Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin emekli maaşları için 1 Mayıs müjdesini bugün açıklayacak. Emekli maaşı düzenlemesinden 800 bin kişinin faydalanması bekleniyor. Öte yandan Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini ve beklentilere göre hesaplanan rakamlarla emekli ve memur maaşları için Temmuz zammı tablosu netleşmeye başladı.

DETAYLAR BUGÜN BELLİ OLUYOR!
Yeni uygulanacak en düşük emekli maaşı ile ilgili rakam paylaşmayan Bakan Bilgin, "Temmuz ayında bir sürprizimiz olacak, en düşük emekli maaşı artacak. Detayları 1 Mayıs'ta açıklayacağım" ifadelerini kullanmıştı.


EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN HANGİ FORMÜLLER MASADA?
 Artış konusunda Bakan Bilgin, "Elbette içinde enflasyon olacak. Ama ağırlıklı olarak sosyal refah düzenlemesi olarak değerlendirmek gerekir. Enflasyonun tahribatını önleyecek düzenleme olacak. Çok ciddi bir rahatlama olacak" demişti.

13 milyar liralık yıllık maliyete bakıldığında 800 bin kişi için aylık 1.354 TL'lik bir fark ortaya çıkıyor. Bu fark en düşük maaşlara eklendiğinde zamla birlikte taban maaşın 3.500 lira ile 4.000 lira arasında bir rakama ulaşması bekleniyor.

OCAK AYINDA EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI YÜZDE 66 ARTTI
Seyyanen bir zam durumunda da bu tutarın 3 bin liranın altında olmayacağı belirtiliyor. Ocak ayında gelen yüzde 66'lık zam sonrası en düşük emekli maaşı 2 bin 500 liraya yükselmişti.

SOSYAL REFAH ARTIŞI İÇİN YENİ DÜZENLEMELERİN ÖNÜ AÇILDI
Memur ve memur emeklisi için ek zam ve SSK-Bağ-Kur emeklisinin taban maaşının yükseltilmesini içeren torba yasa teklifi geçtiğimiz dönem Meclis'ten geçerek Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla yürürlüğe girdi. Böylece sosyal refah artışları adı altında ek zamların enflasyon farkıyla maaşlara eklenebilmesinin önü açıldı.


EMEKLİ ZAMMI TEMMUZ 2022'DE NE KADAR OLACAK?
 Temmuz 2022'de SSK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak 2022'de olduğu gibi 6 aylık enflasyon kadar maaş zammı alacak. Bunun yayında Bakan Bilgin'in açıkladığı gibi sosyal refah düzenleme ile yeni maaşlar için ek zamlar gündeme gelecek.

MEMURLAR TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI VE ENFLASYON FARKI ALACAK
Memurlar, Temmuz ayında 2021 yılında belirlenen yüzde 7 toplu sözleşme zammı ile 2022'nin ilk altı ayındaki enflasyonun yüzde 7,5'inin üzerindeki kadar farkı zam olarak hesaplarında görecek.

MAAŞ ZAMMI HESAPLARINDA ENFLASYON BELİRLEYİCİ OLACAK
Nisan, Mayıs ve Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası emekli ve memur zammı büyük oranda netleşecek. Öte yandan Merkez Bankası'nın piyasa anketine göre hesaplanan rakamlara göre 6 aylık enflasyon oranının yüzde 34,62 olması bekleniyor.
Bakan Bilgin bugün açıklıyor: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Eğer beklenen enflasyon gerçekleşirse; SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 34,62 Temmuz zammı alacak. Memurlar ve memur emeklileri ise yüzde 7'lik toplu sözleşme zammına ilaveten enflasyon farkı ile birlikte yüzde 34,12 (34,62-7,5+7) oranında zam alacak.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?
Eğer beklentilere göre hesaplanan 34,62'lik 6 aylık enflasyon gerçekleşirse; yukarıdaki hesaplamaya göre en düşük maaş memurlarda 6.429 TL'den 8.622 TL'ye yükselecek.

-En düşük emekli aylığı ise memurlarda 4.289 TL'den 5.753 TL'ye, -Esnafta 2.948 TL'den 3.969 TL'ye, -2000'den önce emekli olan SSK'lılarda ise bu rakam 3.292 TL'den 4.432 TL'ye çıkacak.
Bakan Bilgin bugün açıklıyor: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Bu zamma refah düzenlemesinden gelen ek zam eklenince maaşlar bu oran nispetinde yine artacak.

Temmuz ayında Ocak ayında olduğu gibi yine memur ve memur emeklisi için yüzde 2,5'luk bir ek zam belirlenmesi durumunda, hesaplanan yüzde 34,12 zam oranına bu rakam ilave edilecek. Yani memur ve memur emeklisi için zam oranı yüzde 36,62 olarak gerçekleşecek.