Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ- Narlıdere Belediye Başkanı CHP'li Ali Engin, son günlerde gündemden düşmeyen göçme konusuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "Göçmen" açıklamalarını çok dikkatle dinlediğini vurgulayan Başkan Engin, "Aslında Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun da, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer'in de açıklamaları aynı. Biri neden, diğerisonuç. Bu insanlar hükümetin politikalarıyla veya zorunlu nedenlerle ülkemize geldi. Gelen insanları bir belediye başkanının geri gönderme yetkisi yok, görevi de yok. Belediye başkanı kendi imkanlarıyla gelen insanların o kente entegre olması ve insani ihtiyaçları konusunda çaba gösterir. Sayın Tunç Soyer bunu ifade etti. Genel Başkanımız da makro düzeyde, CHP iktdarında bunu nasıl çözeceğini, apar topar gönderme değil de, geliş nedenlerini kendi ülkelerinde ortadan kaldıran, oraya gerek güvenlik gerek demokratik, gerek altyapı, eğitim, sağlık, istihdam iökanlarını yaratan, batının da zengin ve güçlü ülkelerinin desteğiyle oraları yeniden yaşanabilir hale getirerek, gönüllü bir geri dönüş olacağını ifade etti. İnsani ve doğru olan bu. Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Tunç Soyer'in söyleminde birbiriyle çelişen bir durum yok" dedi.

"BELEDİYE BAŞKANI, 'GÖNDERECEĞİM' DİYEMEZ Kİ"
Belediye başkanlarının, göçmenleri geri gönderme gibi bir yetkisi olmadığına dikkat çeken Ali Engin, "Tunç Soyer belediye başkanı veya ben bir belediye başkanıyım. Bizim göçmenleri geri gönderme, planlama, o bölgeye gidip evler yapma gibi ne gücümüz var ne de yetkimiz. Bu bir sonuç, yani size sığınmışlar. "Siz ne yapacaksınız", Büyükşehir Belediye Başkanımıza sorulan soru bu... Belediye Başkanı da bunlara kendi imkanları ve yasalar çerçevesinde destek olacak. Açlıktan ölmelerini engelleyecek, hastalanırlarsa onlara ilaç vereceğiz. Tunç Başkanımızın da söylediği bu. Belediye Başkanı zaten 'Göndereceğim' diyemez ki... Yetkisi yok. Tersini söyleseydi doğru mu olurdu? Tunç Soyer, 'Bunları göndereceğim' dese, belediye başkanlarının böyle bir yetkisi, gücü var mı" diye sordu.

"BU BİR MİLLİ MESELE"
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, göçmen sorununun milli bir mesele olduğunu vurgulayarak, "Biz tamamıyla göçün kontrol altına alınmasını savunuyoruz. Tunç Soyer de bunu ifade etmiş zaten. Geri dönüşümü planlamamız lazım, orta vadede, bu vade 3 yıl olur, 5 yıl olur. Yarın sabah yapamazsınız ki... Bunu devlet yapacak, devlet bunu bütün orgnizasyonuyla yapacak. Aslında bir milli mesele bu. Partileri de aşan bir durum bu ve sayısı çok yüksek. Yaklaşık 5-6 milyonu buldu. Halen daha devam ediyor. Göç, sadece Suriyelilerden ibaret de değil, Afgan, Irak gibi ülkelerden de çok sayıda göç geliyor. Devletin bütün kurumları, belediyeler, merkezi hükümet ve partilerin bu konuda ortak tutum geliştirmesi lazım" açıklamasında bulundu.

NE OLMUŞTU?
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz haftalarda, CHP iktidarının 5 önceliğinden biri olduğunu belirterek,  "İktidarımızda Suriyeli misafirlerimizle helalleşip 2 yılda memleketlerine uğurlayacağız. Bu iktidarımızın en önemli 5 önceliğinden biridir. Plan ve programlarımız hazır" açıklamasında bulunmuştu. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, yaptığı bir diğer açıklamada ise, "Yeni göçmen dalgalarını misafir etmemiz için Avrupa'nın 'İkinci Rüşvet Paketi' hazırlığı içinde olduğunu duyuyoruz. Bir daha asla" ifadelerini kullanmıştı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, katıldığı bir yayında, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmir'de 150 bin mültecinin yaşadığını belirterek, "Bunu herkesin hazmetmesi ve bununla yaşamayı öğrenmemiz lazım" demişti