Bölgenin endemik yapılar bakımından zengin olduğunu belirten Rektör Budak, “Üniversitemiz Botanik Bahçesi Taksonomik Araştırma ekibi uzun bir zamandır Babadağ'da  floristik çalışmalar yürütüyordu. Fethiye ilçemiz, ülkemiz turizmi açısından önemli bir merkez. Endemik türler bakımından da zengin bir bölgemiz.  Babadağ'da 80'i endemik olmak üzere yaklaşık 500 tür bitkiyi tespit ederek  önemli bir çalışmaya imza atan araştırmacılarımız, yaptıkları bu anlamlı ve aynı zamanda değerli çalışmayı kitap haline getirdiler.  Doç. Dr. Hasan Yıldırım'ın öncülündeki ekibi tebrik ediyorum" dedi.


BABADAĞ'IN BİTKİSEL ZENGİNLİĞİNİ TANITIYOR
Kitapla ilgili detayları paylaşan  Doç. Dr. Hasan Yıldırım ise  “Toros'ların en batı ucu olan, Muğla ilinin Fethiye ilçe sınırlarında bulunan Babadağ, yaklaşık 1970 metrelere yakın bir yüksekliğe sahip. Bir eteğinde Kelebekler Vadisi'ni, diğer bir eteğinde Ölüdeniz'i diğer bir eteğinde ise Eşen Çayı'nı barındıran ve antik Likya kentinin 'Mount Cragus' ismi ile bilenen kadim bir dağıdır. Türkiye'nin belirlenen 122 'Önemli Bitki Alanlarından' biri olan bu dağ, gerek konumu ile gerekse ülkemizdeki en önemli kayak parkurlarından biri olması sebebiyle her yıl binlerce insanın ziyaretine açılan, çok önemli bir turizm merkezi rolü üstlenmektedir. Bu alanı her ne sebeple olursa olsun dolaşan ziyaretçiler, çevrelerindeki doğal yapıyı da merak etmektedir ve doğanın bu büyüleyici güzellikleri hakkında bir nebze de olsa fikir sahibi olmak istemektedirler. Bu bağlamda detaylı görsellerle ve her türe ait verilen bilgiler ile Babadağ'ın bitkisel zenginliğini tanıttığımız kitabımız gerek farkındalık açısından gerekse doğanın korunması açısından büyük bir işlev üstlenmektedir. Sadece bilimsel isimleri değil, aynı zamanda her bitkinin eşsiz Türkçe bilimsel isimleri de kitabımızda yer alıyor. Bitkilerin bulundukları habitatlar, dağılış yükseklik aralığı, fitocoğrafik elementi ve endemizim durumları da detaylı olarak verilmiştir" dedi.


SADECE BABADAĞ'DA YETİŞİYOR
Dünya Yaban Hayatı Koruma ve Destekleme kuruluşu olan WWF (World Wildlife Fund) tarafında dünya çapında belirlenen biçeşitlilik sıcak noktalarından ülkemizde 9 sıcak nokta belirlendiğini vurgulayan Doç. Dr. Hasan Yıldırım, “Gerek üzerinde barındırdığı bitki sayısı açısından gerekse endemik tür bakımından dünya biyoçeşitlilik sıcak noktalarından biri olan Babadağ, ayrıca dünyada sadece kendi üzerinde barındırdığı 8 tane nokta endemiği ile de tanınmaktadır. Bunlardan; Çakal nergizi (Sternbergia candida), Fethiye sümbülü (Scilla forbesii), Babadağ çiğdemi (Crocus babadaghensis), Baba boğadikeni (Eryngium babadaghensis), Babadağ civanperçemi (Achillea adenii), Babadeğneği (Asyneuma babadaghensis), Baba çançiçeği (Campanula koyuncui) ve Kaya feracesi (Petrorhagia lycica) dünyada sadece Babadağ'da yetişen bitkilerdir" diye konuştu.


DETAYLI GÖRSELLERİ DE YER ALIYOR
Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Taksonomik Araştırma ekibi olarak 2010 yılından beri Babadağ'da floristik çalışmalar yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. Hasan Yıldırım, “Son iki yıldır Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın hamiliğini üstlendiği projemiz tamamlanmıştır. Babadağ'ın bitkisel yapısına yönelik gerçekleştirilen bu çalışmada yaklaşık 500 tür ile 80 civarında endemik tür tespit edilmiştir. Fethiye'de amatör floristik çalışmalar yapan ve bitkileri fotoğraflayan iki yurttaş bilgin olan, Emekli Öğretmen ve Eczacı Rıfat Özdemir ve Emekli Öğretmen Bülent Elmas ile beraber bu çalışmamız tamamlanmış oldu. Tüm bitkiler içerisinden seçilen, 71'i endemik olan, 300 türü içeren 'Babadağ Bitkileri /Fethiye (The Plants of Babadağ in Fethiye)'  isimli hem Türkçe hem de İngilizce bitki tanıtımının yapıldığı hem de detaylı görsellerinin  bulunduğu bu eser ortaya konulmuştur" dedi.