Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, yoksulluk haritası kapsamında yerinde yapılan tespitlerin, belediye yardımlarının doğru adreslere ulaşması noktasında büyük katkı sağladığını belirtti. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tüm belediyelere verdiği “Yoksulluk haritalarınızı oluşturun” talimatını ilk yerine getiren Başkan Batur, önümüzdeki kışın sıkıntılı geçeceğini kaydederek, “Kentin içinde, kent yoksulları var. Bunların doğru tespiti ve yardımların doğru olarak ulaştırılması açısından yoksulluk haritası çok önemli. Bu yüzden özellikle Konak Kaymakamlığımıza ve sosyal işler yardımlaşmadan sorumlu müdürlerimize, sağlık müdürlüğümüze çok teşekküre ediyoruz. Onlardan aldığımız bilgileri yerinde kontrol ederek, mahalle, hane bazlı kontroller yaparak, haritamızı oluşturduk. Konak sadece Kordon, Güzelyalı değil. Basmane’de başka bir dünya var. Doğru tespitler yaptık. Yardımlarımızı yeniden yönlendirdik. Aynı eve Büyükşehir, Konak Kaymakamlığı, Konak Belediyesi yardım veriyor ama yanındaki komşusuna kimse bir şey vermiyor. Bundan sonra yapacağımız yardım çalışmaları için bence en önemli tespit bu. Alandaki tespitlerle hiç yardım alamayanları da tespit ettik. Şimdi bunları bilgi işleme yüklüyoruz. Önümüzde kara kış var. Genel Başkanımızın talimatıyla belediyelerimiz vatandaşlarımızın bu kara kışı en az zayiatla atlatması için elimizden ne geliyorsa yapacağız.  Gerekirse yatırımlarımızı durduracağız. Önümüzdeki sürecin sıkıntılı olacağı görülüyor. Zamlar var, yüzde 25 şekere geldi, doğalgaza, benzine, mazota gelen zamları takip edemez olduk. Döviz bir taraftan yükseliyor. Üretime dayalı değil tüketime dayalı bir olduk artık, bu yüzden sıkıntılar gözüküyor. Pandemi döneminde vatandaşın yanında olduk, bu dönem de yanında olmaya çalışacağız” açıklamasında bulundu. 

“İLLER BANKASI GÖÇMENLERİ DE HESAPLAMALI”

Başkan Batur, göçmenlere yönelik yaptığı açıklamada, İller Bankası’ndan nüfus oranında ödenen ödeneğin içine göçmen nüfusunun da eklenmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Kentte göç idaresi diye bir kurum var. Bu kurum özellikle göçmenlerin envanterinin tutulması, yaşından, nasıl geçindiğine, yeni doğan çocukların kaydedilmesine kadar tutulan bir sitem var. Basmane en çok göç alan bölüm. Suriye’den göç eden göçmenler azaldı, şu an daha çok Afrika kökenliler var. Bunlar da her şeyden yararlanıyor, kanaldan, sudan yani belediye hizmetlerinin tümünden faydalanıyor. Türkiye Belediyeler Birliği yönetiminde bunu gündeme getirdik. Tamam biz de 25-30 bin kişi yaşıyor ama Kilis’e baktığınızda göçmen nüfusu normal nüfusu geçmiş vaziyette. Bunlar için de bir kat sayı belirlenerek nüfusa eklenmesi ve İller Bankası payımızın buna göre gelmesi lazım. Bununla ilgili yaklaşık 1 buçuk senedir çalışıyoruz ama herhangi bir ses yok. Göçmen sorununu Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, 2 yıl içinde çözeceğini belirtti. Nasıl çözeceğiz, barışla çözeceğiz” diye konuştu. 

“4 KİŞİLİK AİLENİN MİNİMUM GEÇİMİ 8 BİN LİRA”

Ülke genelindeki ekonomik sıkıntıların günden güne büyüdüğünü kaydeden Batur, “Çarşı’da yangın var. Ülkenin geldiği ekonomik çıkmazdan bu yana gerçekten vatandaş çok zor durumda. Asgari ücret görüşmeleri başlayacak şimdi… 4 kişilik bir ailenin minimum geçinme endeksi bugün 8 bin liraya yaklaştı. Son gelen zamlardan sonra özellikle gıda, özellikle pandemiden sonra dünya genelinde artık öyle bir sıkıntı var. Gıda ve üretimle ilgili maddelerin çok zamlanması, üretime dayalı ekonomilerden ülkelerin kaçması, hazıra konması, ihracata değil ithalata dayalı üretim yapması sıkıntı. Ülkemizde de bu durum var. Fabrikalar özelleştirildi. Çiftçinin, köylünün traktörleri haczedilmiş durumda, ürettikleri ürün para etmiyor. Çiftçi para kazanamıyor, çiftçi para kazanamayınca, büyük kentlere göç başlıyor. Köy nüfusunun yüzde 80’i büyük kentlerde yaşıyor. Bizim en kısa sürede tarımı realize ederek, tarımla ilgili programları daha realist hale getirerek, üretimin köyde olması için her türlü tedbiri almamız lazım. Kentten köye göç olmadığı müddetçe bu sistem böyle devam edecektir” ifadelerini kullandı. 

“ÜLKEMİZ ZENGİN, YETER Kİ İYİ YÖNETİLSİN”

Ülke genelinde tasarrufla birlikte kaynaklar yaratılması gerektiğini belirten Batur, “Her şeyimiz ithalata bağlı. Ekim ayındaki ithalat ve ihracatımız arasındaki fark 17.4 milyar dolar. Borcumuz 480 milyar dolara ulaştı. Ekonomi iyi gitmiyor, vatandaş mutsuz. Vatandaş cebine girene bakar. Asgari ücret görüşmelerinin ben yine işçinin, emekçinin lehine olacağını tahmin etmiyorum. Çünkü ödeyebilecek bütçe kaynakları yok şu anda. En büyük sıkıntı bu. Ülkedeki durumu İzmir’de de aynı, emeklinin, köylünün, işçinin, memurun geçinmeyle ilgili sıkıntısı var. Bunu aşmak için ekonomik tedbirler alınmalı en önemlisi de tasarrufa gidilmeli. Tasarruf ettiğiniz zaman kaynaklar da kendiliğinden oluşur, ülkemiz o kadar zengin bir ülke ki, yeter ki iyi yönetilsin” açıklamasında bulundu. 

“GÖNLÜMDEKİ CUMHURBAŞKANI ADAYI KILIÇDAROĞLU”

İttifaklar sürecini en iyi Millet İttifakı liderlerinin yürüttüğünü kaydeden Batur, gönlündeki Cumhurbaşkanı Adayının CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu ifade ederek, “Bu süreci en iyi götüren Millet İttifakı’ndaki liderlerimiz. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Sayın Meral Akşener, Sayın Saadet Partisi Genel Başkanımız oturacaklar, belki dostlar masada daha çok olacak, katkı sunacaklar. Tabi bunlar için henüz erken… Benim gönlümden geçen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmasıdır. Ben şuna inanıyorum, Millet İttifakı’nın en iyi şekilde organizasyonunu sağlayan, anlayışla yol yürüyen, geçmişten bu yana başarıya ulaşmayı becerebilen, en önemlisi de yeniden parlamenter sisteme geçiş noktasında devlet adamı kimliğini en iyi yansıtacak, süreci devlet ve ülkemiz açısından en iyi yürütecek kişi Sayın Kılıçdaroğlu’dur” dedi. 

“İÇİŞLERİMİZE KARIŞMAK KİMSENİN HADDİ DEĞİL”

Konak Belediyesi Kasım Ayı Meclisi’nde yaptığı sert çıkışın sorulması üzerine konuşan Başkan Batur, “Siyaset yapılabilir, Konak Belediyesi Meclis Gruplarımızdaki bütün arkadaşlarımızdan memnuniyetimi ifade etmek mecburiyetindeyim. Diğer türlü haksızlık etmiş olurum. Konulara olumlu yaklaşıyorlar. Cumhuriyet Halk Partisi grubu zaten kale gibi arkamızda. Her konuda bilgilendiriyor, beraber üretiyoruz. Meclis üyesi arkadaşlarımız da aktif, üretmeye çalışan arkadaşlarımız. AK Parti ve MHP grubu da öyle. Kararlarımız oybirliği ile geçiyor. Ben Sayın İlçe Başkanına şimdiye kadar hiç cevap vermedim. Neden; o da siyaset yapıyor, eleştirebilir. Her şeyi biz doğru yapıyoruz diye bir iddiamız da yok ama eleştiri dozu, doğru olursa, doğru mecrada yapılırsa, karşı tarafa yalan yanlış bir şey söylenmediyse buna olumlu bakıyoruz, bir şey de demiyorum. Gördüğümüz yerde de, bir arkadaş bir kardeş gibi selamlaşırız. Hiçbir sıkıntımız yok, hala da yok. Sadece kızdığım ve alındığım, ben odalarla anlaşıp bu planları mahkemeye ben taşımışım. Yalan yanlış siyaset doğru bir yöntem değil. Benim tepkim onaydı. Bizim siyasi olarak iç işlerimize karışmak kimsenin haddi değil. Ben Büyükşehir için algı yaratıyormuşum gibi suçlamaları vardı. Gerekli cevabı verdim. Sait Bey’in oraya girmesine gerek yok, biz Cumhuriyet Halk Partiliyiz. Kendi partisine bakması lazım” diye konuştu. 

“BÜYÜKŞEHİR BAŞKANIMIZIN EMRİNDEYİZ”

İZSU faturalarıyla toplanan katı atık ve bertaraf ücretlerinin su faturaları aracılığıyla toplanmasına son verilmesine yönelik İzmir Büyükşehir Belediyesi gündem maddesini değerlendiren Başkan Batur, “Katı atık bertaraf ücretleriyle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanıyla görüşen ilk ilçe başkanı benim. Orta yolu bulduk. Yol yürüdük oradan. Katı atık bedelleriyle ilgili zam yapmayacağız. Vatandaşın lehine bir karar aldık. Vatandaş bundan memnun olacak. Neticede kendi bütçemizden biraz tırpanlanıyor, biraz gidiyor ama ne olacak vatandaş için fedakarlık yapacağız. Yapmamız gerekiyor. Bunu da Tunç Başkan’a şaka yollu söyledik, siz onu telafi edersiniz ortak projelerle dedik. Zaten şimdiye kadar ortak projelerle hep yardımcı oldu, oluyor. Bizim siyaseten Cumhuriyet Halk Partisi’nde, her zaman Büyükşehir Belediye Başkanımızın emrindeyiz. Doğru politikalar ve kente yapılacak her türlü çalışmada kol kola hizmet üretmeye devam edeceğiz” dedi. “