Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir’de İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge doğrultusunda, STK, meslek odaları ve kooperatiflerin genel kurullarının 1 Aralık’a kadar erteleme kararı tartışması devam ediyor. İzmir Barosu bugün genel kurulun yapılması için Konak İlçe Seçim kurulan yaptığı başvurusuna olumsuz yanıt almasının ardından seçimin yapılacağı Kültürpark 3 No’lu Hol önünde toplandı. Bora yetkilileri seçimin yapılması için hazirundan imza toplayarak, sloganlar attı.  

“HOL ÖNÜNE GECEDEN BARİKAT KURULDU”
Emniyet Müdürlüğünün seçimin yapılmaması için 3 No’lu Hol’ün önüne set ve polis yerleştirdiğine dikkat çeken İzmir Baro Başkanı ve Çağdaş Avukat Grubu Başkan adayı Özkan Yücel, “Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Açık havada genel kurulunu yapan ilk baro onurunu yaşıyoruz. Genel kurul yapamazsınız, çoğunluğu sağlayamazsınız dediler. Ama İzmir Barosu şu meydanları doldurmuş durumda. Hukukun çivisi çıktı. Bugün avukatlık ile ilgili genel kurulu seçimlere tanımayanlar, yarın genel ve yerel seçimleri hükümlerini tanıyamayacaklar. Baskıların alabildiğince olduğu günleri yaşıyoruz. Soma’dan Ankara’ya yürüyen işçilerin tutuklandığını duyduk. Yazıklar olsun size!” dedi.  

“ANKARA’DAKİ O TEK ADAM DEDİ Kİ…”
Yücel konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Uzun süredir, totaliter, faşizmin ayak sesleri geliyor. Seçme ve seçilmenin önüne siyasi iktidar tarafından setler konuluyor. Bu kararları verilmesi için hakimlerin hakimlik mesleğini hatırlatarak, ‘biz bu kararı tanımıyoruz’ dedik. Ve bu kararı tanımayan ilk baro olduk. Laik ve cumhuriyet temeller bağlı olarak bu mücadeleye devam edeceğimize, aslı boyun eğmeyeceğimize buradan yeniden dile getirmek istiyoruz. Asla yalnız yürümeyeceğiz, asla yalnız yürümeyeceğimizin farkındayız. Ankara’daki o tek adam dedi ki, ‘sizin illerde desteğiniz’ yok dedi. Biz de ‘sandık koyun da kimin kaybettiğini görelim’ dedik. Biz sandık diyoruz, siz sandığı kaçırıyorsunuz. Cumhuriyetin, demokrasinin değerlerini dokunmasına asla izin vermeyeceğiz. Bedel ödeteceksiniz burayız. Hepinize burada olduğunuz için çok teşekkür ediyorum.”  

SEÇİMİMİZ KASIM AYINDA YAPILACAK
Genel kurulun, iptalinin eşitlik hukukuna aykırı olduğunu ve bunun için yapılan mücadeleyi anlatan Cumhuriyetçi Avukat Grubu Başkan Adayı Mustafa Çetin; “Genel kurul konuşmasını yapmayı çok isterdim ama yapamıyoruz. Zor günlerden geçiyoruz. Pandemi, ekonomik kriz, barolarının bölünmesi ve genel kurulun ertelenmesi… Maalesef zor günlerden geçiyor. 2 Ekim’de yayınlanan genelge ile genel kurulların ertelendiğini söyledi. Acil toplantı yaptık. Hukuksuzluğa karşı mücadele vermemiz gerektiğini söyledik. Daha sonra iptal davası açtık. Oy birliğiyle yürütme kararı aldık. Bu kararı baroya bildirdik. Hem davada taraf olduğum için ilçe seçim kurulana başvuru yaptık. İlçe Seçim Kurulu kabul etti, 17-18 Ekim’de değil, tekrar yeni bir süreç başlatmasınız dediler. İlçe seçim kuruluna sandıklarla kesin karar veril. İl seçim kurulu talebimizi kabul etti ama sürecin yeterli olmayacağını söyledi. Biz bu davayı açarken birçok arkadaşımız bizimle dalga geçti, ‘hukuktan ne bekliyorsunuz diye. Biz çözemesek bile tarihe not düşeriz dedik. Biz genel kurulumuzu her halükarda yapacağız. Süreci Pazartesi günü yeniden başlatıp Kasım ayı içerisinde seçim çalışmalarımıza sürdüreceğiz. Farklı görüşlerimiz ama oncu, buncu olmadan ortak sorunlarımızda birlikte hareket etmeyi anlamış olduk” dedi.  

BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ BİR MÜCADELE VERİYORLAR  

Konuyla ilgili açıklamada bulunan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, “İdare mahkemesinin verdiği yürütmenin durdurma kararı bu ülkede hala hukuka, yasalar ve vicdanlarına göre arar veren hakimler olduğunu bize gösterdi. Ancak yine hakimlerden hukukçulardan müteşekkil ilçe seçim kurulunun bu kararın uygulanmasını engelleyecek şekilde bugün burada genel kurulun yapılmasını engelleyecek şekilde verdikleri bir karar da var. Açıkçası gerek Çağdaş Avukatlar Grubu’nu gerekse Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’nun adaylarının mensuplarının burada birlikte bu mücadeleye sahip çıkması bizim için çok değerli. Baroları etkisizleştirme, bölmeye ve parçalamaya çalışan anlayış geçmişte Ergenekon, Balyoz ve askeri casusluk vb. kumpas davalarıyla bu ülkenin aydınlarını, hukukçularını ve askerlerini Silivri zindanlarına gönderen anlayışla aynıdır. Dolayısıyla bu anlayışa asla telsi olmayacağız. Bedeli ne olursa olsun İzmir Barosu’na mensup bir avukat olarak baronun vermiş olduğu bu mücadeleden gurur duyuyorum” dedi.  


İZMİR BAROSU’NUN MÜCADELEDE BİR ÖNDERLİĞİ OLDU  
Yücel konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Her mahkeme kararının altına bir gerekçe oluşturulabilir. Ancak hukukta normalar hiyerarşisi vardır. Yasalar tüzüklerin, yönetmeliklerin ve genelgelerin üzerindedir. Uygulanması gereken yasadır. Yasa hükümlerine göre de bu gün ve yarın genel kurulun yapılması gerekiyordu. Seçim kurulunun kararının gerekçesi olabilir. Baronun yapmış olduğu başvurunun haklı ve doğru olduğunu ancak yeniden hazirun listelerinin hazırlanması, askıya çıkarılması, yasal sürecin yeniden işletildikten sonra bu seçimin yapılabileceği gibi haksız ve yanlış bir karar getirdi. Avukatların ve baronun başvuruş doğru ve haklıdır. Ama prosedürü baştan işleteceksiniz demek özellikle hukukçuların aklıyla alay etmektir. 

Özkan beyin baroların genel kurul kararının yarın yerel ve genel seçimler için yapılabilir sözleri  Bugün baro seçimlerini yaptırmayan anlayış yarın aynısını genel ve yerel seçimde yapamaya kalkabilir. O yüzden bugün burada hukukçuların verdiği mücadele çok değerlidir. Gelecekte böyle bir anlayışla karşılaşırsak bugün burada verilen mücadele bizim mücadelemize de güç vermiştir, asla teslim olmayacağız. İzmir Barosu’nun baroların dizayn edilmeye çalışılmasının başlamasıyla birlikte bu mücadelede bir öndeliği oldu. Dolayısıyla İzmir’e daha farklı bakılıyor olabilir. Ama bugün burada her görüşten avukat meslektaşlarımız var. Bu birliktelik ve kenetlenme bu anlayışa izin vermeyeceğimizi açıkça gösteriyor.”  

“BARO BORU DEĞİLDİR”
Eski Baro başkanı Çetin Turan ise, “Baro boru değildir, burada herkese söylemek istiyoruz. Osmanlı hayranlarının çokça dile getirdiği bir söz söylemek istiyorum. mahkeme kadıya mülk değildir. Bu sözüm sadece kadılara değil, kadılaşan tüm hakimlere de... Bu süreci destekleyen herkesedir.  

Programa, avukat olan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ve Murat Bakan da yer aldı.