Türkiye’nin 1955’te başlayan nükleer enerji sürecinin ilk santral projesi olan ‘Akkuyu Santralı’nda temel atma töreni bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımları ile gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen törende, Akkuyu Santralı'nın inşa edileceği Mersin’in Gülnar ilçesine canlı bağlantı gerçekleştirildi. Temeli atılan projenin ilk harcı da döküldü. 



İşte saat saat yaşananlar:

16.55 - Akkuyu Nükleer Santralı'nın temeli resmen atıldı. Projede ilk harç döküldü. 

Son dakika... Putin Türkiyede... Akkuyunun temeli atıldı, ilk harç döküldü

16.47- Akkuyu'ya canlı olarak bağlanıldı. Birazdan temel atılacak. 

Son dakika... Putin Türkiyede... Akkuyunun temeli atıldı, ilk harç döküldü

"2023'TE EN BÜYÜK 10 EKONOMİDEN BİRİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ"

16.40 - Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşma yapıyor.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından notlar şöyle:

Son dakika... Putin Türkiyede... Akkuyunun temeli atıldı, ilk harç döküldü

* Bugün tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Akkuyu’nun temelini burada bugün değerli dostum Putin ile birlikte atmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Rusya federasyonu ile birlikte birçok stratejik projeyi hayata geçiriyoruz.Ülkelerimiz Suriye’deki terör tehdidinin bir an önce sona erdirilmesi için de işbirliği içindedir. Ülkemizin güvenli sürdürülebilir enerjiye sahip olması için yaptığımız planlamalar içinde nükleer enerji önemli bir yer tutuyor. Akkuyu’da ilk reaktörün 2023 yılında devreye alınmasıyla Türkiye’de nükleer enerji kullanan ülkeler arasına dahil olacaktır. Akkuyu tüm üniteleriyle devreye girdiğinde tek başına ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10’nun karşılayacaktır. Şu an yüzlerce gencimiz Rusya’da nükleer enerji konusunda öğrenim görüyor. İnşallah bu gençlerimiz ülkemize dönerek önemli görevler üstlenecektir. Akkuyu projesine karar verdiğimiz andan itibaren Sayın Putin başta olmak üzere tüm Rus makamlarıyla yoğun temaslarımız oldu. Böylesine çetrefilli konuda hızlı mesafe almamızın sebebi iki tarafın işbirliğidir. Gece-gündüz demeden bu projeyi hayata geçiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve tüm yetkililerimize de teşekkür ediyorum.

"PROJE ÇEVRE DOSTU OLACAK"

16.36 - Rusya Devlet Başkanı Putin'in konuşmasından notlar: 

Son dakika... Putin Türkiyede... Akkuyunun temeli atıldı, ilk harç döküldü

* İnşaata başlamamızla sizleri tebrik etmek istiyorum. Bugün sadece Türkiye’de ilk nükleer santralının inşaatına başlamıyoruz; Türkiye’nin nükleer sektörünü oluşturuyoruz. Bu tamamen yeni bir dönem. Yeni bir adım. Türkiye’nin ekonomisinin gelişmesinde yeni bir basamak. Santral Türk tüketicilerine hem ucuz hem de temiz elektrik sağlayacaktır. Siparişlerin büyük çoğunluğu Türk şirketleri tarafından alınacaktır. 350’yi aşkın Türk şirketi tedarikçi listesine dahil olmak istiyor. Yüksek kalifiye uzmanların yetiştirilmesinde de işbirliği yapmak istiyoruz. Rusya’da nükleer konusunda eğitim gören Türk öğrencilerine Akkuyu için teklifte bulunduk. TBMM milletvekillerine de teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Son derece iddialı bir hedefimiz var. 2023 yılında ilk enerji blokunun devreye girmesini hedefliyoruz.

16.30 - Kürsüye Rusya Devlet Başkanı Putin çıktı. 

'BUGÜN TARİHİ BİR ANA ŞAHİTLİK EDİYORUZ'

16.25 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak açıklamasından notlar:

Son dakika... Putin Türkiyede... Akkuyunun temeli atıldı, ilk harç döküldü

* Sayın Cumhurbaşkanım, bu rüyanın gerçeğe dönüşmesinde sizin liderliğiniz ve sahiplenmeniz en önemli rol olmuştur. Sözlerime son vermeden önce bir kez daha Sayın cumhurbaşkanım ve Sayın Putin'in gösterdiği katkılardan dolayı şükranlarımı sunuyorum. Bu güçlü işbirliği ortak bir gelecek için atacağımız adımlara önemli bir referans olacaktır. Emeği geçen tüm eski bakanlarımıza ve 1955'ten bugüne emek vermiş tüm siyasetçi bürokrat ve akademisyenlerimizi saygıyla anıyorum. Hayırlı olsun.

16.20 - Akkuyu Nükleer Santralı temel atma töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Bugün tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Nükleer enerjide yabancı ortaklarla gerçekleştirilecek yatırımlar yerli kapasitemizin gelişmesine olanak sağlayacaktır" dedi.

16.15 - Tören başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak konuşma yapıyor. 

PUTİN BEŞTEPE'DE 

16.00 - Her iki lidere de heyetler tanıtılıyor. Birazdan iki lider basın toplantısı düzenleyecek. 

15.57 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'i kabul etti. 

Son dakika... Putin Türkiyede... Akkuyunun temeli atıldı, ilk harç döküldü

15.55 - İki ülkenin milli marşları eşliğinde resmi tören devam ediyor. 

15.53 - Putin havalimanından Beştepe'ye atlı birliklerle gidiyor. 

ATLI BİRLİK KARŞILADI

Esenboğa Havalimanı’nda karşılanan Putin daha sonra karayolu ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’i Rus ve Türk bayraklarını taşıyan atlı süvariler eşliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Putin’in tören alanındaki yerlerini almasının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Ardından Putin, Muhafız Alayı tören kıtasını, Merhaba Asker diyerek selamladı. İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında, Erdoğan ve Putin merdivenlerde Türkiye ve Rusya bayrakları önünde el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi.



Karşılama törenine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Ankara Valisi Ercan Topaca katıldı. 16 Türk devletini temsil eden askerler de tören alanında hazır bulundu.

Son dakika... Putin Türkiyede... Akkuyunun temeli atıldı, ilk harç döküldü

15.50 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'i resmi törenle karşılıyor. 

15.30 -  Putin ve beraberindeki heyet daha sonra, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) yedinci toplantısı ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nın resmi temel atma töreni için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne hareket etti. Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşılanacak.

Son dakika... Putin Türkiyede... Akkuyunun temeli atıldı, ilk harç döküldü

15.25 - Moskova'dan 8 bakanla Türkiye'ye gelen Putin'i havaalanında Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ve yetkililer karşıladı.  

15.20 - Rusya Devlet Başkanı Putin'i taşıyan uçak Esenboğa Havalimanı'na 15.20'de indi. Rus lider seçim sonrası ilk gezisini Türkiye'ye yapıyor. 

Son dakika... Putin Türkiyede... Akkuyunun temeli atıldı, ilk harç döküldü

15.00 - Rusya Devlet Başkanı Putin’in uçağının 15.00 sularında Türkiye’ye inmesi bekleniyordu. Ancak Rusya'dan gecikmeli olarak kalktığından, inişi de beklenenden geç olacağı bildirildi. Son dakika... Putin Türkiyede... Akkuyunun temeli atıldı, ilk harç döküldü

Son dakika... Putin Türkiyede... Akkuyunun temeli atıldı, ilk harç döküldü

MADDE MADDE AKKUYU NÜKLEER SANTRALI HAKKINDA DETAYLAR



- Süreç 12 Mayıs 2010 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşma ile başlatıldı.

- Akkuyu sahasında toplam 4 bin 800 MW gücünde 4 ünite nükleer reaktör inşa edilecek.

- Proje için önemli aşamalardan biri olan ve yaklaşık üç yıl önce başlayan 'İnşaat Lisansı' süreci de tamamlandı. 1. Ünitesi inşası için TAEK tarafından 'İnşaat Lisansı' verilmesine karar verildi.

Son dakika... Putin Türkiyede... Akkuyunun temeli atıldı, ilk harç döküldü







- Halen dünyada 31 ülkede 450 nükleer santral işletmede bulunuyor. 55 nükleer santralın da inşası sürüyor. Rakam Akkuyu ile birlikte inşa halindeki santral sayısı 56 olacak.

- Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu Akkuyu karşılayacak. Yaklaşık 10 bin kişi, 60 yıllık işletme döneminde ise 3 bin 500 kişi çalışacak.

- İlk santralı yap-işlet modeli ile yapan Türkiye, bu sürede yaklaşık 600 mühendisin Rusya’da bu teknoloji ile yetişmesini sağlayacak.

- Diğer santrallardaki ortaklık oranları ile Türkiye, kendi nükleer santralını yapabilecek bir kapasiteye ulaşmayı hedefliyor. 2023 tarihinde tamamlanması bekleniyor.

Son dakika... Putin Türkiyede... Akkuyunun temeli atıldı, ilk harç döküldü

İKİ BİLİM İNSANI EKRAN KARŞISINDA

Türkiye’nin dünyaca tanınan iki ünlü bilim insanı nükleer enerjinin önemini anlatmak için kamera karşısına geçti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan kamu spotunda Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar ve UNESCO ödüllü Prof. Dr. Bilge Demirköz rol aldı. Bağımsız ve temiz enerjinin işlendiği filmde ‘Güçlü Türkiye’ imajı dikkat çekti. (Hürriyet)Son dakika... Putin Türkiyede... Akkuyunun temeli atıldı, ilk harç döküldü