GÜNDEME BAKIŞ – Özel Haber İzmir’de AFAD’A göre 6.6, Kandilli Rasathanesine göre 6.9’luk deprem Bayraklı’da yıkıma neden oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, acil yıkılmasına karar verilen binaların da yıkımına başladı.

7 BÖLGE BELİRLENDİ
Yıkılan binalar için 7 bölgede proje alanı belirlendi. Bakanlığın mimari ekibi yeni projeler için depremden hemen sonra çalışma başlattı. Ekip, ilk olarak İzmir’e has mimariyi ortaya çıkardı. Bunun için de 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen İzmir kent merkezi yapılarından esinlendi. Bunların başında da 1892’de inşa edilen tarihi Ticaret Borsası binası ve Mimar Kemalettindeki binalar incelendi. Burada dönüşecek bölgenin İzmir’in tarihi kökleriyle ilintili olması hedeflendi.

Yıkılan Sezen Sitesinin yerine yapılacak proje (üstte)

YEŞİL ALAN VE OTOPARK AYRILDI
Projeler zemin+5 kat ve 2+1 daireler olarak planlandı. Ayrıca yeşil alan otopark alanlarına geniş yer ayrıldı.  

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konuyla ilgili önceki gün şu açıklamayı yapmıştı:

“Yeni binalar zemin+5 kat olacak. Hak sahiplerinin hepsine 2+1 daire veriyoruz. Eskiden 3 +1 vardı. Herkesi sığdırıyoruz. Sen '150 metrekareden aşağı oturmam’ derse olmaz. İnanın 2+1 çok daha yeşil alanı fazla, otoparkı olan kıymetli bir projeyi yapabiliyoruz. 2+1'e sığmadı diyelim. Gelir bakanlığımıza yeni yönetmelik çerçevesinde küçülüyor diyelim, yüzde 20'dir, gelin biz size bunu verelim. Gelsinler başvursunlar. Rezerv alan o kadar kıymetli ki, İzmir'de denizi görebiliyorsunuz, hastane yakınınızda. 3,5 milyon metrekare rezerv alanımız var. Buyurun size rezerv alanları 3+1 verebiliriz dedik”

Cumhuriyet Sitesinin yerine yapılacak proje (üstte)