Cumhuriyetten Mehmet İnmez'in haberi göre; Aydın Buharkent’te, 5 yaşındayken otomobil çarpması sonucu yüzde 97 engelli kalan ve mahkeme sürerken 6 yıl önce yaşamını yitiren Hediye Demirpolat’ın davası 20 yıl sonra sonuçlandı.

Küçük kızın babasının hâkime hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklandığı, 25 hâkimin değiştiği ve röntgen sonucunun kaybolduğu dava sonucunda mahkeme, aileye 210 TL maddi, 1000 TL ise manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkeme 210 TL’yi kaza tarihinde ailenin yaptığı masrafların karşılığı olarak açıkladı. 

OYUN OYNUYORDU

2001 yılında evinin önünde oyun oynarken otomobil çarpması sonucu yaralanan ve sonraki süreçte felç geçiren 5 yaşındaki Hediye Demirpolat’ın ailesi, hiçbir sağlık sorunu olmayan kızlarının bedensel ve zihinsel engelli kalmasına neden olduğunu iddia ederek otomobil sürücüsü H.Y’den şikâyetçi oldu. H.Y’ye 200 bin liralık tazminat davası açan aile, yıllarca kızlarının tedavisi için hastane hastane dolaştı çare aradı. 

Nazilli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi kararını geçen çarşamba açıkladı. Mahkeme heyeti, kazanın meydana geldiği tarihte yaralanmadan kaynaklı ailenin 210 TL maddi kaybı olduğunu bilirkişi raporuna göre belirledi ve aile 210 TL tazminat ödenmesine karar verdi. Kaza sonrası ailenin yaşadığı üzüntüden dolayı ise 1000 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Yıllarca süren davanın avukat masraflarının ise Demirpolat ailesinin ödeyip ödemeyeceği ise gerekçeli kararda belli olacak.

Mahkemenin verdiği kararı yorumlayan baba Alican Demirpolat, “Yıllarca sırtımda engelli kızımı taşıyarak adalet aradım. Geldiğimiz sonuç 210 TL’lik değer. Yargı reformundan bahsedenler, ‘Türkiye’de adalet var’ diyenlere bu kararı göndereyim. Karar vericilere ‘Adaletin bu mu mahkeme’ diyorum. Ben şimdi kızımın mezarına giderek ‘Senin yaşam değerin 210 TL kızım’ nasıl derim’ dedi. 

Dava için ekonomik olarak çöküntü yaşadığını ifade eden Demirpolat, “200 bin TL’ye yakın hastane ve avukat masrafları yaptım. İşyerimi kapatmak zorunda kaldım. Kendimden, ailemden fedakârlık ettim. Ama verilen karar çok komik ve acı” diye konuştu.

HAPİS YATTI, HEDİYESİ’Nİ YİTİRDİ

Yıllardır bitmeyen davada sanık avukatları 4 kez rapora itiraz etti. Dosya, 4 defa Adli Tıp Kurumu’na gitti. 25 hâkim ve 4 savcının görev yeri değişti. Baba Alican Demirpolat, 2012’de mahkemede “Davayı neden sonuçlandırmıyorsunuz” diye sorduğu hâkim ile tartıştı. Baba Demirpolat, 5 ay cezaevinde yattı. Her geçen gün kötüleşen Hediye Demirpolat, dava sürerken 2015 yılında yaşamını yitirdi.

Ailenin avukatı Alime Özcan, mahkemenin kararı Yargıtay yolu açık olarak verdiğini, davayı önce Anayasa Mahkemesi’ne ardından AİHM’ye taşıyacaklaranı söyledi.