GÜNDEME BAKIŞ - Rota Mali ve Danışmanlık Halkla İlişkiler Müdürü Selin Yiğit, 2017 yılından bu yana, bankaların vatandaşlar üzerinden elde ettiği kazançları geri aldıklarını söyledi. Uzman kadrosuyla, vatandaşların taleplerini alıp, kısa sürede çözüme kavuşturduklarını vurgulayan Yiğit, Türkiye’nin her yerinden vatandaşlara hizmet verdiklerini ifade etti. 

BANKALAR HAKSIZ KESİNTİ YAPIYOR
Bankaların kredi işlemleri sırasında haksız kesintilere karşı vatandaş adına mücadele edip, onların haklarını savunduklarını söyleyen Yiğit, “Dosya masrafı adı altında kesilen masraflar, zamanla ismi değiştirilerek işlevine devam ettiriliyor. Şuan ‘halden anlayan paket’ adı altında vatandaşlardan kesintiler yapılmaya devam ediliyor. Biz danışmanlığını üstlendiğimiz sendikaların üyelerine ve vatandaşlarımıza tamamen sorumluyuz. Başlatılan süreci sonuna kadar takip ediyoruz. Vatandaşın 1 lirasını dahi almaya talibiz. Yani vatandaştan zamanında kesilen ücretleri geç de olsa, elde etmelerine yardımcı olmaya talibiz. Biz vatandaşımızın hak ve hukukunu, yasaların emrettiği şekilde kanunlara uyarak elde etmelerini sağlıyoruz. Bu sürecin tamamı şeffaf bir şekilde yapılıyor.” dedi.  

‘ALLAH RAZI OLSUN’ KELİMESİNİ ÇOK DUYUYORUZ
Sektörde uzun yıllardır çalıştıklarını, binlerce vatandaşın hakkını savunarak kendilerine iade ettiklerini ifade eden Yiğit, “2017 yılından bu yana hizmet vermeye, vatandaşlarımızın yüzünü güldürmeye başladık. Bu süreçte en çok ‘Allah razı olsun’ kelimesini çok duyuyoruz. Dünyanın pandemi döneminde ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiği bu günlerde vatandaşlarımızın bütçesine böyle bir katkı sunmak bizim için çok değerli ve sevindiricidir. Sahada en çok da ‘Çağdaş Robin Hood’ kelimesini duyuyoruz. Biz de vatandaşlarımıza buradan seslenip, gelin hakkınızı birlikte arayalım diyoruz” diye konuştu.  


TÜRKİYE’NİN HER TARAFINDAN DANIŞMANLARIMIZ VAR
Türkiye’nin her şehrinde yaşayan vatandaşlara danışmanlık yaptıklarını kaydeden Yiğit, “Türkiye’nin her tarafından vatandaşlarımız, koşulsuz şartsız Rota Mali Danışmanlık web adresimizden başvurusunu yapabiliyor. Herhangi bir ilden vekaletname çıkartıp, vekaletname ve ilgili evrakları bize gönderdikten sonra süreci başlatıyoruz. Memur, işçi sendikalarıyla çalışmalarımız bulunuyor. Tabi ki özel sektördeki çalışanlar da bize başvuru yapıp, protokol imzalayabilirler” dedi.  

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Çalışma sistemi ve süreçle ilgili bilgi veren Yiğit, “Vekaletname verme sürecini 6100 sayılı kanuna göre danışmanlarımız yönetmektedir. Danışmanlığını üstlendiğimiz vatandaşlar vekaletname vermek zorundadır; ki iş ve işlemlerini takip edebilelim. İstenilen vekaletnamenin içeriği yalnızca yapılan işle sınırlandırılmıştır.  Başlangıçta kendilerine borç vermiş gibi oluyoruz. Onlar kendi noter ücretlerini bizim desteğimizle karşılamış  oluyorlar. Akabinde kredi çektikleri bankaya mevduat araştırma ücretlerini yatırarak bankanın kendilerinden elde ettiği haksız kazancı tespit ediyoruz. Bankadan alınan kesintiye ilişkin detayları gösteren dekontlarla icra takibi başlatırken, devletin bizden talep ettiği; icra başvuru harcı, vekalet suret harcı, tebligat gideri, baro pulu gibi bedelleri bizler danışmanlığını üstlenen avukatlarımıza masraf olarak veriyoruz. İlk etapta bu masrafların tamamını biz üstleniyoruz. Süreç daha sonra açılmış icra takibi üzerinden devam ediyor. Buradaki tebligat sürece beş gün, takibin kesinleşme süresi de yedi gün olarak belirlenmiştir. Genelde banka yedi gün içerisinde bu ücreti(yaptığı haksız kesintiyi) ödüyor. İcra müdürlüğü takibin kesinleşme süresini beklemeye başlıyor. Karşılığında vatandaşın asıl alacağını, başta yapılan masrafların tamamını, karşı vekalet dediğimiz Baro tarifesi üzerinden avukat vekalet ücretini ödüyor. Banka üç ana kalem için ödeme yapıyor. Bu paradan “asıl alacak” sahibine gidiyor. İcra takibi başlatılmadan önceki süreçte tarafımızca yapılan masraflara ilişkin kesintiler de yapıldıktan sonra danışmanlarımız alacaklarına kavuşuyor. Burada süreç tamamlanana kadar vatandaşın cebinden bir kuruş dahi çıkmıyor. Bu süreçte vatandaş hiçbir şekilde prosedürlerle zaman kaybetmiyor. Biz tüm işlemleri kendi adlarına yürütüyoruz. Burada bir başka bir konuya da dikkat çekmek isterim. Sürecin başında bazen vatandaş haberi olmadığı bir alacaktan haberdar edilebiliyor” diye konuştu.

 İKİ YÖNTEM KULLANIYORUZ
Yiğit konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
Bizlere vekaletname verildikten sonra en kısa sürede icra takibi süreci başlatılıyor. Burada iki yöntem bulunuyor. Kullanılan kredilerde halden anlayan paket adı altında vatandaştan yapılan kesintileri gösterir dekontlara ulaşmak mobil bankacılık üzerinden çok daha kolay. Yapılan kesinti detaylarına mobil bankacılık üzerinden daha hızlı ulaşılmaktadır bu da süreci hızlandırmaktadır. Fiziki olarak banka şubelerine gidip kullanılan kredilere ait kesintileri öğrenmek için bizler mevduat araştırma adı altında bankanın talep ettiği ücreti yatırmaktayız. Danışmanınmızın geriye dönük çekmiş olduğu kredilerin hesap hareketini isteyerek kesinti miktarlarına ulaşmaktayız. Bu durumda banka kesintileri ilettiğinde işlemleri başlatabiliyoruz. Buradaki süreç biraz daha uzun sürebiliyor. Çünkü bankanın işleyişine müdahale etme şansımız yok.”

AİLEMİZ BÜYÜYOR
Yiğit vatandaşlara daha iyi hizmet vermek için Rota Mali ve Danışmanlık ailesinin her geçen gün büyüdüğünü  kaydederek, “Rota Mali ve Danışmanlık olarak her geçen gün büyümenin sevincini yaşıyoruz. Sadece İzmir’de değil, Türkiye’nin her ilinden vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermek, onların taleplerini daha hızlı bir şekilde sonuçlandırmak için büyük ve uzman ekibe ihtiyacımız var. Ekibimizle programları bir şekilde bir araya gelip, daha iyi nasıl hizmet veririzin üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz” diye konuştu.