GÜNDEME BAKIŞ – Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ve 26 kişi geçtiğimiz hafta Cuma günü “İrtikap ve zimmet” suçlamaları çerçevesinde gözaltına alınmıştı. Aksoy’la birlikte 10 kişi Salı günü tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI
Aksoy’un tutuklanmasının ardından gözler İçişleri Bakanlığı’na çevrildi. Bakanlık, Aksoy’un görevden el çektiren yazıyı İzmir’e gönderdi. Yasaya göre İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 10 gün içerisinde meclisin toplanarak başkanvekili seçilmesini sağlayacak.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
Bakanlık'tan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"İzmir ili Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy hakkında; Bakanlığımız Mülkiye Başmüfettişlerince yürütülen soruşturmalar ile Menemen Cumhuriyet Başsavcılığınca “zimmet suçu” kapsamında yürütülen 2020/ 7447 sayılı soruşturmanın devam etmesi ve adı geçenin bu dosya kapsamında Menemen Sulh Ceza Hakimliğinin 2020/392 sorgu sayılı kararıyla tutuklanması üzerine, Anayasanın 127’nci maddesinin dördüncü fıkrası ile 5389 sayılı Belediye Kanunun 47’nci maddesi gereğince İzmir ili Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy geçici tedbir kararı olarak Bakanlığımızca görevden uzaklaştırılmıştır."

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK
Yasaya göre; meclis birinci başkanvekili başkanlığında toplanacak. Toplantıda belediye başkavekili meclis üyeleri arasından gizli oyla seçilecek. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluk aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanvekili seçilmiş olacak. Oyların eşitliği durumunda kura çekilecek. Yeni seçilen belediye başkanının görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresi ile sınırlı olacak.

MECLİSTEKİ DURUM NE?
Menemen Belediyesi’nde 15 CHP’li, 10 AK Partili, 3 İYİ Partili, 2 MHP’li, 1 bağımsız meclis üyesi bulunuyor.