Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Milletvekilleri Necip Nasır, Ceyda Bölünmez Çankırı 12 kişilik İZDEDA heyetiyle bir araya geldi. Toplantı gece saat 02.30'a kadar sürdü. İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, Bakanlar Soylu ve Kurum'a depremzedelerin yaşadıklarını ve taleplerini aktardı. Toplantının ardından açıklamada bulunan Özkan, "İftar davetinin ardından Bakanlarımızla görüştük. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum, depremde hayatını kaybeden Aslı kızımızın ailesini ziyaret etti, biz de kendileriyle birlikte oradaydık. Sağ olsun Hamza Dağ Beyefendi de vefatın ilk gününden itibaren kendileriyle beraberlerdi. Ardından toplantıya geçtik, toplantıya 12 depremzedemizle katıldık. 'O yer' kavramı var, biz Bakanlarımız Süleyman Soylu ve Çevre Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'a 'O yer' kavramı ile ilgili sıkıntılarımızı anlattık. Aynı yerden 2 tane evi olan vatandaşlarımızın hak sahipliğinde sıkıntılar oluyor, vatandaşımız 'Ben aynı yerden 2 tane ev almakla suç mu işledim' diyor. Bu konuyu aktardık, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu AFAD Başkanına bu konunun çalışılması doğrultusunda talimat verdi" dedi. 

"KREDİ UMUDUMUZ DEVAM EDİYOR"
Toplantıda depremzedelerin en büyük talebi olan 2 yıl ödemesiz, 18 yıllık 0 faizli kredi talebinin de ele alındığını kaydeden Özkan, "Kredi talebimizi ilettik, mevcudumuz çok fazla, 75 bin ve bu rakam insanların gözüne büyük geliyor. Eski Başbakanımız Binali Yıldırım, 'Bana tam sayı getirin' demişti. Biz talep toplama formu çalışmamıza devam ediyoruz. Sayın Hamza Dağ Bey ile birlikte formlarımızı Ankara'ya götüreceğiz ve Bakanlarımızla görüşeceğiz. Bu konudaki umudumuz devam ediyor. Bizim en büyük talebimiz kredi, orta hasarlılarda iyileştirme yapılabilir diye düşünülüyor ama az hasarlılarda bir şey yok. Az hasarlılar depremzede olarak görülmüyor. Biz de talep toplama formlarımızda vatandaşlarımıza anlatmaya çalışıyoruz. Az hasarlı ama evini yıkmış ya da yıkım sırasına sokmuş vatandaş. Biz de en azından bunların depremzede olarak görülmesi için çalışıyoruz. Bunun için talep toplama formu bizim için çok önemli, özellikle az ve orta hasarlı depremzedelerimiz mutlaka talep formu çalışmasına katılsınlar" ifadelerini kullandı. 

SOYLU'DAN 'YANINIZDAYIZ' AÇIKLAMASI
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, DASK'ın yapacağı ödemelerle ilgili depremzedelerin yanında olduğunu aktaran Haydar Özkan, "DASK ile ilgili olan sıkıntılarımızı aktardık. Az ve orta hasarlı olan konutlara DASK ödeme yapmakta zorluk çıkartıyor. Sayın Bakanımız Süleyman Soylu bu konuda çok ince, naif bir davranışta bulundu. 'DASK konusunda biz sizin avukatlığınızı yapacak durumdayız, biz sizden tarafız, bunun çalışmasını yapın ve bana bildirin. Benim AFAD'ım da birebir sizinle çalışacak' dedi. Şimdi bu konuda hazırlık yapıyoruz. 'Hak sahipliğiyle ilgili herhangi bir sıkıntı varsa, bir problem varsa biz bunun çalışmasını yapıyoruz, yapacağız ve arkanızdayız' dedi. Biz orta hasarlılarla ilgili az hasarlılarla ilgili, proje alanı ile ilgili, kredilerle ilgili taleplerimizi anlattık" dedi. 

"117 DEPREMZEDENİN EVİ TOKİ'DEN ALINACAK"
Depremde hayatını kaybeden 117 kişinin ailesine, İzmirli iş insanları tarafından yapılacak konutlarının tesliminin uzamaması için iş insanlarının konutları TOKİ'den alacağı konusunda fikir birliğine varıldığını belirten Özkan, "Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için iş insanlarımızın yapıp vereceği konutlar vardı. Bu konutlarla ilgili gelişme oldu, konut yapımıyla ilgili süreç uzamasın diye, TOKİ ile anlaşma yaparak rezerv alandaki konutlardan satın alıyorlar. Hak sahiplerine teslimi de muhtemelen Haziran - Temmuz ayı gibi olacak" diye konuştu. 

"BAKAN KURUM 5 KATTA NET"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'un yatay mimari konusunda net olduğunu anlatan Özkan, "Bakan Murat Kurum, TOKİ projesinin çok fazla geciktirilmemesi gerektiğini anlattı. Birlikte çalışmanın yararlı olacağını söyledi. Biz TOKİ yetkililerin binaları 5 katlı yapmak istediğini anlattık. Çevre Şehircilik Bakanımız bu konuda kesin, net tavırlı, 5 kat üzerinde duruyor. Yatay mimari üzerinde duruyor. Maliyetlerden de düşmek kaydıyla, metrekaresi de düşürülebilir 5 katlı yatay mimari diyor. Burada TOKİ yaptığı zaman maliyet tabi çok daha düşecek, KDV indiriminden tutun, TOKİ'nin kar amacı yok. Çevre Bakanlığının buradaki unsurlarıyla, bizim şehir plancısı bir depremzedemizle birlikte ve dernek olarak toplantı yapacağız. Bunu Çevre Şehircilik Bakanımız istedi, nasıl yapılabilir, neler yapılabilir. Belediyenin emsalle ilgili bir çalışması vardı, o emsal kapsamıyla birlikte neler yapılabilir, bunları çalışacağız. Öte yandan Kurum'a proje alanı içinde hak sahibi olmayan 17 depremzedemizin durumuna yönelik bilgi verdi, trafo alanına konut yapılarak bu mağduriyetin giderilebileceğini söyledik. Bakanımız buna olumlu baktı, konuyla ilgili çalışma yapılacak" ifadelerini kullandı.