GÜNDEME BAKIŞ – Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Haber Türk Tv’de yayınlanan Fatih Altaylı’nun sunduğu “teke tek” programına katıldı. İşte programdan satır başları:

“Öncelikle İzmir'deki deprem sürecinde yaklaşık 15 gün oradaydık. Türkiyemiz deprem bölgeleri üzerinde yer alıyor. Yüzde 66'sı, nüfusumuzun yüzde 71 deprem bölgelerinde yaşıyor. Son bir asırda 80 bin canımızı depremde yitirdik. En son İzmir depreminde 116 vatandaşımız canını yitirdi. Biz de sayın Cumhurbaşkanımızla istişare ederek hemen İzmirimize hareket ettik. 17 binada gördüğümüz manzara, 4’ü tamamamen, diğerleri kısmen yıkılmış. Enkazların yanında anne, baba, kardeşlerimizin yakınların çıkması için beklediği, feryat ettiği bir sürece şahit olduk. 107 vatandaşımızı enkazlardan kurtardık. Çok yoğun arama faaliyetleri yapıldı. Ülke nüfusunun yüzde 71'nin deprem bölgesinde yaşadığını düşününce, Bakanlık ve özel sektörümüzle çalışmalarımızı çok daha kararlı yapmamız gerektiğini düşündük. Bir tarafı Bakanlık, bir tarafı yerel yönetim ve bir tarafı vatandaşımızın olduğu olayda çok daha hızlı bir şekilde binalarımızı dönüştürmemiz gerektiğini görüyoruz. Bu siyaset üstü bir mesele. Kimse siyasetini yapmasın. Kentsel dönüşüm depremle mücadele kadar önemlidir. Şehirlerimizde kötü yapı stoğunu bir an önce dönüştürmek zorundayız ki, bu konuda 2012 yılında sayın Cumhurbaşkanımız 'bedeli ne olursa olsun dönüştüreceğiz' dedi ve bu çerçevede çalışmalar başlatıldı. 81 ilimize 300'e yakın ziyarette bulunduk. Birinci gündem maddemiz her zaman kentsel dönüşüm oldu. Belediye, valilik, milletvekillerimizle istişare ettik. Sahadan gelen bir insan olarak çözümün sahada olduğunu düşünüyorum. O şehrin bileşenleri, paydaşları ve vatandaşlarımızla istişare halinde yaparak. Kentsel dönüşümü bu prensipler içerisinde hızlı bir şekilde yürütüyoruz. Ciddi anlamda çalışmalar yapıyoruz. Çok daha fazla yapmak zorundayız. Vatandaşımız da kentsel dönüşüme evimi kaybediyorum riskiyle değil riskli binalarda oturmayayım mantığıla hareket etmesi gerektiğini söylüyoruz. Kira, taşınma yardımı, yapım, destek veriyoruz. TOKİ olarak her türlü altyapı, üst yapıda maliyetlerden yüzde 30'a varan indirimler yapıyoruz. Gelin elbirliği içerisinde Türkiye'yi değiştkirelim”

‘BELEDİYELERİN YETKİSİ VAR’
“Bayraklı'da tespitlerimiz olmuş, demirin yetersiz olduğunu tespit edilmiş ve vatandaşa bildirimde bulunulmuş. Demiş ki binanızın risk durumunu üniversiteden tespit edin. Bir kere belediyelerimizin sahada riskli binaları tespit etme, yıkma yetkisi vardır. 3194 sayılı İmar Kanunu'ndan gelen madde ile vardır, Büyükşehir Belediyesi Yasası Kanunu ile vardır. Bütün büyükşehir belediyelerimiz, ilçe belediyelerimiz riskli bina tespitlerini yapabilir, yıkabilir. Kat sahiplerinin 'apartmandaki diğerleri istiyor mu' diye bir çoğunluğa ihtiyaç yok. Apartmandan bir kişi bu müracaatı yapabilir. Burada yetki karmaşası yok”

‘İZMİR GENELİNDE HARİTALARIMIZA TEK TEK İŞLEDİK’
2018'de kentsel dönüşüm stratejisi ortaya koyduk. 5 yılda 1,5 milyon konutu dönüştürme hedefi koyduk. Yıllık 300 binin yüzde 20'sini bakanlık olarak biz yapacağız dedik, fazlasını da yapabiliriz. Geri kalan yüzde 70'i de özel sektör ve belediyelerimizin dönüştürülmesi amacıyla Bakanlığımızın kanunla gelen her türlü muafiyeti sağlayabileceğimizi, vergi, resim harcı muafiyetleri, kira, taşıma yardımı verebileceğimizi, 'ben burayı dönüştüremiyorum, firmayla anlaşamıyorum, gelin bize yapım desteği verin' diyenlere TOKİ ile verebileceğimizi, belediyelerimizle elbirliği ile yapılabilecek her türlü desteği açıkladık. Bu noktada elbirliği içerisinde vatandaşımız, siyasetimiz, belediyemiz, bakanlık olarak bir taraftan tuttuktan sonra bizim yapamayacağımız hiçbir şey yok. İzmir'de hasar tespitleri yapmışız. Yaklaşık 580 bin bağımsız bölümde tespit yaptık. İzmir genelinde haritalarımıza tek tek işledik.

KAYALIK ZEMİNDE BİR YIL İÇERİSİNDE BİTİRME SÖZÜ VERDİK
“İzmir’de Kayalık zemin. 1 yıl içerisinde bitireceğiz sözü verdik. Bizim yerelde yapmamız gereken çalışmadır. Bu çerçevede bir hikaye yazarsınız. Gittik orta hasarlı betondan numune aldık. Vatandaşa 'Bu bina riskli, yıkıyoruz' dedik. Diğer tarafta mahallenin yanındaki blokta teyzemiz geldi sordu. Hemen riskli yapı tespitini yapalım dedik. Şunu da söylüyoruz, bakanlık olarak verilebilecek her türlü desteği vereceğiz dedik. Şu an 81 ilde istisnasız dönüşüm projelerimiz ver. Bizim maddi, teknik gücümüz de bunu yapmaya yeterli. Yeter ki tüm paydaşlar sürece ilişkin detaylı şekilde elini taşın altına koysun”

ZEMİN+5 KAT OLACAK!
Bayraklı'da yıkılan bölgelere baktığımızda 8-9 katlı binalar. Ne yapıyoruz zemin artı beş. Hak sahiplerinin hepsine 2+1 daire veriyoruz. Eskiden 3 +1 vardı. Herkesi sığdırıyoruz. Ha ben '150'den aşağı oturmam' derse olmaz. İnanın 2+1 çok daha yeşil alanı fazla, otoparkı olan kıymetli bir projeyi yapabiliyoruz. 2+1'e sığmadı diyelim. Gelir bakanlığımıza yeni yönetmelik çerçevesinde küçülüyor diyelim, yüzde 20'dir, gelin biz size bunu verelim. Gelsinler başvursunlar”

REZERV ALAN ÇIK KIYMETLİ, DENİZİ GÖREBİLİYORSUNUZ
“Rezerv alan o kadar kıymetli ki, İzmir'de. Denizi görebiliyorsunuz, hastane yakınınızda. 3,5 milyon metre kare rezerv alanımız var. Buyrun size rezerv alanları 3+1 verebiliriz dedik. Vatandaşımızla bir arayadık. Onlara konuşup söyleyince kimse itiraz etmedi. Depremde yaraların sarılması için ilk andan itibaren oradaydık. 10 günde hasar tespiti bitirdik. Vatandaşımızın görmesi adına internet sitemizden yayınladık. Burada 'sığmıyorum, dönüşemiyorum' diyenler gelsinler bize yapabiliriz. Hangi belediyemiz dönüşüm için bizden yetki istemiş de almamış. Bayraklı’da yıkılan, ağır hasar alan evlerin yüzde 30’i 1990-1999 arası yapılmış. Yüzde 70’i ise 90’öncesi yapılmış”

SIFIR FAİZLE 10 YILDA ÖDEYECEKLER
“Altyapı bedelini koymuyoruz, konut maliyetinde indirimler yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızın takdiri ile 40-50 indirim yapıyoruz. Elde ettiğimiz bedel ne kadar çıkıyorsa bu bedeli sıfır faizle 10 yılda ödeyecekler. 500-600 lira taksitleri var. Elazığ, Malatya ve Giresun'da çok önemli projelerimiz var. İstanbul Üsküdar'da çok örnek dönüşüm yapıyoruz”