Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Brezilya Donanması'na ait 'NAe São Paulo' isimli uçak gemisinin, sökülmek üzere Aliağa’ya getirilecek ‘asbest barındırıyor’ iddiası tartışma yarattı.

TÜRKİYE KARAR VERMİYOR

Konuya ilişkin değerlendirme yapan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, “Gemi sökümünü, 1 tane gemiyle yorumlamamak lazım. Aliağa’da bir gemi söküm tesisi var ve bu tesis, Türkiye’deki tek gemi söküm tesisi. Bu tesise sık sık söküm için gemiler geliyor, bunların da yasal prosedürleri var. Bu yasal prosedürün içinde Çevre Bakanlığı’nın yetkisi dahilinde olan konular var. Yasal prosedüre uygun hareket edildiği müddetçe, bizim açımızdan bir sıkıntı yok. Çevre mevzuatında tüm dünyada ana düzenleyici Basel Sözleşmesi’dir. Biz de Türkiye Uluslararası Basel Sözleşmesi’ne tabiyiz. Atıkların uluslararası dolaşımına Türkiye karar vermiyor, dünya ülkeleri bir araya gelerek bu konuda birtakım kararlar almış. Mevzuata uygun olan atıkların ancak uluslararası dolaşımı mümkün” dedi. 

“GERİ KAZANIMIN NE OLDUĞUNU ANLAMAK LAZIM” 

Dünya genelinde özellikle son zamanların en önemli çevre koruma eylemleri arasında gösterilen “Geri dönüşüm” ilkesine vurgu yapan Başkan Serkan Acar, “Önce geri kazanımın ne olduğunu anlamak lazım. Geri kazanım bugün dünyada önemli bir husus. Biz bugün çocuklara, geri dönüşümün mutlak surette olması gerektiğini, atıkların değerlendirilerek ekonomiye, endüstriye tekrar kazandırılması gerektiğini anlatıyoruz. Gemi söküm de bir geri kazanım tesisidir. Geri kazanım tesisi, atık bir gemiyi, Türkiye’ye getiriyor. Türkiye’nin maden, demir, bakır cevherini kullanamadan, atıklardan cevheri geri kazanarak endüstriye katkı sağlıyor. Gemi sökümün yaptığı bu görev aslında önemli bir görev. Türkiye’de kime gidip, ‘geri dönüşüm’ deseniz, ‘Mutlaka yapılmalı’ demiyor mu? Bu atıkları Çin, Amerika, Avrupa ülkeleri neden topluyor? Kendi metal cevherini, hazinesini, minimum seviyede kullanıp, atıklarla endüstriyi götürmeye çalışıyorlar. Uluslararası olarak belirlenmiş atık dolaşımına yönelik limitler var. Uluslararası bağımsız kuruluşlar, ‘Bu gemi ülkesinden çıkamaz’ diyor. Brezilya’daki bir gemi bilmem kaç ton asbest mi taşıyor, radyasyon mu var, bunları benim bilme şansım yok. Bunların, uluslararası kuruluşlar kontrollerini yapar, ‘Bu gemide şu kadar atık var, bu geminin uluslararası dolaşımı yasak’ veya ‘Bu gemide şu kadar atık var, uluslararası dolaşımı mümkün’ der. Gemi zaten bir bütün atık ama içindeki zararlı atığa bakılır. Mesela radyasyonlu bir geminin uluslararasına çıkma şansı yok. Bu kuralları ben koymuyorum, dünya bu kuralları koymuş” açıklamasında bulundu.  

“BELGEYİ ORTAYA KOYSUNLAR, HEP BİRLİKTE MUHALEFET YAPALIM” 

Kulaktan dolma bilgilerle, belge olmadan konuşmanın doğru olmadığını ifade eden Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, “Brezilya’dan gelen gemiyle ilgili resmi bir belge yok. Birisi çıkıp, ‘600 ton asbest var’ diyor, benim duyduğum ise tespit edilen asbest 6 ton. Bir iddiada bulunacaksanız, belge sunmanız gerekir. Diyecekler ki, ‘Burada radyasyon var, belgesi de bu, asbest var, limitin çok üzerinde, evrakı da bu’ o zaman biz de çıkalım, ‘Bunu niye getiriyorsunuz diyelim. Bakanlığın gemi söküm tesisine gelecek gemilerle ilgili kuralları var. Bakanlığın kurallarını ihlal eden, gelmemesi gerektiği halde gelen bir gemi varsa hep birlikte muhalefet yapalım. Bunu kanıtlayan bir belge var mı, yok. ‘Zehirleniyor, kimyasal geliyor, radyasyon geliyor’ gibi kulaktan dolma dedikodularla vatandaşı zehirlememek gerekiyor. Oraya her gün bir gemi geliyor. Bunların evrakları var, sınır yani eşik değerlerini aşan gemiler geliyorsa hep birlikte muhalefet yapalım” diye konuştu.