Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Konak Belediyesi'nin pandemide yaşanan kapanma sürecinde yaptığı esnafa yönelik nakdi yardımlar kapsamında, AK Parti grubu tarafından gündeme getirilen "Muhtarlara da ayni yardım yapılsın" talebi, meclisteki sıcaklığını hala koruyor. Kapanma sürecinde Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, kahveci esnafına nakdi yardım yapmak istemiş, konuyu meclise taşımıştı. Batur'un isteği CHP, İYİ Parti ve MHP oylarıyla kabul edilmiş, AK Parti grubu ise zimmet çıkacağını savunmuş aynı desteğin muhtarlara da yapılması koşuluyla söz konusu önergeyi kabul edeceğini dile getirmiş. Tartışmaların ardından kahveci esnafına nakdi yardım yapılmış ancak muhtarlara yapılamamıştı.

SARI ZARF TARTIŞMASI YAŞANDI

Geçtiğimiz aylarda ise kahveci esnafına yapılan nakdi yardımlar için Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve meclis üyelerine gelen "Sarı zarf" tartışmaları yeniden alevlendirdi. AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, kapanma sürecinde kahveciler esnafına nakdi yardım yapılması noktasında dile getirdikleri eleştirilerin çıkan zimmetle birlikte doğruluğunun ispatlandığını savunarak, "Bugün kamu zararı evrakı aldık. Pandemi döneminde kahveci esnafına yardım konusunda biz burada zimmet çıkabileceği noktasında uyarıda bulunduk ancak o gün bize haksızlık yapıldı. Bugün söylediklerimizde ne kadar haklı olduğumuzu gördük" dedi. Başkan Batur ise ilk defa sarı zarf almadığını ifade ederek, "Sarı zarf geleceğini bilerek arkadaşlarımız oy verdi. Ben görevimi de yetkimi de iyi bilen bir belediye başkanıyım, nerede genel nerede yerel siyaset yapacağımı iyi bilirim. Sayıştay'dan ilk defa sarı zarf gelmiyor, belediye başkanlığı ve meclis üyeliği risk gerektirir, o riski almayacak olan yapmasın" çıkışında bulunmuştu. 

YILDIZ DOSYALARI TESLİM ETTİ

Konak Belediyesi Ağustos ayı meclisinde de "Muhtarlar" yine gündemdeydi. Hakan Yıldız, gündemde bekleyen önergeler görüşülürken söz alarak, "Muhtarlara yönelik bir önergemiz vardı. O gün de siz mevzuat açısından konunun irdelendiğini söylemiştiniz. Ben de size bununla ilgili birkaç örnek getireceğimi söylemiştim. Biri CHP biri AK Partili belediye olmak üzere size 2 örnek getirdim. Zaten 5393 sayılı belediye kanunumuzun 9. maddesi 3. ve 15. fıkrası anlatıyor, bizim önergemiz elektrik ve su faturası desteği sağlanmasıydı. Biri Ankara Mamak biri de Ankara Yenimahalle belediyesi olmak üzere getirdiğim örneklerde var. Kaldı ki Yenimahalle belediyesi 2016 yılından beri bu uygulamayı yapıyor. Biz hızlı bir şekilde bir dahaki meclise yetişmesini istiyoruz. 2 belediyede de komisyonlara bile havale edilmedi, başkanlık önergesi olarak geldi ve oybirliğiyle kabul edildi. Biz  bu kararı burada da gönül rahatlığıyla alabiliriz mevzuata da kanuna da uygun. Plan Bütçe Komisyonu da değerlendirirse, 1 yıldır beklettiğimiz bir konu, sizin de muhtarlara bu konuda vaadiniz vardı. Muhtarların da bu konuda beklentisi var" dedi. 

Yıldız CHP Grup Başkanvekili ve Başkan Batur'a ayrı ayrı dosyaları teslim etti. 

Dosyalar ve ilgili önerge komisyonlarda değerlendirilecek.