GÜNDEME BAKIŞ - Konu ile ilgili olarak Tire Belediyesinde toplantı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Tire Kültür Sanat Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, Belediye Meclis Üyeleri, Aydın Çevre Kültür Platformu Temsilcisi Mehmet Vergili, Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, İzmir Ziraat Odası Eski Başkanı ve Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi, Ziraat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Tevfik Türk, STK temsilcileri, Oda Başkanları ve üreticiler katıldı.

JEOTERMALE HAYIR DİYORUZ
Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran’ın girişimleriyle Tire’de ‘’Jeotermale Hayır’’ isimli panel düzenledi. Panele belediye meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, dernek ve siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Panelde ilk konuşmayı Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran yaptı. Sözlerine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anarak başlayan Başkan Duran ‘’Komşu ilimiz Aydın’da jeotermal ile ilgili tesislerin açtığı yaraları çok iyi biliyoruz. Orada bulunan büyük mekanlar açıldığından bu yana orada yaşayan insanımız, yöneticilerimiz ve üreticilerimiz mutsuz, ürünlerinin kalitesi eskisinden uzak. Oralardan edindiğimiz intibalar 14 Kasım tarihinde Tire merkez ve beş mahallesi için yapılacak jeotermal ihalesi öncesi bizleri tedirgin etmektedir. Devlet büyüklerinden isteğimiz şudur; Jeotermal arama çalışmalarının götürüsü getirisinden fazladır. Bizler havamızın, doğamızın, ürünlerimizin ve geleceğimizin kirletilmesini istemiyoruz. Bu ve benzeri çalışmalar için doğaya, insana ve ürünlerimize zarar gelmeyecek yeni teknikler geliştirilip, yeni teknoloji getirildiyse gelin bizleri ikna edin. Tireliler ikna olmadan bizler ikna olmayacağız, biz Tire’de bu haliyle bir çalışma istemiyor, jeotermale hayır diyoruz’’ dedi. Başkan Duran katılım gösteren ve Tire’nin geleceğine sahip çıkan herkese teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.

ÇULHAOĞLU ‘’BİZ YEREL ENERJİYE KARŞI DEĞİLİZ’’
Başkan Duran’ın sonrasında panelde bulunan konuşmacılar tek tek söz aldı. Yerel enerjiye karşı olmadıklarını ifade ederek sözlerine başlayan Devlet eski Bakanı ve Belediye meclis üyesi Halil Çulhaoğlu ‘’Avrupa standartlarında olduğu gibi verimli topraklardan uzakta kurulmuş, insan sağlığını tehdit etmeyen ve tam denetimli bir tesisin karşısında değiliz. Bizler üreticimizin ve insanlarımızın emeğinin, sağlığının kaybetmesine karşıyız, bu yüzden hayır diyoruz’’ dedi.

BİZ BAĞIMIZI BAHÇEMİZİ BIRAKIP GİTMEYECEĞİZ
Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, “İlçemizde ihaleye çıkarılacak 6 jeotermal sahası var. Eğer bu ihale iptal edilmezse hem Tire Ovası’nda hem İzmir’de tarım diye bir şey kalmaz. 950 bin dekar İzmir’de jeotermal alanı, İzmir’in tarımsal üretim alanının üçte biri. Tire’nin bir ayrıcalığı var Tire’deki 274 bin dekar tarım arazisinin 189 bin dekarı bu jeotermal alan içinde kalıyor. Tire merkez, Çayırlı, Kireli, Kızılcaaavlu, Mahmutlar ve Yeniçiftlik mahalleleri ve bunların etrafında da binlerce dönüm alan. Tarımsal alanımızın yüzde 65’i. Bizim gördüğümüz, Aydın, Manisa, Alaşehir, Buharkent. Ben buraları gezdim gördüm. En temiz enerji jeotermal deseler de zararı apaçık görünüyor. Reenjeksiyonların tekniğe uygun yapılmaması, kimyasal gazların doğaya salınması, bitki örtüsüne ve yer altı sularına da zarar veriyor. Biz topraklarımıza sahip çıkmalıyız. 3573 sayılı zeytincilik kanunun 20. Maddesi zeytinlik alanların 3 km yakına sanayi tesisi havayı doğayı kirleten fabrika kurulmaz der. İlçemizin tamamında zeytinlik var. Yapılacak olan bu jeotermal arama bu anlamda yasaya uygun değil. Biz bağımızı bahçemizi bırakıp gitmeyeceğiz” dedi.

AYÇEP ‘’BU MÜCADELEDE YANINIZDAYIZ’’
Aydın Çevre Koruma ve Kültür Platformu temsilcisi Mehmet Vergili Tireli üreticilerin mücadelesinde yanlarında olduklarını söyledi. Vergili ‘’Canımız, ciğerimiz yanıyor, Aydın’da mahsulümüz ölüyor. Bir gece vakti kimsenin haberi olmadan bir yasa çıktı ve bu yasa şirketlerin çıkarlarını gözetliyor.

ÖDEMİŞ KENT KONSEYİ BAŞKANI TAŞLI ‘’TİRE’DE BİRLİK VE BERABERLİK VAR’’
Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı Tire’de jeotermal konusunda birlik ve beraberlik olduğunu söyledi. Taşlı ‘’Biliyorum ki bu toplantıdan önemli bir sonuç çıkacaktır. Tire çok şanslı, çünkü birlik ve beraberlik sağlamak adına herkes burada bizler de komşu ilçeniz olarak sizlerle beraberiz’ ’dedi.

ÇİFTÇİ ‘’BİZ JEOTERMALİN ACISINI İYİ BİLİRİZ’’
Ziraat Mühendisleri Odası eski Başkanı Ferdan Çiftçi konuşmasına jeotermalin uygun olarak kullanıldığında temiz bir enerji olduğunu söyleyerek başladı. Kendisinin Buharkentli olduğunu söyleyen Çiftçi ‘’Jeotermal öncesinde bizim memleketimizde meyve vermeyen ağaç, tükenen kaynaklar, hasta olan insanlar yoktu. Biz bunun acısını iyi, biliriz. Torağımıza, suyumuza, havamıza sahip çıkacağız’’ dedi.

TÜRK ‘’GÜCÜMÜZ YETTİĞİNCE MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’’
Panelde son olarak Ziraat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Tevfik Türk konuşma yaptı. Türk, jeotermalin zararları konusunda video slayt yardımı ile anlatım yaptı. Jeotermalin hava, su, çevre ve insana verdiği zararları anlatan Türk ‘’Ziraat Mühendisleri Odası olarak gücümüz yettiğince mücadeleye devam edeceğiz’’ dedi.