Alınan bilgiye göre, genel kurul öncesinde 8 derneğin üye olduğu EBRDF'nunun ilk yönetim kurulu toplantısına sadece 2 dernek başkanı katıldı. Federasyon kurulabilmesi için en az 5 derneğin üye olması gerekirken, federasyonun dernekler il müdürlüğüne genel kurul sonuç bildirgesini vermesi için federasyonun şifrelerini elinde tutan, görev dağılımının yapılacağı yönetim kurulu toplantısına çağrılmayan önceki başkan Süleyman Pehlivanoğlu'nun istifalar ve dernek üye sayısının 5'in altına düşmesi nedeniyle vereceği karar bekleniyor.

Dernekler Müdürlüğü yetkilileri, Süleymen Pehlivanoğlu'nun ilk yönetim kurulu toplantısından önce aralarında 2 kamu yararı derneğinde bulunduğu 6 derneğin istifası hakkında karar defterinde karar alıp almadığının yapılacak müracaattan sonra inceleneceğini söylediler.

İzmir Makedonya Göçmenleri Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Medat Şenay, federasyon tüzüğüne göre, genel kurulda yönetim kurulunun seçildiğini, genel başkan ve yeni federasyon yönetiminin ilk genel kurulda seçilmesi gerektiğinin tüzükte yer aldığını söyledi. Federasyon genel kurulundan sonra Makedonya Göçmenleri Birleştirme Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Şaban Yaprak'ın en yaşlı üye sıfatıyla genel kurul sonuç bildirgelerini hazırlamak için görevlendirildiğini belirten Medat Şenay, şunları söyledi:

''Sayın Şaban Yaprak'ın genel kuruldan sonra genel başkan olarak hareket etmesi bazı yönetim kurulu üyeleri tarafından tepki gördü. Seçilen yeni yönetimin çoğuna haber verilmeden, toplantı günü istişaresi yapılmadan ve sadece bir gün öncesinden yeni yönetik kurulunun ilk toplantı günü belirlendi. Hatta sadece mesaj ve genel başkan sıfatı ile çağrı yapılmasını doğru bulmadığımızı kendisine ve diğer başkanlara ilettim. Sadece 5 derneğin kaldığı federasyonumuzda bir dernek başkanımızın toplantıdan haberi dahi yoktu. Sayı 5'in altına düşerse o federasyonun kapanması gerekir. Genel başkan ilk yönetim kurulunda seçilir. Öte yandan federasyonun geleceği ile ilgili bazı duyumlarımız var. Görev dağılımı yapılmadığı için Sayın Süleyman Pehlivanoğlu, hala federasyonun başkanı görülüyor, federasyonun Dernekler İl Müdürlüğü'nde bir işlem yapabilmesi için şifreler kendisinde, yeni başkana bunları ilk yönetim kurulunda vermesi ve yeni başkanın genel kurul sonuç bildirgesini internet ortamında vermesi gerekir. 3 dernek başkanı olarak istifayla ilgili kararımızı kendisine bildirdik. Kendisi genel kuruldan önce istifa eden 3 dernek ve bizim istifa kararımızla ilgili neler yaptı, diğer duyumlarla ilgili neler yapacak bunlar tutumumuzun oluşmasına katkı sağlayacak.''
İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler ise federasyonda yaşanan gelişmeleri doğru bulmadığını söyledi. Yaşanan gelişmeleri dernek yönetim kurulunda tartışacaklarını belirten Özkardeşler, kendisinin de federasyondan istifa yönünde kararı olduğunu ve en kısa sürede bir karar alınacağını vurguladı. İstifa kararı veren üçüncü dernek olan Trakyalılar ve Muhacirler Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Behti Bayraktar ise toplantı konusunda kendisine bilgi verilmediğini, kendi derneğinden bazı yöneticilere ise bir gün öncesinde başkaları tarafından bilgilendirildiğini söyledi.

3 DERNEK BAŞKANINI ORTAK METİNLE İSTİFA ETMİŞTİ
Manisa Balkanlar Kültür  Dayanışma Derneği (BAL-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Altan Hafızismailoğlu, İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Nursoy ve Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (MAK-GÖÇ)  yönetim Kurulu Başkanı İlhami Yıldız, hazırladıkları ortak metin ile federasyondan istifa etmişlerdi.

Her 3 dernek açıklamasında Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonun kurucu üyeleri arasında olduklarını belirterek istifa metninde şu bilgileri vermişlerdi:
''2008 yılında kurulan Federasyon'a günümüze kadar geçen sürede katkılarını sürdürmüş olan derneklerimiz, geçen süre zarfında bu çatı altında yapıcı bir rol üstlenmiştir. Buna karşın, özellikle Federasyon Genel Kurulu'na gidilen günümüzdeki süreçte, Federasyonun işlevsel olarak varlığını devam ettirme konusunda yaşadığı zafiyetin yanı sıra üye derneklerin önemli bir kısmının tabanla arasında oluşan uçurum dikkat çekmektedir. Temsiliyet ve işlevsellik açısından oluşan bu tezat görüntüye rağmen, Federasyon üyesi mevcut üye derneklerin yönetim konusunda çekişme yaşamaları hayret ve üzüntü vericidir. Üyeleri ve temsil ettiği camia dikkate alındığında, Federasyon bünyesinde yukarıda bahsettiğimiz şartlar altında faaliyet göstermesine gerek kalmadığı görülmektedir. Bu sebeple Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu bünyesinden tek taraflı olarak ayrılma kararı aldığımızı bildirmek isteriz.''