Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü'nde, Dr. Öğretim Görevlisi Ezgi Ozan Avcı tarafından yürütülen Tasarımda Sürdürülebilirlik dersi kapsamında, çocukların atık malzemelerle yaratıcılıklarını geliştirip kendi oyuncaklarını üretebilecekleri 'Açık Oyuncak Projesi' hayata geçirildi. Projede, dondurma çubuğu, tuvalet kağıdı rulosu gibi atık malzemelerle bir araya gelebilen, açık kaynaklı ve 8-10 yaş aralığındaki çocukların kişiselleşmiş oyuncaklarını yapabilmesine olanak tanıyan oyuncak ara parçaları geliştirildi.


KENDİ OYUNCAKLARINI ÜRETTİLER
Projede açık tasarım yaklaşımı benimsendiğini ifade eden Avcı, "Oyuncak ara parçalarının 3 boyutlu modelleri sergideki posterler üzerindeki karekodlarla paylaşılıyor. Böylelikle, çocukların bu parçalara erişebilmesi, parçaları yerel olarak, 3 boyutlu yazıcıyla üretebilmesi ya da ürettirebilmesi, hatta üç boyutlu modellerin üzerinde değişiklik yaparak yeni oyuncak ara parçaları türetebilmesi amaçlandı. 'İyi Tasarım İzmir' kapsamında yürütülen Açık Kaynaklı Oyun Gereçleri Atölyesi'nde de cocukdostu.org işbirliğiyle Çocuk Dostu'ndan 8-10 yaş aralığındaki 10 çocuk katılımcı, geliştirilen oyuncak ara parçalarını atık malzemelerle bir araya getirip kişiselleşmiş oyuncaklarını üretti" diye konuştu.


Çocuk Meclisi Başkanı Karan Turunçcular ise atık malzemelerle yaptıkları çalışmayla deneyim kazandıklarını ifade ederek, "Atık ve gereksiz eşyaları elden geçirerek kalabalıktan arındık. Farklı eşyaları oyuncağa dönüştürerek atık miktarımızı dolayısıyla ekolojik ayak izimizi azalttık. İstediğimiz renklerde, şekillerde kişiselleştirerek hiçbir oyuncakçıda bulamayacağımız benzersiz oyuncaklar ürettik. İstesek bile parayla satın alamayacağımız, yaratıcılığımızı besleyen, sevgiyle ürettiğimiz bu oyuncaklar bize harika bir deneyim yaşattı ve keyifli bir anımız oldu" dedi.