Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı (YHT) üzerinde bulunan Sivrihisar'ın köylerinde birkaç yıl içerisinde 8 obruk oluşumu meydana geldiğine dikkat çekti. Odanın konuyla ilgili bir rapor da hazırladığı belirtilen açıklamada, obruk oluşumu nedeniyle tren hattında meydana gelebilecek bir faciaya karşı önlem alınması gerektiği uyarısında bulunuldu.

KONTROLSÜZ YERALTI SUYU KULLANIMI

Konya, Karapınar, Sivrihisar (Eskişehir) başta olmak üzere Karaman, Aksaray, Çankırı, Sivas, Kahramanmaraş, Urfa, Afyonkarahisar, Siirt, Manisa ve İzmir gibi birçok bölgede obruk oluşumları gerçekleştiği belirtilen açıklamada, bunun en temel nedenlerinden birinin aşırı ve kontrolsüz yeraltı suyu kullanımı olduğu ifade edildi.

Ankara-İzmir YHT güzergahının belli bir kısmının da eriyerek obruk oluşumlarına yol açan evaporitik kayaçlar üzerinden geçtiği aktarılan açıklamada, “Yüksek Hızlı Tren gibi önemli bir mühendislik yapısının geçtiği güzergahının bölgesel olarak jeolojik-jeoteknik etütlerinin, obruk oluşumuna kaynaklık eden nedenleri ortaya çıkarılmasını da sağlayacak şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır” denildi.