Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Çeşme Projesinin ayrıntılarını görüşmek için İzmir Ticaret Odası’nda uzmanlar ve ilgilerle bir araya geldi.  İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İZTO Başkanı Mahmut Özgener, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ve AK Parti İzmir İl Başkan Vekili Ali Aslan’ın da katıldığı toplantı sonrası Bakan Ersoy projeye dair sorunların adım adım çözüldüğünü söyledi. Su ile ilgili çalışmanın tamamlandığını belirten Bakan Ersoy, “Güzel bir İzmir günündeyiz. Ege turizm merkezleri Çeşme ve Didim etaplarında çeşme etabı için düzenli olarak toplanıyoruz. Bugün yine hem Büyükşehir Belediyemiz olsun hem Çeşme Belediyemiz olsun hem Ticaret Odası Başkanımız olsun Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte 4. toplantımızı gerçekleştirdik. Artık biraz daha proje şekillenmeye başladı. Ana sıkıntı ve soru işaretleri giderilmeye başladı. Bugün su ile ilgili çalışmayı tamamlamış olduk. Bölgenin su ihtiyaçlarını bölgeden değil -bölgenin doğal kaynaklarını bölgeye bırakarak- ozmoz arıtma sistemi ile çözüyoruz. Bakanlık tarafından yapılan çalışmalarla maliyet hesaplamaları da çıktı. Bölge emsal, Ege’de bu tarz çalışmalar yapan belediyelerin verilerini de alarak bir çalışma yaptık. Bizim tahsis gelirlerimiz ile çok rahat finanse edebileceğimiz ve işletme maliyeti olarak da diğer bölgelerdeki turizm rakipleri ile rekabet edeceği ölçüde avantajlı fiyatlarla sorunu çözdük. Böyle bir sıkıntımız kalmadı aslında” dedi. 

“ULAŞIM SORUNUNU DA ÇÖZECEĞİZ”

Bakan Ersoy yapılan toplantıda ulaşım sorunun ele alındığını belirterek, “Bugün ulaşım ile ilgili kısımları konuştuk. Üniversitelerimizden de görüş alıyoruz. Önümüzdeki hafta içinde üniversitelerimize yetki vereceğiz, ulaşım ile ilgili çözümleri oluşturmaları açısından. Turist ve turizm profilini değiştireceğimiz için bu proje ile birlikte bölgenin atıl kapasitesini ön plana çıkaracağımız yani İzmir, çeşme diye baktığınız zaman Cuma günleri ve Pazar akşam trafiği gündeme geliyor ama diğer tarih ve saatlerde çok boş bir trafik var. O trafikte kullanabileceğimiz bir turist profiline geçeceğimiz için zor onu da doğru bir planlama ile üniversite ve akademik çalışmalarla onu da sonuçlandırıp projenin ikinci aşamasını da tamamlamış olacağız” dedi. 

“PROJEDE GÖREV ALACAKLAR NETLEŞMEYE BAŞLADI”

Bakan Ersoy projede görev alacak isimlerin netleşmeye başladığını ve projenin hız kazandığını vurgulayarak, “Üçüncü ve son aşaması ki en önemli aşaması onu ticaret odası başkanlığımızla ve büyükşehir belediyemizle  ve çeşme belediyemiz görüşleri dahilinde projenin belirtmiş olduğumuz konseptlerin proje alanına yansıtılması yani daha özetle planın oluşturulması ile ilgili kısmı bugün tartıştık. Onunla ilgili de isimler netleşmeye başladı. Projede görev alacak olan arkadaşların; mimarların, plancıların ve sosyal grupların hepsinin isimleri netleşmeye başladı. 1 hafta içinde onları da tamamlayıp artık projenin plan ve konsept aşamasını çalışmaya başlayacağız ve bakanlık olarak onun da ihalesini tamamlayacağız. Artık projemiz hızlandı” dedi.