Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, belediye başkanı olduktan sonra, rozetini ilçe başkanına emanet ederek, proje ve hizmet üretmeye odaklandığını belirtti. Siyasetten asla kopamayacağının altını çizen Gümrükçü, Çiğli’de geçmiş yıllara oranla parti içi çekişmelerin yok denilebilecek düzeye geldiğini aktaran Gümrükçü, “Siyaset bir hayat biçimi… 1997 yılında Ahmet Taner Kışlalı’yı dinledim, kafam siyasete yöneldi. 2021 yılındayız, 24 sene siyaset konuşup, çalışıp ondan çıkamazsınız ama bu bizim gündemimizde şu anda daha az yer ediyor. Siyasetten çıkmadık, rozetimizi ilçe başkanımıza emanet ettik, belediye başkanıyız. Parti ayırmadan, ‘bize oy verdi, vermedi’ demeden 200 bin nüfuslu Çiğli’yi geliştirmek için uğraşıyoruz. Önceliğimiz ilçenin sorunlarını çözmek, ardından gündemde seçim yok, olacağı konuşuluyor ama süreç başlamadı. Başlayana kadar projelerimize odaklanalım diyoruz. Çiğli için yol haritası oluşturuyoruz” dedi. Başkan Gümrükçü, “Parti içerisinde paçanızdan aşağıya çekmeye çalışanlar var mı” sorunu, “Olmaz mı… Zaten siyaset yapmayınca esas durum ortaya çıkıyor. Ben ilçe başkanıyken her zaman, ‘Belediye başkanı halka hizmet etmeli, belediye, kamu gücünü partiyi dizayn etmek için kullanmamalı. İlçe başkanı da belediye başkanına müdahale etmeye çalışmamalı, parti programı doğrultusunda çalışıp çalışmadığını kontrol etmeli’ dedim. Biz şu anda Çiğli’de böyle bir süreç götürüyoruz. Çiğli kavgasız olmayan bir yerdi, şu anda kavga yaşanmıyor” sözleriyle yanıtladı.  

“BENİ KAVGAYA ÇEKMEYE ÇALIŞIYORLAR” 

Siyasi arenada kendisini kavgaya çekmek isteyenler olduğunu belirten Gümrükçü, “Eleştiriden korkmamak, kaçmamak lazım. Kamu görevlisiyiz, duygularımızla devlet yönetemeyiz. Beni kavganın içine çekmeye çalışanlar yok mu, çok var ama ben görmüyorum, duymuyorum, üzerine gitmiyorum onlar da etkisiz kalıyorlar. Kavga etmeye kalksak kavga edecek çok konu var ama biz kentin eksiklikleri için kavga edelim. Bu gözle bakınca sürtüşmeler azalıyor. Siyaset yapmadan hizmete odaklanmanın sonucu” açıklamasında bulundu.  

“DİYALOG YOKSA TANSİYON YÜKSELİR” 

AK Parti’nin geçmiş yıllara göre daha aktif bir muhalefet yürüttüğünü söyleyen Başkan Utku Gümrükçü, “AK Parti bize, Türkiye’de muhalefet edilecek demokratik ortam sağlamıyor ama bu bizim iktidar anlayışımız değil. Biz yereldeki iktidarımızda onlara muhalefet edebilecekleri demokratik ortamı sağlamakla mükellefiz. Açık, şeffaf ve hesap verilebilir bir çizgi izlemek durumundayız. Kendi doğrularımızı halka doğru anlatıp, kabullendirme noktasındayız. Millet İttifakı olarak kendi ittifak ortaklarımızla el ele vererek kente daha güzel hizmet etme durumundayız. Biz Çiğli özelinde benzer şeyler yapıyoruz. Mesela ana sorunlar komisyonu kurduk, meclise gelmeden birçok nokta bu komisyonda görüşülerek oybirliğine dönüştürülebiliyor. Benim siyasette gördüğüm en önemli şeylerden biri diyalog. Diyalog iyiyse az sorun yaşarsınız, kötüyse tansiyon yükselir” diye konuştu.  

“İLK SEÇİMDE İKTİDARIZ” 

Erken seçim tartışmalarına yönelik konuşan Gümrükçü, “Erken genel seçim var, öyle gözüküyor. Ankara siyaseti buna endekslenmiş durumda. Ben bu Kasım’da olur diye bekliyordum ama meclis de gerçi daha açılmadı, 1 yıl içinde bir erken seçim olabilir, bu konuşuluyor. Zaten seçim kanunda değişiklik gibi bazı gündemleri de var meclisin. Bunlar olurken genelde ya orada anlaşılamaz seçime gidilir ya da anlaşılır ve yeni kanunlar üzerinde seçim yapılır. Cumhuriyet Halk Partisi iktidara yürüyor. Vatandaşta değişim arzusu var. İlk erken seçimde iktidarız” dedi.  

“ÖNSEÇİM YAPILSIN” 

Çiğli’de belediye başkanlığı için önseçim yapılsın çağrısında bulunan Gümrükçü, “Danışma Kurulu yaptık, Genel Başkan Yardımcımız geldi. Orada bazı milletvekillerimiz de önseçim talebini dillendirdi. Ben de belediye başkanlıklarında da önseçim yapılabileceğini söyledim. Partinin güçlü olduğu yerlerde önseçim yapmak bizi rahatlatır ama tabi ki az oy alan yerler vardır, ittifakın belirleyici olduğu yerler vardır ya da diğer siyasi partiye kontenjanın verileceği yerler vardır, oralarda yapmaya gerek yok. Sadece baskın bir erken seçim olursa o zaman önseçim yapılmayabilir. Zaten vakit kalmaz. Genellikle adayları katılımcı yöntemle belirlemek iyidir. Çiğli’de de belediye başkanlığında önseçim yapılsın” ifadelerini kullandı.  

“İZMİR ÖRGÜTÜ GÜÇLÜ VE DİNAMİK” 

İzmir’de örgüt yapısını değerlendiren Gümrükçü, “Örgütle ilişkilerimiz iyi. İzmir’de dinamik bir örgüt yapısı var. 30 ilçede kongreler yapıldı. Kasım – Aralık’ta ikinci yılına geleceğiz. Kongre olup olmayacağı da aslında CHP için başka bir başlık. Olmayacağına dair genel bir eğilim var, erken seçim olma ihtimaline karşı kongreleri erteleyebilirler. Doğaldır zaten tüzükten gelen kanuni bir hak da var. Merkez Yönetim Kurulu bunu kullanabilir. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’de güçlü, dinamik bir örgüt. CHP, çok hedefleri olan, geleceğe dair kazanma umudu da olduğu için birçok insanın siyaset yaptığı bir kurum. Bu süreçteki yaygınlık ya da çok başlılık kongrelerde tartışma yaratabiliyor ama bugünümüzde daha az içe dönük, daha çok dışarıya yönelik mesaj veren bir yapıya kavuştu İzmir örgütü. Bunun geliştirilmesi, yeni kanalların açılması lazım. Geçmişte CHP’de siyaset yapmayan yurttaşlarımızın, CHP’ye davet edilmesi, onlara kıymet verilmesi lazım. Akademisyenlerle, işinsanlarıyla, gençlerle, STK’larla örgütümüzün buluşması lazım. Çiğli ölçeğinde biz bir süreç yönetiyoruz. Başkanımızla, yönetim kurulumuzla aramız iyi. Konuşuyoruz, bazen ben anlatıyorum bazen onlar hesap soruyor. Bu hafta kadın kolları yönetimimizle bir görüşme yapacağız, daha önce gençlik kollarımızla yaptık. Periyodik, olarak bir araya gelmeye gayret ediyorum. Örgütlü siyaset sizi güçlü kılıyor. CHP örgütü getirdiyse, CHP örgütünün ne dediğini de dinlemeniz gerekir. Böyle çalışıyoruz, bunun dışında da STK’larla farklı çalışmalar yapıyoruz. Onlarla da periyodik buluşmalarımız var” dedi.