Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde yaşananları değerlendirdi. Eylem ve karmaşanın arka planında dışarıdan gelenlerin olduğu noktasında herkesin hemfikir olduğunu vurgulayan Gümrükçü, herhangi bir sıkıntının kalmadığını, sorunların yüzde 90'lar seyrinde çözüme kavuştuğunu yüzde 10'luk diliminin ise iç görüşmeler kapsamında önümüzdeki hafta ele alınacağını kaydetti. 

"DÜĞMEYE BASIYORUZ"

Başkan Gümrükçü, iç görüşmeler kapsamında daha mutlu personel ve daha iyi hizmet üreten bir Çiğli hedeflediğini anlatarak, "Şu an bir sıkıntı yok. Bizim orada yaptığımız uyarıların, açıklamanın içeriğinin haklı bir nokta olduğu geniş bir kitlece kabul görmüş durumda. İşçi ve yönetici arkadaşlarımızla süreci daha geniş kapsamlı değerlendirme fırsatımız olmadı. Birkaç görüşme oldu ama önümüzdeki haftadan itibaren belediye içerisinde bu süreci tartışmaya açacağım. Bizlik bir şey olabilir, yönetsel bir hata olabilir, yanlış anlama olabilir. Dışarıdan gelip karıştıranlar noktasında herkes hemfikir. Orada netiz ama içeride bir aksaklık varsa onu çözmek de bizim görevimiz. Onu çözeceğiz bu hafta. Yeniden aynı şeylerin yaşanmaması ayrı, daha iyi çalışan bir belediye, işçinin, memurun daha mutlu olduğu, daha iyi hizmet üreten, daha verimli bir belediye oluşturmak için gelecek haftadan itibaren düğmeye basıyoruz" dedi. 

"AYAKLARI YERE BASAN BELEDİYEYİZ"

"Çiğli Belediyesi'nin yaptığı toplu sözleşmesi kapsamında işçi maaşları 11 binli rakamlara çıktı. Diğer belediyelerde bu süreç nasıl, sizin üstünüzde veren ilçe belediyesi var mı" sorusunu yanıtlayan Başkan Gümrükçü, "Toplu Sözleşmesi süreci yeni başladı, bizim önümüzde Gaziemir örneği vardı, Gaziemir'in bir tık üstündeyiz. Bunun çeşitli şartları ve sebepleri var. İlk biz yaptık, arkadan gelenler belki daha yüksek olur, belki daha az olur bilemiyoruz, süreç yeni başladı" ifadelerini kullandı. Bu rakamların belediye bütçesine olan etkisini de değerlendiren Gümrükçü, "6 aya kadar ödedik. Şu an işçiye 2 milyon civarında borcumuz var. Onu da Haziran ayında ikramiyelerimizi yatırıyoruz biz, ikramiyelerle birlikte geriye dönük farkı da ödemiş oluruz. 1 Temmuz itibariyle kimseye borcumuz kalmaz. Biz ayakları üstünde durabilen bir belediyeyiz" açıklamasında bulundu. 

"TASARRUF POLİTİKALARIYLA CİDDİ BİR NOKTAYA GELDİK"

Enflasyondan herkesin etkilendiğini kaydeden Gümrükçü, "Umuyorum kriz daha da derinleşip enflasyon artmaz. Belediye olarak biz yılda 5 milyon mazot parası ödüyorduk, bütçemizi de buna göre yapmıştık, şimdi aynı oranda mazot kullanımı için 15 milyon lira ödüyoruz. Sadece mazotta 10 milyon liralık fark oldu. Bunun elektriği ve birçok kalemi var. Bütün ekonomilerin bozulma noktasında olduğu bir dönemdeyiz. Belediyeler, şirketler, devletler... Savaş gibi bunları tetikleyici etkenler de var. Biz bugüne kadar uyguladığımız tasarruf politikasıyla, ciddi bir noktaya geldik. Mayıs, Haziran'da geriye dönük farkları da ödeyeceğiz. Hatta bu ay 1 milyon civarında ödeme yapacağız, azaltacağız bu ay, önümüzdeki ayda tamamını ödeyeceğiz. Yolu yarıladık" dedi.