Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, geçtiğimiz günlerde ilçeyi ziyaret eden Makedonya İçişleri Bakanı Oliver Spasovki ve beraberindeki heyet hakkında bilgi verdi. Çiğli'de çok sayıda Makedonya bağlantılı ilçe sakini olduğuna dikkat çeken Gümrükçü, "2019 yılının Mayıs'ı gibi Makedonya'dan Çaçka Belediye Başkanı ve heyeti bizi ziyaret etti. Maltepe ve Yenimahalle'de yoğunlaşmış Makedonya kökenli çok yurttaşımız var, biz de bunu biliyoruz. Biz bir kardeşlik süreci yürütmeye başladık, 6 ay sonra ben gittim, onlar geldi. 2020'nin 23 Nisan'ını bu şekilde kutlayalım istedik, pandemi izin vermedi. İlişkilerimiz yoğunlaştı. Bunu kültürler arası etkileşimle artıralım istedik. Kuzey Makedonya bağımsızlığını ilan ettiğinde ilk tanıyan ülke Türkiye'ydi. Bunları taçlandıralım istedik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın da girişimleriyle 16 Haziran itibariyle İzmir'den Üsküp'e doğrudan uçuş seferleri başlıyor. Bu hem ticaret ve turizmin karşılıklı olarak gelişmesini getirdi, hem de geçtiğimiz yıl Makedonya vatandaşlığı alma noktasında bir kanun değişikliği yapılmıştı. Bana aktarılan bilgiye göre; İzmir'de 600 bin civarı Makedonya bağlantılı yurttaşımız var. Biz Nisan ayında hem festival hem de bu konuların konuşulması için davette bulunduk. İçişleri Bakanı Oliver Bey katıldı, ben de Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerimizle kendisini bir araya getirdim, ticaretin gelişmesi için. Kapalı toplantı yaptık derneklerimizle. Bizim için hem coşkulu hem yorucu oldu. 300 kişiye yakın bir heyetti. Kuzey Makedonya kuruldu kurulalı İzmir'e hiçbir bakan gelmemiş, biz de buna vesile olduk, çok mutluyuz" dedi. 

"İMAR ARŞİVİNDE DİJİTAL DÖNEM"

Aynı zamanda İnşaat Mühendisi olan Gümrükçü, Türkiye'de bir ilk olan dijital arşiv projesini anlatarak, "İnşaatın başlayabilmesi ve bitirilebilmesi için belli başlı projelerimiz var. Mimari, betonarme, elektrik, zemin etütleri gibi, bunlar sayfalarca evraklar. Bu evraklar arşivlenmek zorundadır, hem kırtasiye hem de emek yoğun bir süreç. Kanunlara uygunluğu, teknik olarak uygunluğu gibi işlemleri belediye yapıyor, bina bittikten sonra denetleniyor ve oturma ruhsatı veriliyor. Biz bunun bir kısmını dijitalleştirdik. İnşaatın ilk başlangıç aşaması, imar durumu, krokisi, betonarme, elektrik projelerinin tamamının elektronik ortamda ulaştırılacağı, e-imza ile tescilleneceği, mimarlar odası tarafından ön onaydan geçirilebileceği, belediye personelinin dijital ortamda izleyebileceği, müelliflerin ofislerinden çıkmadan sisteme yükleyebilecekleri, hangi memurda kaldığı, kimin denetlendiğinin de net olarak sistem üzerinde görülebileceği bir uygulama. Tam 1 yıldır imar arşivini dijitalleştirmeye çalışıyorum, 'Bitti' diyebilirim. 30 yıllık evrağın taranması 1 yıl alabiliyor. Bu bitti, bundan sonra gelenler otomatik olarak e-arşive dahil olacaklar. Yani 2 sistem birbirini destekleyecek. Proje müellifleri ve  odalar tarafından çok başarılı bulunan bir proje, Türkiye'ye yayılacağını düşünüyorum. Türkiye'de bir ilk" ifadelerini kullandı. 

"İKLİM EYLEM PLANIMIZI HAZIRLIYORUZ"

İklim krizine yönelik yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Gümrükçü, "Dünya bir iklim krizi yaşıyor. Eskiye göre daha sıcak, uzun yazlar, karsız kışlar yaşamaya başladık. Geçen yıl nar tanesi gibi dolular düştü, fırtınalar, yoğun yağışlar oldu. Orman yangınları artmaya başladı. Bunların tamamı dünyanın dengesinin insanoğlu tarafından bozulmasından kaynaklı semptomlar. Biz fosil yakıtları tükettik, yeraltı kaynaklarını bitirme noktasına getirdik, tüketim çılgınlığı içindeyiz. Sadece kaynakların tükenmesi değil, bu durum iklime de yansıdı. Bunun için karbon salınımını azaltmamız lazım, envanterini çıkartmamız lazım. Bunlar devletlerin, ülkelerin görevi, artık belediyelerin de görevi. Farkındalık yaratmak gerektiğini düşünüyoruz. Biz Çiğli Belediyesi olarak mevsimlerin değişmesini, dünyanın ısınmasını engelleyemeyiz ama sadece bu süreçlerde azaltım yaparak katkı koyabiliriz. Bu tüm insanların görevi. Yarın susuzluğu hep birlikte yaşayacağız, çocuklarımıza daha iyi bir dünya bırakmak için çalışmalıyız. Ben geçtiğimiz yılın sonunda Avrupa İklim paktı tarafından Türkiye Büyükelçisi olarak bu konuları çalışmak üzere görevlendirildim. Belediye Başkanı olmadan önce de Çiğli'yi dirençli kent yapacağız diye sözümüz vardı halkımıza. Dirençli kentin çok başlığı var; depreme, pandemiye, salgına dirençli olmak da bunlardan bir tanesi. Çiğli Belediyesi şu anda iklim eylem planını hazırlıyor" açıklamasında bulundu.  

"İKLİM ÇALIŞMALARINDA ÖNCÜ OLMAK İSTİYORUZ"

Yapılan çevre çalışmalarının raporlaştırılacağını aktaran Gümrükçü, "Karbon salınımıyla ilgili organize sanayi bölgemiz yani doğaya dışarıdan müdahale eden bölgemiz var. Çöp tesisimiz var, onu yeni bir teknolojiye dönüştürdü Büyükşehir Belediyemiz, yenilenebilir enerji üretiyor, metan gazını bağladı, sera gazı etkisini azalttı. Büyükşehir'in arıtma tesisi bizde. Bunların yanı sıra belediyenin güneş enerjine özendirilmesi, tarımsal ürünlerin desteklenmesi gibi birçok kalem var. Biz farkındalık yaratmak için Hopa'dan başladık, tam 21 günlük seyahatle, Türkiye'nin 3 tarafını rüzgar ve güneş enerjisiyle mazotsuz gezdiler. Aruz'da yolculuk bitti, duyurular yapıldı. Belediyelerimiz karşılama düzenledi. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu projenin en büyük destekçisi, projeye dahil oldu, arkadaşlarla görüntülü konuşuldu. Şimdi sürecin sonucunda uğranılan limanlardan, illerin sınırından su örnekleri aldık. Deniz kirlilik ölçümlerini yapacağız, canlı çeşitliliği ile ilgili bilgi sahibiyiz. Barış Karadeniz, Sinop Milletvekilimiz geçtiğimiz günlerde 25'e yakın ile giderek balıkçılarla tek tek görüştü. Deniz kirliliği, iklim değişikliği, balıkçıların sorunları bunları raporlaştırıp Türkiye'nin gündemine katkı koymak gibi bir amacımız var. Çiğli olarak bu konularda öncü olmak gibi bir arzumuz var. Bu konuların belki günlük siyaset içinde karşılığının olmadığını düşünebilir insanlar ama gerçekten çocuklarımıza düzgün bir dünya bırakmak istiyorsak eğer, bugünden bu konuyu görmeli, sorumluluk almalıyız. Biz üzerimize düşen görevleri belediye olarak yerine getirmeye çalışıyoruz" dedi. 

"GEÇMİŞTEN GELEN SORUNLAR VAR"

Geride bırakılan 3 yıl içinde belediyenin finans ve kurumsal anlamda iyi bir noktaya ulaştığını kaydeden Gümrükçü, "3 yıl çok hızlı olarak geçti, ekonomisi zayıf bir belediye devraldık. Kurumsal anlamda geliştirilmesi gereken bir belediye vardı. Biz hem bütçemizi, hem insan kaynakları yönetim şekli hem de kurumsal kapasitemizi artırmaya çalıştık. Bu süreç pandemi ile biraz sekteye uğradı, bugün bu konuların tamamlanmasında yüzde 90'lara geldim diyebilirim. 165 milyon gelirler toplamını 321 milyona çıkarttım. 2 kat artırmış durumdaydık, kriz başladı. Emtia, demir, beton fiyatları yükseldi. Sürekli dinamik bir süreç yaşıyoruz. Çiğli geçmişten bugüne birçok sorunu içinde barındıran bir ilçe, denizle buluşamıyoruz, Güzeltepe Kentsel Dönüşümü var, buranın 2013'de adı konmuş ama 40 yıllık bir konu. Harmandalı'nın imar problemi 8 sene sürmüştü biz çözünceye kadar ki; hala da bazı noktalarda devam ediyor eksiklikler. Eski sorunlar biraz ayağımıza dolanıyor. Hali hazırda da 5 bin ila 15 bin arası yeni nüfusu alıyor. Hem geçmişten gelen sorunlar hem de yeni gelen nüfusun sosyal, ekonomik talepleri var, bunun yanı sıra yeni gelen nüfus yeni bölgelere yerleşiyor, o bölgelerin altyapı, park sorununu çözmeniz gerekiyor. Hem geçmiş hem şimdiki sorunları, talepleri çözmek tabi kolay değil. Buna para, bütçe, emek ve enerji tam anlamıyla yetemez ama biz bunları çözmek için başka bir sistem yaptık. Bir halkla ilişkiler modeli geliştirdik. Bu sistemle yılda yaklaşık 40 bin şikayet alıyoruz, en az 39 bin 500'üne olumlu ya da olumsuz dönüyoruz. Çözemediğimiz konuları çözmeye çalışıyoruz. Muhtarlarımızla bir çalışmamız var, Valilik, Çevre Şehircilik'in yazdığı cevapları getirecekler ve konuları çözmeye başlayacağız. Kentsel dönüşüm alanında Çiğli'de 12 nokta var, bunların tamamının teknik çalışmasını yaptım ben ama Ankara'dan onay bekliyor ama Büyükşehir gündemine gelecek" dedi. 

"EKONOMİK DEVRİM VAR"

Belediye kesin bütçe görüşmelerinde muhalefetin oybirliği vermesinin hatırlatılması üzerine konuşan Başkan Gümrükçü, "Somut ekonomik devrim var. Bunu belediyecilikten anlayan herkesle tartışabiliriz ve herkesi ikna edebiliriz. Rakamlar yalan söylemez. Yaptığımız bütçenin yüzde 82, Çiğli Belediyesi'nde olmayan bir gerçekleşme oranı var. Bu da somut bir başarı. Gelir gider dengesindeki farkın azaldığı somut bir başarı, bütçe artışı 165 milyondan 321 milyona, 2 yılda 2 katına çıkarabilmek bütçeyi  bir devrim. Bunlar realite, elbette daha iyisi olmalıdır da bu desteklenmesi gereken bir durum" diye konuştu. 

"ÇİĞLİ'YE LİG ATLATMAK İSTİYORUZ"

Tüm siyasi parti Çiğli temsilcilerine teşekkür eden Gümrükçü, "Bizim ödediğimiz borç yükü de var. Tabi ki siyaset yereldir. Çiğli belediyesi devlete vergi ve sigorta borcunu ödeyemediği için o borç yükü olarak bizim denk bütçe diye bir şeyimiz olamaz. Bizimki kendi içinde ekonomik devrim. Bazı ilçeler var, ne borcu ne harcı var. Devlete saat gibi ödemelerini yapıyor, belediyenin ISO'su yok, almaya çalışıyorum şimdi. Bu anlamda olumlu gidişat olduğunu arkadaşlar değerlendirmişler. Ben bilinçli olarak katılmadım, bütün partiler süreçteki olumlu gidişatı sahiplenmişler. İyi bir noktadayız. Bütün partilerden Çiğlili yurttaşlara teşekkür ediyorum. Büyük bir uyum var, biz Çiğli'ye lig atlatmak istiyoruz, bütün siyasi partiler de arkamızda duruyor" ifadelerini kullandı. 

"HALKIMIZLA BİRLİKTE SÜRECİ DİSİPLİNE EDECEĞİZ"

Utku Gümrükçü ilçelerden gelen asfalt şikayetlerinin sorulması üzerinde ise, "Ben 600 bin küsur ceza kestim altyapı şirketlerine. Mart ayında mecliste açıkladım. Sürekli bir kazı durumu var, bir gün doğalgaz, bir gün internet geliyor. Birçok kurum özelleşti ve bu şirketler belediyeyi dinlemek zorunda değiller. Belediye onlara kazı izni veriyor, yazdığımız yazılara cevap vermiyorlar. Ben şirketleri topladım 'Yatırım programlarınızı bize bildirin biz ona göre size çalışma izni vereceğiz' dedim. 'Yapmazsanız ceza keseceğiz' dedim ve kesiyorum. En son bir firmayla kendi merkezinde toplantı yaptım. Tabi onlar da ekonomik olarak fiyatların yükselmesinden, taşeronların iş bırakmasından etkileniyorlar. Eskiden İZBETON onlara da parayla hizmet sağlıyordu, sistem değişikliği oldu. Geçtiğimiz yıla kadar kazı izinlerini Büyükşehir Belediyesi veriyordu, parayı yatırdığında İZBETON gelip onu kapatıyordu. Şimdi bu sistem değişip yetki ilçe belediyelerine devrolunca orada da bocalama oldu. Ben Çiğli'de bu işi oturttum ama eksiğimiz var. Eskiden 400 liraya dolan depo  bin 250 liraya doluyor. Eskiden 500 liraya 5 kilometre asfalt yapıyordunuz, şimdi yapamıyorsunuz. Birçok dengesizlik var. Bu kriz altyapı hizmetlerine de yansıdı ama disipline etmek bizim işimiz. Belediye olarak üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Belediye başkanlarımız artık firmaları şikayet etmeye başladılar. Halkımızla birlikte bu süreci disipline edeceğiz" diye konuştu.