Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Akaryakıta gelen zamlar üniversite öğrencilerini vurdu. Otobüs firmaları, zamları bilet ücretlerine yansıttı. Final haftasını bitiren öğrenciler memleketlerine dönebilmek için ne yapacağını düşünüyor.  

ŞAN: "AKARYAKIT FİYATLARI BİLETLERE YANSIDI"

Aynı zamanda üniversite öğrencisi olan CHP Gençlik Kolları Başkan İl Yardımcısı Mehmet Şan, Dokuz Eylül ve Ege Üniversiteleri başta olmak üzere birçok öğrencinin kendilerine ulaştığını anlattı. Öğrencilerin otobüs fiyatlarını karşılayabilecek gücü olmadığını kaydeden Şan, "Öğrenciler memleketlerine gidemiyor, çok kötü durumda. Bize yapılan müracaatlar doğrultusunda ben çeşitli seyahat firmalarının yetkileriyle görüştüm. Maalesef indirim de yok. Akaryakıta her gün gelen zamlar, bilet fiyatlarına yansıyor. Öğrenciler artık memleketlerine gidemiyor" diye konuştu. 

"BAYRAMDA 13 BİN ÖĞRENCİNİN BİLETİ ALINDI"

Şan, gençleri Ramazan Bayramı'nda aileleriyle buluşturmak için CHP Gençlik Kolları'nın yaptığı bilet çalışmasını hatırlatarak, "Batı illeri için fiyatlar ortalama 230 lira, asgari ücret 4 bin 253 lira, bunu 30'a böldüğünüzde günlük 141 lira fakat öğrencinin evine dönebilmesi 230 lira. Yoldaki wc ihtiyaçlarıyla birlikte 280 lira oluyor. Doğu illerine ise otobüs biletleri ortalama 700- 800 liraları buluyor. Öğrencilerimizin bu ücretleri karşılayabilmesi mümkün değil artık. Öğrencilerimizin aldıkları burs 700 lira değil, nasıl karşılayacaklar? Aileler zaten ekonominin geldiği noktada yoksullukla mücadele ediyor, belki aç yatıyor ama 'çocuğum okusun' diyor. Bu bilet paralarının karşılanması mümkün değil. Biz Ramazan Bayramında Genlik Kolları Genel Başkanımız Gençosman Killik'in talimatı ve girişimleriyle yaklaşık 13 bin öğrenciyi memleketine gönderdik" açıklamasında bulundu. 

"MEMLEKET YANGIN YERİ"

Öğrencilerin kara kara ne yapacağını düşündüğünü kaydeden Şan, otostop ve "Bla bla car" sisteminin de artık uygulanamadığına dikkat çekerek, "Pandemi yaşadık, bu pandemiden dolayı kimse kimseyi aracına da almıyor, öğrenciler otostop bile çekemiyorlar, yakıt ücretleri o kadar artmış ki zaten kimse aracını da kullanmak istemiyor. Eskiden 'Bla bla car' yöntemi vardı. Biri Mardin'e seyahat edecekse, seyahat tarihini saatini atardı, gitmek isteyenler yakıt masrafını, yol ücretini paylaşırdı. Şimdi bu sistemde kalmadı, insanlar ne bayramda ne tatilde memleketine gidemiyor. Memleket yangın yeri" ifadelerini kullandı. 

GÜNSEL: "FİYATLAR DÜŞÜRÜLSÜN"

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi Samet Günsel, "Fiyatlar çok yüksek. Eskiden benzin bu kadar artmadan önce zor da olsa gidebiliyorduk. Şimdi imkansız oldu. Ramazan Bayramı'nda CHP Gençlik Kolları'nın 'Askıda bilet' uygulaması sayesinde ailemi görebildim. Ailem Diyarbakır'da bilet ücretleri 700 lira. Fiyatların düşmesini, öğrencilerin desteklenmesini istiyorum" dedi. 

AYDIN: "GEÇİNEMİYORUZ"

İzmir Demokrasi Üniversitesi'nde okuyan Şahin Aydın, "Sadece benim değil, çevremdeki herkesin sorunu bu. Ailelerimizin yanına dönemiyoruz. Benim ailem Mersin'de, İzmir'e üniversite için geldim. Daha önce 200 liraya aldığımız bilet şu anda 600-700 lira, nasıl alacağız, nasıl gideceğimizi bilemiyoruz. Ne yapacağımı bilmiyorum. Öyle bir noktadayız ki, ev kirasından yiyeceğine kadar çok zor alıyorum. Bana gelen aylık bir miktar var, zar zor geçiniyorum, çoğu zaman geçinemiyorum" ifadelerini kullandı.   

ÖZEL, "ZORLANAN ARKADAŞLARIMIZ VAR"

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Bedran Özel ise, "Erken bilet alınca daha ucuza geliyor ama sınav tarihleri uyuşmadığı için erken alamıyoruz. Böyle de çok pahalıya geliyor, okulumuzda bu konuda çok şikayet var. Zorlanan arkadaşlarımız var" dedi. 

İşte otobüs fiyatları

 İzmir - Ankara: 350

İzmir - İstanbul: 450

İzmir - Konya: 300

İzmir - Tunceli: 600

İzmir - Adana: 600

İzmir - Bursa: 250

İzmir - Antalya: 300

İzmir - Mardin: 700

İzmir - Trabzon: 550

İzmir - Rize: 570

İzmir - Van: 650