Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ – (Özel Haber) / Türkiye ‘Filyasyon’ kelimesi ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamaları ile tanıştı. Filyasyon çalışmalarına büyük önem veren Bakan Koca yaptığı açıklamalarda Türkiye’de salgının kontrol altına alınmasında iyi çalışan filyasyon ekiplerinin payının çok büyük olduğunu söyledi.

440 KİŞİ DEDEKTİF GİBİ ÇALIŞIYOR!
İzmir’de filyasyon ekiplerinde 440 kişi yer alıyor. 440 kişi adeta bir dedektif gibi çalışarak tanı konulmuş hastanın tüm temaslılarını bularak Kovid-19 testi uyguluyor. Böylelikle hastalık daha fazla kişiye yayılmadan virüs kapan kişiler tespit edilerek tedavilerine başlanıyor. İzmir filyasyon ekiplerinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nden doktor ve sağlık personelleri ile birçok sağlık kurumunda görev yapan sağlıkçılar yer alıyor. Ayrıca sağlık personelinin temaslı hastaları bularak, evlerine gidip sürüntü örneği almasını sağlamak amacıyla filyasyon ekiplerinin içinde şoförler yer alıyor. Bu şoförlerin bir kısmı taşeron firma üzerinden istihdam ediliyor ve asgari ücretle çalışıyor.

ÜCRETSİZ YEMEK ÜCRETLİ OLDU!
Kovid-19 pandemisiyle mücadelenin önemli bir ayağı olan filyasyon ekiplerinin yemeği 4 Mayıs’a kadar İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ücretsiz olarak verilmekteydi. Gündeme Bakış’ın edindiği bilgiye göre; İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü 4 Mayıs itibariyle kendi bünyesinde üretmiş olduğu yemeği filyasyon ekiplerine ücretli hale getirdi. Filyasyon ekipleri günde 10 TL olmak üzere ayda 260 TL İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne yemek bedeli ödeyecek. Sağlık personelinin yanı sıra asgari ücretle çalışan şoförlerin de bulunduğu filyasyon ekibi yemeğin müdürlük tarafından ücretli verilmesine tepkili.

TABİP ODASI BAŞKANI OBUZ: “YAPILAN UYGUN DEĞİL”
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz filyasyon ekiplerine ücretsiz olarak verilen yemeğin ücretli hale getirilmesini değerlendirdi. Kovid-19 salgınıyla mücadelenin devam ettiği süreçte verilen hakkın geri alınmaması gerektiğine vurgu yapan Obuz, “Filyasyon ekibindeki arkadaşlarımız, meslektaşlarımız çalışmaya devam ediyor. Salgın bitmedi. Şartlar aynı. Arkadaşlarımıza verilen hakkın geri alınması hiç uygun değil. Tekrardan yemeklerin ücretsiz hale getirilmesi gerekmektedir. Salgın devam ederken, arkadaşlarımızın çalışmaları devam ederken bu yemekler neye dayanarak ücretlendirildi? Bunu sormak lazım! Filyasyon ekibi aynı işi yapmaya devam ediyor” dedi.