artisi Genel Başkanı Ali Babacan, Karar TV'de ‘Gündem Özel' programının konuğu oldu. Taha Akyol ve Elif Çakır'ın sorularını yanıtlayan Babacan, Merkez Bankası Başkanı'nın İstanbul Sanayi Odası Meclisi’nin temmuz ayı olağan toplantısında yaptığı açıklamalara ilişkin konuştu.

“KOMUTA EKONOMİSİ VAR”

Babacan Merkez Bankası Başkanı'nın İstanbul Sanayi Odası Meclisi'nin temmuz ayı olağan toplantısında yaptığı açıklamalara ilişkin, “Gerçekten çok yazık. Bu ülkenin ekonomisini 11 yıl yönetmiş, ülkenin ekonomisinin en başarılı olduğu dönemde ekonomi yönetiminin başında olmuş bir insan olarak bu tablo çok üzücü. Bu üslup ve tavır bir Merkez Bankası Başkanı'na yakışan üslup ve tavır değil. Ama bu, şu anda ülkenin yönetiminin topyekûn başında olan Sayın Erdoğan'ın üslup ve tavrından kaynaklanıyor.” dedi.

Merkez Bankası Başkanının ‘listeler elimizde' diyerek tehdit ettiğini belirten Babacan, “Şu anda Merkez Bankası fiilen şirketleri, sanayicileri telefonla arıyor, ‘dövizleri bozduracaksın arkadaş' diye talimat veriyor. Onlarca iş insanından bunu duyuyorum.” dedi.

“Tamamen bir komuta ekonomisi var” diyen Babacan, “Bir merkezden herkesin ne yapıp ne yapmayacağını emreden, talimatlar yağdıran bir ekonomi yönetimi var. Bırakın insanlar istediğini yapsın. Döviz almış satmış, sana ne! Gidersin Merkez Bankası'nın 190 milyar dolar döviz rezervini arka kapıdan boşaltırsın, ondan sonra milletin elindeki avcundaki dövize göz dikersin. Sen dengeleri kur, Türk parasının değerini, itibarını koru. O zaman neden insanlar gidip döviz alsın ki? Talimatla koskoca Türkiye ekonomisi yönetilemez.” diye konuştu.

“NİYE ÜÇÜNCÜ DÖNEMİN SONUNA KADAR BENİMLE ÇALIŞTI?”

Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine yönelik açıklamalarına da yanıt verdi. Babacan, “Sayın Erdoğan, ‘liyakatli olduğu için gelmedi, getirildi' diyor. İyi de o zaman biz neden bu kadar uzun süre görev yaptık? İşine gelmeyince değiştirmeyi biliyor, değil mi? Ben artık sayısını karıştırdım. Son 4 yılda herhalde 4. Merkez Bankası Başkanı, bakan galiba 3. bakan. Üç dönem kuralını biliyorsunuz. Niye benim üçüncü dönemimin son anına kadar benimle çalıştı? Elini tutan mı oldu Allah aşkına? Başarı olunca, ortaya güzel sonuçlar çıkınca ‘ben imza atmasam olmazdı, ben yaptım' de. Ülkenin ekonomisini batırınca da sağa sola suç at. Bu doğru, dürüst bir yönetim anlayışı değil.” ifadelerini kullandı.

“ALTI GENEL BAŞKANDAN BİRİSİ DE DIŞARIDAN BİRİSİ DE ORTAK CUMHURBAŞKANI ADAYI OLABİLİR”

Altılı masanın ortak adayına ilişkin soruya ise “Bugüne kadar altılı masa toplantılarının hiçbirisinde bu isim aday olabilir veya olamaz diye hiçbir konuşma yapmadık. Konuşmadık, çünkü erken buluyoruz. Masada cumhurbaşkanı adayıyla ilgili konuları seçime yakın bir tarihte konuşma mutabakatı yaptık. Toplum her gün ismi geçen herkesi değerlendiriyor. Toplumda tartışılan bu isimlerle ilgili bir kanaat da oluşacak zaman içerisinde. Günü geldiğinde bakacağız toplumun kanaati nasıl? Partiler içinde farklı görüşler olabilir ama en önemlisi toplumun ortak görüşüdür. Altı genel başkandan birisi de, dışarıdan birisi de ortak cumhurbaşkanı adayı olabilir. Benim hissiyatım ortak aday konusunda bir mutabakatın oluşacağı yönünde. Diyelim ki olmadı, mevcut sistemde her partinin genel başkanı cumhurbaşkanı adayıdır. Ama şu anda herkes iyi niyet ve samimiyetle ortak aday çıkartma çabasının içerisinde.” şeklinde yanıt verdi.