GÜNDEME BAKIŞ - Balçova Belediyesi tarafından 1970'li yıllarda imar planı yapılmadan kadastral parsel üzerinden satılan ve bin 898 tapulu arsayla ilgili yapılan imar planında, aynı bölgedeki bazı arsalara 2,5 emsal verilmesine karşın kendi arsalarına 1,6 emsal verildiği gerekçesiyle mağdur oldukları iddiasında bulunan vatandaşların sorunu hala çözülmedi. 


KENTİN HEP GÜNDEMİNDE
Balçova arsa mağdurları yıllardır seslerini duyurmak için çeşitli eylemler yaptı. Ancak seslerini bir türlü duyuramadılar.  

BAKANLIK YETKİLİLERİ GELDİ!
Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan yetkililer sorunu yerinde incelemek için İzmir'e geldi.  Bakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, Büyükşehir ve Balçova Belediyeleri ile Kadastro Müdürlüğü yetkilileri konunun çözümü için bir araya geldi. 

Şimdi gözler yapılacak çalışma sonrası yaşanacak gelişmelere çevrildi. 

NE OLMUŞTU?
Balçova Belediyesi, gecekondulaşmayı önlemek, ilçeye baraj, teleferik ve 5 yıldızlı bir otel yapılmasına kaynak sağlamak için 1970 yılında kentsel dönüşüm başlatarak belediyeye ait arsaları sattı. Arsalar 1980 yılında hak sahiplerine dağıtılmaya başlandı ancak 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile Balçova Belediyesi kapatıldı. Projedeki arsaların mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne geçti. Vesayet yüzünden birçok insan tapusunu alamadı. Balçova Belediyesi 1992 yılında geri açıldı ve Büyükşehir'e devredilen arazilerin bazıları geri alınıp, ek ödeme koşulu ile hak sahiplerine dağıtıldı.
Bu süreçte de tapusunu alamayanlar yani 'Balçova Arsa Mağdurları' bir araya gelerek hukuk savaşı başlattı.