GÜNDEME BAKIŞ - izmir'in Gaziemir İlçesi Emrez Mahallesi’ndeki İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen ve normal değerin 219 katı oranında radyasyon yayan radyoaktif atıkların alandan kaldırılması için Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Duran Adam eylemi başlattı. Başkan Arda’ya CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, milletvekilleri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri de destek verdi.

14 YIL ÖNCE TESPİT EDİLDİ! TEHLİKE ÇOK BÜYÜK

Başkan Arda, “Buradaki tehlikeye dikkat çekmek için basın açıklaması yaptık. Meclis toplantılarında iki yıldır bu konuyu gündeme getirdim. İzmir valisi ile görüştüm. Çevre il müdürü ile çalışmalar yaptık. Gelinen noktada maalesef hiçbir adım atıldığını görmüyoruz. Bilim adamları ile yaptığımız görüşmeler var. 14 yıldır bu mücadeleye destek olan bilim adamlarına teşekkür ediyorum. Tehlike çok büyük. Buradaki atıkların normal değerlerin 219 kat yüksek olduğu tespit edildi. Bilim adamları ile yaptığım görüşmelerde yeni şeyler öğreniyorum. Türkiye nükleer atık çöplüğü haline getirilmeye çalışılıyor. Bu atıkların kimler tarafından getirildiğini bilmiyorum ama fabrika sahipleri çok iyi biliyor.

DEVLET EL KOYSUN! TEMİZLENEN KADAR BURADAYIM

Başkan Arda sözlerine şöyle devam etti:

“2 yıldır bir şey söylüyorum. Burada devlet el koymalı. Koruma altına alacak. Bilimsel yöntemlere göre burayı temizleyecek. Vatandaşlarımızın sağlık sorunlarını neler olduğunu ben biliyorum. Bir kadın vatandaşımız var. 2 çocuğu engelli. Bu insanlar buranın tehlikesini yaşıyor. Burası sadece Gaziemir'in değil İzmir'in sorunu. Türkiye’nin dikkatini çekmek istiyorum. Burada Türkiye’nin ilk bilinen nükleer atığı var. Biz kurulacak nükleer santrallere nasıl önlem alacağız? Çevre ve Şehircilik bakanlığına, devletimize sesleniyoruz. Buraya el koyun, temizleyin. Bunun mümkün olduğunu biliyoruz. Türkiye’de bunu yapan bir firma yok. Çünkü daha önce bilinen nükleer atık yok. Bakanlığın bu firmalarla anlaşıp buraya el koymasını ve tehlikeyi ortadan kaldırılmalarını talep ediyorum. Her Cuma 11.00’da 11 dakika burda duracağım. Uluslararası alana konuyu taşımaya kararlıyım. Temizleninceye kadar burada olacağım”