30 Ekim'de İzmir'de yaşanan deprem sonrası İzmir'de çalışmalarını yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çalışmalarda gelinen son durum hakkında açıklamalarda bulundu.
Enkaz kaldırma çalışmaları sonrasında gerekli olan hasar tespit ve kira yardımı çalışmalarını aralıksız devam ettirdiklerini belirten Bakan Kurum, yapılan tespitler sonrası ağır hasarlı olduğu tespit edilen bina sayısını açıkladı.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARIMIZI BAŞLATTIK
Sahada tüm vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek için çalıştıklarını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmirlilerin yaralarını sarmak için çalışma yürüttüklerini belirtti. Kurum "Depremin 10'ncı günündeyiz ve 10 gündür burada yoğun bir şekilde İzmir'in yarasını sarmak için çalışmalarını yürütmektedir. Enkaz kaldırma çalışmalarının yanı sıra, hasar tespit çalışmalarımızı başlattık. Sahada vatandaşlarımızın taşınma süreçleri dahil, binaların hasar tespiti ve bu sürece ilişkin tüm ihtiyaçlarını valimiz koordinasyonunda vatandaşlarımızın ne ihtiyacı varsa onları gidermeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

AĞIR HASARLI VE YIKILAN BAĞIMSIZ BÖLÜM SAYISI 4 bin 489'A ULAŞTI
Deprem sonrası ağır hasar alan veya yıkılan bina sayısının 384'e ulaştığını belirten Bakan Kurum, mobilya firmalarının başlattığı kampanya hakkında bilgi verdi. Kurum "Bir yandan hasar tespitini yapıp diğer yandan, kurduğumuz laboratuarlarla binalardan aldığımız örnekleri inceliyoruz. Bugün itibari ile 50 binada eşya ve tahliye çalışmalarını tamamladık. Rıza Bey çevresinde yoğun şekilde ağır hasarlı binaların bulunduğu bölge. Orada da bu çalışmaları başlatacağız.  23 vatandaşımız hala hastanede tedavi görüyor ancak diğer tüm vatandaşlarımız taburcu edildi. Hasar tespit çalışmalarımız bugün itibari ile 90 bin 813 binada yapılmış ve 484 bin bağımsız bölüme ulaşmıştır. Bu araştırmada ağır hasarlı ve yıkı bina sayımız 384, bağımsız bölüm sayımız 4 bin 489'a ulaşmıştır.

Ağız hasarlı 4 bin 187 binamız var. Çadır kentlerimizde vatandaşlarımızı daha güvenli ortamlara taşımak amacıyla vatandaşlarımızı her türlü yurt ve otellere kalmalarını temin etmek amacıyla görüşmelerini yapıyoruz. Vatandaşlarımız hem bundan sonraki süreçte kira, taşınma ve eşya yardımı hem de bundan sonraki barınma ihtiyacı ile ilgili mahallelerimizdeki koordinasyon merkezinde gerçekleştirilmektedir. Türkiye'nin çeşitli mobilya firmalarından evine eşya almak isteyenler için 30 bin TL Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan vereceğimizi belirtmiştik. Yine eşyasını alamayan bu evi yıkılmış bin aileye mobilya üreticileri 25 değerinde eşya yardımı yapılacak. Valiliğimiz koordinasyonunda bu yardımlar yapılacak. Bu güne kadar kira desteği konusunda 14 milyon TL kira yardımı gerçekleştirdik. Rezerv alanlarda fazla konut üreterek orta hasarlı binalarda oralara taşınma konusunda anlaşılması halinde her türlü yardımı vereceğimizi belirtiyoruz" dedi.

ÇALIŞMALARIMIZI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Bayraklı bölgesinde heyelan ve kaya düşme riski olan alanların olduğunu belirten Bakan Kurum "İzmirlilerin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için canla bala mücadele ediyoruz. Bayraklı çiçek mahallesinde deprem nedeniyle kaya düşme riski olan alanları inceledik. Bu alanlarda heyelan ve kaya düşe riski olan binaların taşınma işlemlerini bugün başlatıyoruz. Onlara taşınma ve kira yardımcı yapmak ile rezerv konut alanlarımıza taşıyacağız. İzmir'i sokak sokak gezerek vatandaşlarımızın talepleri konusunda çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.