ye geliyor. Yurt sorunu var ama Çiğli Belediyesi’nin yurt yapacağı bir arsa yok şu an. Bir plan revizyonu çalışıyoruz Balatçık’ta, umarım bize yurt yapacak bir yer çıkar. Ben bu konuyu İzmir Büyükşehir Belediyemize de iletmiştim. ‘Seve seve yurt yaparız’ demişti. Şu an bir arsa yok, bir yer vardı, orayı Milli Eğitime okul yapılsın diye verdik. Çünkü okul da ciddi eksiklik bölgede. Kız yurdu için arsa üreteceğiz. Bazı müteahhitler, ellerindeki daireleri satmayarak piyasadaki kira fiyatlarını yükseltiyorlar. Depremin ardından bütün İzmir’de kiraların arttığını gözlemliyoruz bu tamam ama bin 500 liralık ev 2 ayda öğrenciler gelecek diye 2 bin 500 liraya çıkmaz. Bununla ilgili bir çalışma yapıyorum, araştırıyorum. Bunu kim yapıyorsa bu manipülasyonu… Bir sürü öğrenci geliyor ve şu an sokaklarda yatanlar var diye duyum alıyoruz. Geçici bir çözüm üretebilir miyiz bilmiyorum şu anda. Geçmişte sağlık çalışanlarına bir alan yaratmıştık, konaklamaları için bilmiyorum, çalışacağız. Ama bu manipülasyonu yapanı da cezasız bırakmayacağım” dedi.