Otomobil satışları temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 artarak 41 bin 31 adede ulaştı. Buna karşılık hafif ticari araç satışları yüzde 3.1'lik düşüşle 11 bin 175 adede geriledi. Otomobil satışları, yılın ilk 7 ayında ise 2021'in aynı dönemine göre yüzde 7.9 düştü.

Otomotiv Distribütörleri Deneği(ODD) temmuz ayı otomobil ve hafif ticari araç verilerini açıkladı. Buna göre 2022 Temmuz ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.1 büyüyerek artarak 52 bin 206 adet oldu.

Otomobil satışları yıllık yüzde 13'lük artışla 41 bin 31 adet olarak kayıtlara geçerken, hafif ticari araç satışları yüzde 3.1 azalarak 11 bin 175 adede geriledi.

ÖTV tartışmaları öncesinde sektör temsilcileri, kiralama sektöründen gelen talebin de etkisiyle temmuz ayı otomobil ve hafif ticari araç satışlarının 65 bin adete çıkabileceğini belirtiyordu. Peki sıfır ve ikinci el otomobil sektöründe son durum ne? ÖTV düzenlemesi gelir mi? Otomotiv İşletmecisi Göksel Erkoyuncu CNN Türk canlı yayınında cevapladı.

RAKAMLAR SÜRPRİZ Mİ?

Erkoyuncu konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Beklentiler zaten bu yöndeydi. Her ne kadar biz azalış görülse de en büyük etken araçlardaki üretim sayısının düşük kalması. Üretim normal düzeyde olmadığı için beklentimiz bu yöndeydi.

SATIŞLARIN DÜŞMESİNDE ÖTV İNDİRİMİ SÖYLENTİSİNİN ROL OYNADIĞI BELİRTİLİYOR? SİZ NE DERSİNİZ?

Kesinlikle doğru. Ancak farklı etkenlerde var. Bankalar son dönemde faiz oranlarını yükseltti. Ayrıca bankalar tarafından kredi vermeme sorunla karşı karşıyayız. ÖTV indirimi tartışması insanları iki yönlü duraksamaya itti. Alıcı da satıcı da herkes bir beklenti içine girdi. Bu durumda tabi piyasada durgunluğa neden oldu.

"ARAÇLARA ZAM YAPTILAR"

ÖTV indirimini konuşurken daha dün hemen hemen bütün markalar yüzde 1 ile yüzde 4 arasında bütün araçlara zam yaptılar. Daha önce konuşmalarımda da belirttiğim gibi . ÖTV indirimin yapıldığını düşünün şimdiden yüzde 4 zam gelmiş olacaktı. Piyasanın normalleşmesi için adım atılması otomotiv sektörü için çok daha iyi olacaktır.

Ayrıca araç yokluğunun olması otomobilleri yatırım aracına çevirdi. Oranlar çok yüksek. Bu oranlarda kredi kullanılması çok zor. Bankaların kredi imkanlarını kolaylaştırması lazım 

 ARAÇ ALACAKLAR NELERE DİKKAT ETMELİ? BEKLEMELİLER Mİ? 

Bazı kesimlerin ÖTV indirimi gelir mi? beklentisiyle bazı fiyatlarda bir geri çekilme var. Öyle baktığımız zaman belki araç almak için uygun dönemlerden birini yaşıyor olabiliriz. ÖTV indirimi gelir mi? Bana sorarsanız ben beklemiyorum.

ÜRETİM ÇOĞALIRSA FİYATLAR DÜŞER Mİ?

Araç üretimi aldığımız duyumlara göre önümüzdeki dönemde biraz daha rahatlayacak gibi duruyor. Bu durum sıfır otomobillerde bir indirim getirecek. İkinci el araç fiyatları da bu durumdan nasibini alacak."