Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Şehir Buluşmaları programı kapsamında İzmir'e gelerek AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nda basın açıklaması düzenledi. Bakan Ersoy'a Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Milletvekilleri Necip Nasır, Yaşar Kırkpınar, Ceyda Bölünmez Çankırı, Cemal Bekle, Gençlik Kolları İl Başkanı Recep Tayyip Taslak, Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ve ilçe başkanları eşlik etti.

BAKAN ERSOY: "PROJELERE SİYASİ YAKLAŞILMAMALI"

Buca merkezli depremden dolayı İzmir'e geçmiş olsun dileklerini ileterek başlayan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, "2023 şehir buluşmaları kapsamında İzmir'deyiz. Tekel binaları projesini ziyaret edeceğiz. Hızlıca süreç ilerliyor, Mart sonuna kadar açmayı düşünüyoruz. 2022 yılında kültür festivallerine 5 il dahil edilmişti, her yıl 5 il daha ilave ederek kültür festivallerini yaymak istiyoruz. İzmir dediğimizde turizm, gastronomi ve kültür sanat ön planda. İzmir gibi Büyükşehirler söz konusuysa, konuya siyasi yaklaşmayı doğru bulmuyorum. Projelere katılımcı yaklaşmak gerekiyor. Bu kapsamda Çeşme turizm projemiz var, Aralık sonu itibariyle planlar netleşecek, askı süreci başlayacak. Projelere siyasi yaklaşmamak, projelere el birliği ile sahip çıkıp projeleri gerçekleştirmememiz gerekiyor. Ben bu proje ile kazanımların büyük olacağını düşünüyorum" dedi. 

DAĞ: "DÖNÜŞÜMDE HIZLI ADIMLAR ATILMALI"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, "2023'e doğru şehir buluşmaları' 81 ilimizde yaklaşık 2 aydır uyguladığımız bu konseptte saha çalışmalarının  genel bir adı. Ben de sözlerime bu gece yaşadığımız Buca depremi sebebiyle tüm hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Depremi haber alır almaz İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile birlikte İzmir'e intikal ettik. 1 yerde maddi hasar söz konusuydu, cami minaresi yıkıldı, orada incelemelerde bulunduk. AFAD'da, kriz merkezinde genel bir değerlendirme yaptıktan sonra Bakanımızı Ankara'ya uğurlayarak bizler burada kaldık. Deprem İzmir'in bir gerçeği, 2008-2004 yılında depremler yaşamıştık. Onlar 2020 yılında yaşadığımız deprem kadar şehrimize hasar veren bir deprem değildi. Geçtiğimiz pazar yıldönümünü andığımız, ailelere ziyaretlerde bulunduğumuz anlardan sonra bugün deprem bizzat kendini hatırlattı. Depremi engellemek insanoğlunun ulaşabildiği bir nokta değil. Bizim depreme bina itibariyle, yapı stoku olarak hazır olmamamız gerekiyor.  Kentsel dönüşüm noktasında hızlı adımlar atmamız gerektiğini bugün bir kez daha görmüş olduk. İzmir 2 tane ciddi fay hattı üzerinde bulunuyor. Biri İzmir fay hattı, Pınarbaşı'ndan başlayarak Urla'ya devam eden hat, diğeri de Tuzla, Gaziemir'den başlayıp Doğanbey bölgesine kadar giden bir alan. Bunlar tespit edilen fay hatları. Yaklaşık 3'te 2'si kentimizin yapı stoku olarak depreme hazırlıklı olmalı. 30 Ekim depreminden sonra 5000 konut Bakanlığımız tarafından  yapıldı, vatandaşlarımıza teslim edildi, vatandaşlarımıza rezerv alanda da konut teslimleri yapılıyor" açıklamasında bulundu. 

"HER LİDER TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYDU"

Dağ, "Durduğumuz her saniye kayıptır. Herkese görev düşüyor, bakanlığımıza düşen görevleri hakkıyla yerine getirmeye gayret ediyoruz. Yerel yönetimler de görevlerini yetine getirmeli. Hemen şimdi demeliyiz. Ben tekrar 1'i ağır 4 yaralımıza sağlık diliyor, İzmir'e geçmiş olsun diyorum. Şehir buluşmaları bizim ciddi çalışmalarımız. Geçen hafta 28 Ekim'de Türkiye yüzyılı vizyon belgemizi Türkiye ile paylaştık. Buradaki amacımız; tarihin anlamı; Cumhuriyetimizin 99. yıldönümümden 1 gün önceye tekâmül ediyor. Bu yüzyıl boyunca ülkede görev yapmış her lider tarafından taş üstüne taş konulmuştur. Atatürk'ten Menderes'e, Demirel'den Erbakan'a, Türkeş'ten Özal'a, Recep Tayyip Erdoğan'a kadar 99 yılda çok önemli mesafe kat etmiştir. 2. yüzyıla 1 yıl süre var. 28 Ekim 2022 tarihinde vizyonda bir çerçeve ortaya koydu Sayın Cumhurbaşkanımız. Bu çerçevenin daha da genişlemesi için 85 milyon vatandaşımızla bir araya geliyoruz. Şehir buluşmalarını şans olarak değerlendiriyor, hemşerilerimizin Türkiye yüzyılına katkı sağlamalarını isteyeceğiz. CİMER üzerinden de bu konuda alan açma durumu da söz konusu olmuştur. İnşallah doğru insanlarla 2023 seçimlerinde AK Parti ve Cumhur İttifakı yine birinci olacak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da Cumhurbaşkanı olarak seçilecektir" ifadelerini kullandı. 

SÜREKLİ: YEREL YÖNETİMLER SÖZDE DEĞİL ÖZDE DÖNÜŞÜM YAPMALI

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ise, "İzmir'de yaşanan depremle ilgili İzmir'e geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Şiddetli bir depremle travma yaşadı İzmirliler. Allah İzmir'i başta deprem olmak üzere doğal afetlerden korusun. Deprem bize İzmir depremini hatırlattı, yitirdiklerimize rahmet diliyorum. Bu depremde kalp krizinden vefatımız var, Allah'tan rahmet diliyorum. Geçmiş olsun İzmir. Deprem vasıtasıyla gördük, İzmir yapı stoku sıkıntısı ortada, derhal İzmir'de kentsel dönüşümün yerel yönetim tarafından  en önemli sıraya alınmasını, göstermelik anıtlarla, törenlerle değil, sözde değil özde depreme hazırlık yapılmasını temenni ediyorum. Biz her türlü desteği veriyoruz, vermeye hazırız. Şehir buluşmaları devam ediyor. Yaz boyunca Genel Başkan Yardımcılarımız, Bakanlarımız, vekillerimiz Türkiye'yi, karış karış geçti, meclis açıldı ve devam ediyor. AK Parti seçimden seçime değil, seçimin bittiği tarihten diğer seçime kadar aralıksız sürer. 4 yıldır tüm teşkilatımız sahada çalmadık kapı bırakmadılar. Milletimizin yanında olduk, seçim dönemi yaklaşıyor, seçimde de bu işin teknik çalışmalarını yapacağız.

Sürekli açıklamasını şöyle sürdürdü: 

Geçen hafta Ankara'da Türkiye Yüzyılı programına katıldık. 2023 vizyon belgemizi Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye ile paylaştı. Bu bir vizyon sunumuydu, bunun içi doldurulacak, ayrıntıları hayata geçirilecek. Bizim söylemlerimiz sözde kalmaz. İzmir şehir buluşmaları ile birlikte Türkiye yüzyılı başlıyor Yarın değil şimdi hemen alandayız. Birlikte çalışalım. 14 Kasım'dan sonra bizler STK'lara, muhtarlara, hemşerilerimize ulaşarak onların desteklerini alacağız. Yarın değil şimdi hemen Türkiye yüzyılı başlıyor. 35 milletvekili 5 MKYK üyesi ile İzmir'e dağılacağız.