İstanbul'un Ataşehir ilçesindeki özel hastanede bir hasta, yatağa bağlı durumdayken hakarete uğradı, yüzüne para atıldı, küfür edilip "Ameliyata giriyorsun" denilerek korkutuldu.

Yaşlı kadına yaşattıkları eziyeti kameraya kaydeden iki görevlinin işine son verildiği açıklandı.

''BÖBREĞİNİ ALACAĞIM'' DİYEREK KORKUTUP YÜZÜNE PARA ATTILAR

Kayıtta; yatağa bağımlı yaşlı bir kadına, hastane personeli tarafından eziyet edildiği görülüyor. Erkek görevliyi, mesai arkadaşı bir kadın cep telefonu kamerasıyla çekiyor.

Görüntülerde görevlinin, yaşlı hastanın yüzüne ve yatağın yanına para atıp "Bu paraları sana veriyorum çünkü böbreğini alacağım" diyerek korkuttuğu yer alıyor.

Hastanede yaşlı kadına eziyet - 1

Bir diğer kayıtta da aynı kadının hakaretlere maruz kaldığı görülüyor. Yaşlı kadın, oksijen cihazına bağlı haldeyken kendisine söylenenlere yanıt vermekte zorlanıyor.

Hastanede yaşlı kadına eziyet - 2

HASTANEDEN AÇIKLAMA

Olayın yaşandığı hastaneden yapılan açıklamada, kabul edilmesi hiçbir surette mümkün olmayan görüntülerden ve bu müessif hadiseden dolayı derin bir üzüntü duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, 31 Ocak'ta İstanbul İçerenköy'deki hastanede eski bir çalışan tarafından çekildiği belirtilen çeşitli görüntü ve ses kayıtlarının bulunduğunu söyleyen bir şahıs tarafından hastane yönetimine şifahi olarak ihbar yapıldığı kaydedildi.

Söz konusu bildirim üzerine haklarında ihbar ve ithamda bulunulan şahısların hemen ve eş zamanlı olarak soruşturmanın selameti açısından görevden el çektirildiği dile getirilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Kendileri hastaneden uzaklaştırılmış, gerekli soruşturma tıbbi etik ve disiplin kurullarımız tarafından titizlikle ve çok yönlü olarak yürütülmüştür. Hastanemize görüntü ve ses kayıtları ile ihbarda bulunan ve elinde başka kayıtlar bulunduğunu da iddia eden kişiden, soruşturmada değerlendirmek ve ilgili personele ilişkin suç duyurusunda bulunmak üzere tüm kayıtlar talep edilmiş, ancak talebimiz kabul görmemiştir. Soruşturmanın tamamlanması akabinde Disiplin Kurulumuzun kararıyla ilgililerin iş akitleri 24 Şubat 2022'de feshedilerek, eş zamanlı olarak yetkili Cumhuriyet Savcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunulmuştur."

Açıklamada, "Yaşanan bu son derece müessif hadiseye dair hukuki sürecin en yakın takipçisi olduğumuzu ve olacağımızı tüm kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla sunarız" ifadesi kullanıldı.

BAŞSAVCILIKTAN SORUŞTURMA

Öte yandan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, sağlık çalışanının yaşlı hastaya kötü muamelede bulunduğu görüntülerle ilgili soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, "Bahse konu eylemlerle ilgili olarak sorumluların süratle tespiti ve haklarında yasal gereğine tevessül edilmesi amacıyla soruşturma başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tepki çeken görüntülerin çekildiği özel hastanenin faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Twitter hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sağlık hizmeti ilkeleri ve insanlıkla bağdaşmayacak davranışların gösterildiği özel hastanenin faaliyeti durdurulmuştur. Suçlular müstahak oldukları cezayı alacak. Sağlıkta güven sarsıcı hiçbir fiile toleransımız yoktur. Mesleğimizin gerçek mensuplarının üzüntüsü tarif edilemez" ifadelerine yer verdi.

BİR İNCELEME DE TİHEK'TEN

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), İstanbul'da özel hastanede kaydedilen görüntülere ilişkin resen inceleme başlattı.

TİHEK'ten yapılan yazılı açıklamada, "İnsanlık onuruna karşı yapılan en büyük saldırılardan biri olan işkence ve kötü muamele, hem uluslararası hem de ulusal hukukta mutlak bir biçimde yasaklanmıştır. 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nun 9. maddesinin 1. fıkrasında da TİHEK, 'İşkence ve kötü muamele ile mücadele etmek ve bu konuda çalışmalar yapmak' ve 'İşkenceye ve Diğer Zalimane, Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı BM Sözleşmesine Ek İhtiyari Protokol hükümleri çerçevesinde ulusal önleme mekanizması olarak görev yapmak' ile görevlendirilmiştir. TİHEK'e ayrıca, 'İnsan hakları ihlallerini resen incelemek, araştırmak, karara bağlamak ve sonuçlarını takip etmek' görev ve yetkisi verilmiştir. Bu kapsamda, konuya ilişkin olarak kurumumuz tarafından resen inceleme başlatılmıştır." denildi. (NTV)