Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Aktepe Emrez Mahallesi’nde bulunan eski kurşun fabrikasına ait nükleer atık barındıran arazi için İzmir Valiliği ile yaptığı görüşmelerin sonuçsuz kaldığını, alan için henüz atılan bir adım olmadığını belirtti. “İzmir’in Çernobil’i” olarak anılan alanla ilgili kendilerine herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını aktaran Arda, “Şu anda alanda durum stabil. Hiçbir değişiklik yok. Eylem yaptığımız günlerde nasılsa aynı öyle duruyor orada. Şu anda hiçbir şey yapılmıyor. Yapıldığı söyleniyor ama bize bir bilgi verilmiyor, biz bilgilendirilmiyoruz dolayısıyla bir çalışma yapılıp yapılmadığından haberim yok, umudum da yok. Yapıldığını düşünmüyorum, eğer ciddi bir çalışma yapılıyor olsaydı bizi de bilgilendirirlerdi. Belki eylemimizden vazgeçerdik, yapmazdık ben bir çalışmanın yapıldığını sanmıyorum” dedi.  

“HÜKÜMET ÖLÜ TAKLİDİ YAPIYOR” 

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın “Firma sahiplerine ödül verir gibi ‘Kamulaştırılsın’ diyorlar. Arda’nın fabrika sahibine söylediği tek söz yok, sanıyorum aralarında bir ilişki var” sözlerini değerlendiren Halil Arda, ”Atilla Kaya, kaya gibi bir laf etmiş, o kayayı bir kaldırsın. Çernobil’deki atıkların üstünden de bir kaldırsın, alan temizlensin. Buradaki görev Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndadır. Orasıyla ilgili ben, ‘kamulaştırılsın’ dedim ama 1-2 defa ‘kamulaştırılsın’ dedim. Özellikle bilim adamlarının uyarısından sonra ‘devlet el koysun’ demeye başladım. Atilla Kaya, konuyu saptırmasın, devlet oraya el koysun. Doğayı kirletenlere en güzel ceza oraya el konulmasıdır. Orasının bilimsel yöntemlerle temizlenmesi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uhdesindedir. Ben sadece Gaziemirli bir belediye başkanı olarak, oradaki insanların sağlığını düşünen bir başkan olarak, çok masumane bir şekilde farkındalık yaratmaya çalıştım. Evet, 14 yıldır bu işin mücadelesini verenler vardı ama 2 yıllık girişimlerimizle bir sonuç elde edemeyince duran adam eylemi gerçekleştirdik. Sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda da ses getirdi ama maalesef hükümet ölü taklidi yapıyor” açıklamasında bulundu.  

“ATİLLA KAYA, HEDEF SAPTIRMASIN” 

AK Partili Kaya’yı sert sözlerle eleştiren CHP’li Arda, “Eğer ciddi bir çalışma yapıyorsa Atilla Kaya, bana laf söyleyeceğine devlet oraya el koysun ve temizlenmesi için hamle yapsın. Bu Gaziemir Belediyesi’nin görevi değildir. Gaziemir Belediyesi’nin bütçesi de alanı kamulaştırmaya yetmeyecektir. Gaziemir’in başka bir sürü sorunu var, Atilla Kaya çok meraklıysa Aktepe Emrez Bölgesindeki hazine miktar fazlalıklarının çözülmesi için mücadele etsin. Atilla Kaya, çok meraklıysa Sarnıç’taki vatandaşlarımızın  tapu probleminin çözülmesi için mücadele etsin. 19 yıldır iktidarda olan parti maalesef Gaziemir’deki sorunları çözme yolunda bir irade ortaya koyamamıştır. Bu Çernobil için de geçerlidir. İzmir’in Çernobil’ini de temizleyecek olan, el koyacak olan iktidardır. Atilla Kaya da iktidarın bir temsilcisi olarak, İzmir Milletvekili olarak görevini yapmalıdır. Boşuna hedef saptırmasın” çıkışını yaptı.  

“HİÇBİR ŞEY YAPMAYIP, KURNAZLIK YAPIYORLAR” 

Mahmut Atilla Kaya’nın, fabrika sahipleriyle ilişkisine yönelik açıklamasının komik olduğunu aktaran Arda, “Çok komik… gerçekten çok komik bir açıklama. Halil Arda oranın gündeme gelmesi  için mücadele ediyor. Eğer benim oradaki fabrika sahipleriyle bir ilişkim olsaydı ben ölü taklidi yapardım, ben sesimi çıkarmazdım, odamdan dışarı çıkmazdım. Ortalığı ayağa kaldıran benim, orayı gündeme taşıyan benim belediye başkanı olarak. Tabi ki tek başıma değil, Çevre Mühendisleri Odası’ndan Tabip Odası’na kadar, Baroya kadar, nükleer karşıtı platformlara kadar, Sivil Toplum Kuruluşlarına kadar, kent konseyine kadar herkes orada bu mücadeleyi sürdürüyor. Ben de oranın belediye başkanı olarak bu mücadeleyi sürdürüyorum. Firma sahipleriyle ilişkim olsaydı, ölü taklidi yapardım, sesim çıkmazdı, öyle bir ilişkim olsa… Oranın temizlenmesini isteyen benim, hesap sorulmasını isteyen benim, el konulması gerektiğini ilk söyleyen benim, onlar mı söyledi? El koyun diyen benim. Hiçbir şey yapmayıp, kurnazlık yapıyorlar ama bu kurnazlığı Gaziemirliler, İzmirliler yemiyor. Ben söz veriyorum, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında orayı temizlemek bize düşecek. Orayı Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında biz temizleyeceğiz. Bunların bir şey yapacağı yok zaten” diye konuştu.  

“MECLİSTEKİ BİR SORUN DEĞİL, PARTİ İÇİ SORUN” 

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ile yaptığı görüşmenin ve 6 meclis üyesinin disipline sevkini talep etmesinin hatırlatılması üzerine konuşan Arda, “Bu meclisteki bir tartışma değil, parti içi bir sorundur. Onun da müracaatını yaptık, il başkanıyla görüştük, geldik. Bu parti içindeki bizim kendi sorunumuz, konuşmayı doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı.  

“MECLİS, YÖNETMELİK ALEYHİNDE KARAR VEREMEZ” 

Başkan Halil Arda, Belediye Meclisinde sıklıkla yaşanılan tartışmaların sorulması üzerine ise, “Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği var, o yönetmelikte kimin ne kadar konuşacağı, hepsi yazılı. Onun dışında dilek ve temenniler konusunda da yazılı müracaat olduğu takdirde kime söz vereceğine başkan karar verir, süresine de başkan karar verir, yönetmelikte bu açık açık bildirilmiş. Ben bugüne kadar hiç kimseden yazılı bir müracaat almadım.  Elini kaldıran herkese söz veriyorum. Dilek ve temennilerde 1 defa söz veriyorum, süreyi de 10 dakika olarak belirlemişim, 2 buçuk yıldır bu şekilde devam ediyor. Bu 10 dakika süre içinde hiç kimsenin sesini kesmiyorum. Bana hakaret dahi ediyorlar orada, sözlerini kesmeden dinliyorum. Sonra cevabını veriyorum, Burada benim karşı olduğum, hukuksal, hukuki bir meseledir. Meclis çalışma yönetmeliğinin aleyhinde, meclis bir karar veremez. Kaldı ki, herkes de zaten konuşuyor. Suyu bulandırmaktan başka bir şey değil. Gaziemir belediye meclisi demokratik bir şekilde yönetiliyor, kimsenin de sözünü kestiğimiz yok. Son ana kadar da sözlerini söylüyorlar” dedi.  

“YORULMADIM, KEYİFLİYİM, MUTLUYUM” 

“Yaşanan tartışmalardan yoruldunuz mu sorusunu yanıtlayan Arda, “Yorulmadım asla yorulmadım. Tam tersi bu çekişme bana heyecan veriyor. Görevimizin başındayız. 2 buçuk yılda aldığımız kararların sonuçlarını şu anda görüyoruz. Gaziemir Belediyesi izlediğimiz para politikası sonucunda ayakları yere basan, yatırım yapan, işçisinin, memurunun maaşını ödeyen, piyasaya 1 kuruş borcu olmayan bir belediye oldu. Bunu esnaflara sorabilirsiniz, Gaziemir Belediyesi ile iş yapan esnaflara sorabilirsiniz, çalışanlarına sorabilirsiniz. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’nin yaptırdığı ankette oyumuz yüzde 61 buçuğa çıkmış, bu bizim için en büyük ölçüttür. Halkın arasındayım. Tek başına yürüyen birisiyim. Sorunları yerinde tespit eden birisiyim. Bir işi yapamayacaksak neden yapamayacağımızı da halka açık, şeffaf bir şekilde anlatan birisiyim. Halkla aramızda hiçbir problem yok. AKP’ye oy vermiş dünya kadar aile, dünya kadar insan bizim yönetimimizden son derece memnun. Çünkü, gerçekten hepsinin belediye başkanıyım, herkese eşit mesafede bir çalışma sergiliyoruz. Gidişlerini gördükleri için iftiralarla, inanılmaz şeyler yapıyorlar. 2 buçuk yıldır ne Sayıştay denetçisi eksik oldu, ne İçişleri Bakanlığı müfettişi eksik oldu, en son da artık maarif müfettişleri geldi yani Milli Eğitim Müfettişi. Milli Eğitim Müfettişi görevlendiriyorlar artık, geliyor, denetliyor. Ben bundan son derece memnunum, keyif alıyorum çünkü geliyorlar, denetliyorlar sonunda bakıyorlar ki hiçbir şey yok, gidiyorlar. Yoksa bizi mahvederlerdi. Ben mali müşavirim, kendi işimi kendim takip ediyorum o yüzden hiçbir sıkıntı yok. Çırpındıkça batıyorlar. Gaziemir’in sorunlarına duyarlı olsunlar, o konuda hiçbir şey yapmadıkları için ben keyifliyim, mutluyum” açıklamasında bulundu.