GÜNDEME BAKIŞ - Emlak Konut GYO A.Ş.  tarafından Alsancak liman arkasında Kuruçay ve Umurbey Mahallesi sınırlarında içerisinde kalan 174 bin 752 metrekarelik alanı yeniden planladı. Plan; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıktı. 2019 yılında 6. İdare 11 Haziran 2020’de ise İzmir 1. İdare Mahkemeleri hazırlanan planları iptal etmişti.

GEREKÇELER DÜZELTİLDİ
İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin iptal gerekçelerinde, planda sağlık tesislerinin alanlarının belirlenmemesi, yer seçimi ile erişilebilirliğinin mülk sahiplerinin inisiyatifine bırakılarak netleştirilmemesi, otopark alanı olarak belirlenmiş alanın park alanına dönüştürülmesi ve bazı noktaların planlama ilke ve esaslarına aykırı bulunduğu yer almıştı. Yeni planda tüm iptal gerekçelerinin ortadan kaldırıldı.

GÖZLER BÜYÜKŞEHİR VE KONAK’TA
Ay sonuna kadar askıda kalacak Büyükşehir ve Konak Belediyeleri’nin izleyeceği yol haritası merak konusu…Gündeme Bakış’ın edindiği bilgiye göre; belediye bürokratları plan üzerinde çalışmasını sürdürüyor. Öte yandan Şehir Plancıları Odası’nın da konuyla ilgili incelemesi sürüyor.

PLANIN DETAYLARINDA NE VAR?
Planlama kararında, şu ifadelere yer verildi:
“Planlama alanının içerisinde yer alan Emlak Konut G.Y.O.A.Ş.’nin 17.08.2017 tarihli 9801 sayılı yazısı ile İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından tescilli ağaç tespit raporu hazırlanmıştır. Bahsi geçen raporun incelenmesi sonucunda, İzmir I Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun 26.10.2017 tarihli ve 142 sayılı ağaçların koruma altına alınması gerektiğine dair kararı onaylanmıştır. Bu karar ve imar planı iptal kararı gerekçeleri doğrultusunda plan revizyonu hazırlanmıştır.  Hazırlanmış olan plan çalışmasıyla imara açılan alana Ticaret + Turizm + Konut, Eğitim Tesisi Alanı, İbadet Alanı, Park ve Trafo alanı fonksiyonları verilmiş ve mevcut Resmi Kurum, İlköğretim alanı planla korunmuştur. Planlama alanında yaşayacak plan nüfusu ve bu nüfusun ihtiyacı olan donatı alanları hesaplanmış olup; donatı alanlarının ve parkların sürekliliği sağlanarak plan çalışması yapılmıştır.  Planlama alanında, 2019 imar planlarına ilave edilen Emlak Konut GYO taşınmazları dışında bulunan taşınmazlar (TCDD ve özel mülkiyetler) kadastral alanları imar uygulaması dosyasından alınmış olup, toplam kadastral alan 159,181 m²'dir. Bununla birlikte inşaat alanı brüt alandan hesaplanmıştır. Ticaret + Turizm + Konut alanında maksimum  yüzde 40 oranında konut olarak yapılaşmaya gidilecek ve kalan kısım ticaret ve turizm alanına ayrılacaktır. Aynı zamanda ortalama daire büyüklüğü 200 m2 kabul edilmiş olup TÜİK 2016 verilerine göre ortalama hane halkı büyüklüğünün 3 olduğu öngörülmüştür. Bu kabuller doğrultusunda hesaplanan plan nüfusu 1.910 kişi olarak hesaplanmıştır.