GÜNDEME BAKIŞ - AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu Üyesi, İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, kent gündemi ile ilgili Gündeme Bakış TV’ye çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

TÜRKİYE NE OLDUĞUNU GÖRDÜ
Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’un performansının sorulması üzerine AK Partili Kaya, “Torbalı Belediye başkanının üstünde konuşmaya gerek olmayan bir isim. Biz biliyorduk, artık Türkiye’de ne olduğunu gördü. HDP olmasaydı, seçimi kazanamazdı” dedi.

ÖYLE KÜÇÜK KÜÇÜK KOOPERATİFLERLE KAZANIM OLMAZ
Hükümetin Menderes’de tarım organize sanayi bölgesi projesine, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin karşı çıktığını kaydeden Kaya, yerelde kalkınmanın küçük kooperatiflerle olamayacağını söyledi.  Kaya, “Dün Menderes’teydim. Burayı gezdim. Orada da AK Partili bir belediye başkanından sonra yeni bir CHP’li belediye başkanın göreve başladığı çok hissediliyor. 7 ayda neredeyse sorunlar yine yumak gibi büyümüş. Bir önceki dönemde Sayın Kocaoğlu ile belediye başkanı kardeşimiz Bülent Soylu arasında çok derin bir kavga vardı. Bize destek verilmiyor diye ama şimdi de destek verilmediğini gördük. Menderes tarımın çok önemli kentlerimiz arasında yer alıyor. Burada tarım organize sanayi bölgesi kuruyorduk. Hükümetimizin 100 günlük programında da vardı. Yerleri tespit edilmişti. İzmir Ticaret Odası, Borsa da içerisinde olacaktı. Müthiş bir proje olacaktı. Hani Büyükşehir Belediye Başkanı kooperatifçilikten bahsediyor ya… Öyle küçük küçük kooperatiflerle kazanım olmaz. Bizim Bu noktada değil, bu duruma daha makro bakmamız gerekiyor. Kooperatifçiliğin üstende bakmamız gerekiyor. CHP’li belediye başkanları bu yapının Menderes’te yapılmasına izin vermedi. Bakın, bu Menderes’teki mali yapıyı ve marka değerini en an 10 kat arttıracak bir projedir. ‘Burada yapılmasın’ dedi. Biz burada projeyi hayata geçireceğiz ama CHP’li büyükşehir belediye başkanı Menderesli’ye çok büyük bir zaman kaybettirdi. Biraz koyun verilim, biraz keçi verelim ile olmaz. Yine kooperatifçiği Torbalı’da yine CHP’li yönetimler batırmıştı. Orada kurdukları Karakızlar Kooperatifi nasıl batırdıklarını biliriz” diye konuştu.  

MERKEZDE DANS EDİP…
Başkan Soyer’in kentin kırsal kesimine henüz gitmediğini belirten AK Partili Kaya, “CHP’li belediyelere ayrımcılık yapan yine CHP’dir. Burası taşra deyip yatırım yapmıyor. 7 ay dolmasına rağmen bu İzmir’in merkezi ilçeleri dışında bir ilçeye ziyaret ettiğini gördünüz mü?  Bayındır’a gitmedi. Seçimlerden sonra ilk gün Kiraz’a gitti. O da göstermelik olduğu ilk gün gidişinden belliydi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın çıkarsınlar günlerini, yurtdışı ve İstanbul’da olduğu daha fazladır. Yani Menderes, Ödemiş, Bayındır, Bergama, Kınık bunlar İzmir’in ilçeleri değil midir? Merkezde de dans, eğlence müzik gibi etkinliklerin içerisinde yer alıp, hoplayıp, zıplayıp, oynuyor. Aynı Seferihisar’daki dönemi gibi…  Burada da aynı süreç işliyor. Dün baktım İstanbul’da koşuyor, eyvallah koş tabi de, kardeşim gel İzmir’de bir şey yap, belediyecilik yap önce. Kentte Altyapı çökmüş durumda. Göztepe’de kanalizasyon kokusundan duramıyorsunuz.  Göztepe burası, İzmir’in merkezi kalbidir. Ama yok, eğlenceye devam, zıplamaya devam” dedi.  

BUNLAR ÜVEY EVLAT MIDIR?
“AK Partili belediyelere üvey evlat muamelesi var mıdır?” sorusuna Kaya, “Tabi Sayın Soyer, ayrımcı ve ayrılıkçı bir insandır. Bunu hem beyanlarında görüyoruz, genel siyasette yaptığı değerlendirmelerde görüyoruz hem de uygulamalarında görüyoruz. Cumhurbaşkanımız, 30 tane büyükşehir belediye başkanını çağırdı. Konuları değerlendirme fırsatı oldu. Her belediye başkanı söz hakkı aldı. Ne oldu, İzmir’de de benzer toplantılar yapıldı. Bakıldığında CHP’li belediye başkanlarıyla toplantı yapılıyor ama AK Partili ve MHP’li belediye başkanları toplantılara çağrılmıyor. Bu da ayrılıkçı bir tavırdır. Nasıl kendisi genel siyasette ilişkin beyanlarında ülkemize, milletimize, Atatürk’ün kurduğu cumhuriyet ilkelerine, milli davalarımıza ilişkin aykırı beyanları varsa, burada da belediye başkanlarımıza da aynı tavrı sergiliyor. Sevgiden, aşktan, birbirimizi kucaklamadan bahsederken nasıl olur da Cumhur ittifakından yer alan 5 belediye başkanını toplantılara çağırılmıyor.  Neden çağırmıyorsun, bunlar üvey evlat mıdır?” dedi.

İZMİRLİLERİN GÖZÜNÜN İÇİNE BAKA BAKA YALAN SÖYLEDİ
“Kesinlikle, Soyer ayrılıkçı birisi insandır” diyen Kaya,
“Genel siyasetle yaptığı açıklamalarla ilgili Tunç Soyer’in bilgi biriminin olmadığını, CHP’nin siyasi tarihini bilmeyen Türk siyasetini bilmeyen birisi olarak düşünüyorum. Sonuçta Seferihisar’da belediye başkanlığı yapmış, bu da gayet doğal bir durumdur. Ben kendisiyle ilgili değerlendirmem bu şekildeydi. Bugün gördüğüm İzmir’i için büyük bir tehlikedir, İzmirlinin sinir uçlarına özellikle genel siyasette beyanlar veriyor.  İzmirlilerin üzerinde bir tez gerçekleştirdiğini düşünüyorum. Bu beyanları iyi niyetli görmüyorum. Bu beyanların hepsi kötü niyetlidir.  Yani siyasi bilgisizlikten ya da siyaseten kıvırmaktan… Bildiğiniz üzere bir şey söylüyor kıvırıyor. Yok 3 yıl önce söyleştim diyor, yok 3 ay önce söylemiştim… Ki çok ayıptır bu. Bir siyasetçinin yalan söylemesi çok ayıptır. Hele ki Büyükşehir Belediye Başkanlığına gelen birisinin yalan söylemesi çok büyük ayıptır. Son olarak milli davamız olan Kıbrıs ile ilgili yaptığı beyanlarda ne o noktadayım, ne bu noktadayım dedi. Sonra röportajı yapan gazeteciler yayınladı. 3 yıl falan önce değilmiş, daha yeni yapılmış. İzmirlilerin gözünün içine baka baka yalan söyledi” dedi.

İZMİRLİLER ÜZERİNDE SOSYOLOJİK DENEY YAPILIYOR
“Beyanların kasıtlı olarak mı yapıldığını düşünüyorsunuz?” sorusuna cevap veren AK Partili Kaya şunları söyledi:
“İzmir farklı bir kent. Kurtuluş mücadelesinin başladığı bir 81 ilden göç almış, insanların mutlu huzurlu bir şekilde yaşadığı bir kenttir. İzmir demokrasinin kalesi, özelikle milli konularda bir duruşu vardır. Kıbrıs, Atatürk’ün, Ecevit’in Erbakan’ın, hepimizin davasıdır. Buradaki yaptığı beyanlarla İzmirliler ne reaksiyon gösterecek buna bakıyor. Üzücü bir durum, bu beyanlara rağmen İzmir’in içinden gelen bir refleks gelmedi. Belki de ciddiye almıyorlar. Bunların devam gelecektir. Bu kötü niyetli beyanlar üzerinden İzmirliler üzerinden bir sosyolojik deney yapılmaktadır.  Misak-ı Milliye ile ilgili hiçbir hassasiyeti yok. Siyaset yaptığı parti CHP’dir, yani Atatürk’ün kurduğu partidir” dedi.

İL BAŞKANI DA SOYER İLE AYNI NOKTADAYSA…
Konuşmasını sürdüren Kaya, “Milli davalara ilişkin CHP İzmir’in Tunç Soyer’in düşüncelerinin bizimle aynı noktada olmadığını ifade etmeleri gerekiyor. Uyarlamaları gerekiyor. Dediğim gibi amaç farklı buna da. En büyük tepkiyi CHP’ye oy veren vatandaşımız, CHP yönetimi ve il başkanı (Deniz Yücel) olmalıdır. O da aynı düşünüyorsa, aynı noktadaysa vay CHP’nin haline o zaman derim. Bir Atatürkçü Kıbrıs ile ilgi bu açıklama yapar mı? Barış Pınarı Harekatı için üzülüyorum der mi? Bırak terör örgütü üzülsün” dedi.

BUCA CEZAEVİ ORADAN KALDIRILACAK!
Buca’daki cezaevinin önümüzdeki 5 yıl içerisinde kaldırılacağını ifade eden Kaya, Buca belediye Başkanı Erhan Kılıç ile uyumlu çalıştıklarını belitti. Kaya, “Cezaevi büyük sorunlardan bir tanesidir. Biz bu konu ile ilgili daha önce de hamleler yaptık ama  önceki CHP’li belediye başkanı arkadaşımıza el uzattık ama elimizi geri çekti. Levent Piriştina döneminde, trafik olmak üzere, Buca’da kronikleşen bütün sorunları çözmek için adım attık ama siyasi saik yapan arkadaş çok oldu. Siyasette seçim biter artık hizmet vardır.  Biz çalışmamamızı yaptık, oradaki belediye başkanı da destek geldi. Belli periyodikleri bölerek buradan cezaevini kaldıracağız. 5 yıl içerisinde bu sorunu çözeceğiz” dedi.

ŞİMDİYE KADAR NELER VERDİ, BU NİYE VERİLMESİN?
Milli Eğitim Müdürlüğü ile Büyükşehir arasında tartışma konusu olan bina için açıklamalarda bulunan Kaya, “Şimdiye kadar neler verildi. Bu niye verilmesin? Bunları bir de yapmadıkları için mazeret üretiyorlar. Ne olacak yani, oradaki binanın tamamı verildiği halde kentteki bütün sorunlar çözülecek mi? Altyapı sorunu mu bitecek? 7 aydır, İzmir’in trafikle ilgili bir çözümü var mı? Sayın Soyer 7 ay önce İzmir kokuyor dedi, bununla ilgili bir gelişme var mı, yok. Koskoca Büyükşehir Belediyesi’nin burayı taşıyacağı bir yer yok mu? Bütün İzmirliler yer verir merak etmesinler. Mahkeme karar vermiş zaten, kendisi Vali beyle görüştüğünde çözülecektir” diye konuştu.

CHP OLDUĞU SÜRECE İZMİRLİ HEMŞEHRİLEMİZ KÖRFEZ’DE YÜZEMEZ
Yüzülebilir Körfez Projesini eleştiren Kaya, şu ifadeleri kullandı:
“Körfeze hala kanalizasyon akıtılıyor. Önce inkar ettiler ama sonra nokta nokta tespit edildi. Sayın Soyer konunun bundan kaynaklandığını söyledi. Demiryolları tarama yapıyor ama Körfez’e kanalizasyon akıtıldığı sürece bu yüzme projesi hayal olacaktır. Sayın Kocaoğlu bunu 2004 yılında 3 yıl sonra Körfez’de yüzeceğiz demişti. Şimdi de sayın Soyer de dedi ama 7 aydır bir şey yapmadı. Bütçede bununla ilgili para yok. Kaynak olmadığı sürece nasıl yapacaklar.  Kanal taramasına biz yıllar önce başlamıştık. Bu konu sorgulanmıyor. Kocaoğlu’nun Körfez Projesi açıklamasının ardında 15 sene geçti. Kimse sorgulamıyor. Bunu bir AK Partili Belediye başkanı yapsa millet sokağa çıkarmaz. Sözünü niye tutmadın diye… CHP olduğu sürece İzmirli hemşehrilemiz Körfez’de yüzemez.”

HÜKÜMET HER İSTEDİKLERİNİ VERİYOR AMA HİZMET GİBİ DERTLERİ YOK!
Kaya, “Elektrik Fabrikası’nı Büyükşehir aldığında kentin hava kirliliği sona mı erecek? Koku mu ortadan kalkacak? Bürokraside AK Partili belediyeler de bekliyor. Bir yazı yazıldığında bunun araştırılması, incelemesi, değerlendirmesi… Bunların hepsi hassas konulardır. Taleplerine iletmiş, olumlu ya da olumsuz döneceklerdir. Ülkenin Cumhurbaşkanıyla konuşuyorsunuz. Ortada siyasi bir nezaketsizlikte bulunuyor. Sayın Kocaoğlu’na kızardık ama genel olarak devlet adamlığı duruşu gösterirdi. Daha toplantı yeni yapılmış, orada bütün büyükşehir belediye başkanın talepleri olmuştur. Mesela bizden Bostanlı Balıkçı Barınağını istediler. Biz verdik, hallet dedik. Halledemediler. Yeşillik Caddesi’ni verdik, kaç ay oldu, ortada proje yok. Bunların hepsi ayrı ayrı bahanelerdir. Biz bunların istediklerini veriyoruz ama CHP’nin İzmirlilere hizmet verme gibi bir derdi yok. Şimdi yeni başkanla daha da marjinalleşti” dedi.

SOYER’İN SÖZÜ GEÇMİYOR
Soyer’e eleştirilerine devam eden Kaya, “Ben Soyer’in 6 ay önce de hiç bir şey yapamayacağını biliyordum. O zaman da söylemiştim. Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz. 40 bin nüfuslu da olsa Seferihisar’daki uygulamaları İzmir’de yapıyor. Ne yaptı, hayatının yarısını yurt dışında geçirdi. Kendisi de bu durumu inkar etmedi. Resmi kayıtlarda da belli. Şimdi de aynı, Bayındır’da, Dikili’de Foça’da değil. Geçen gün, yurt dışında bir kurumda başkan yardımcılığı almış. Bizim belediye başkanlığımızın da görevleri var. İşte yurt dışına çıkışların bahane üretiyor. Yurt dışından gemi firmasıyla anlaştıklarını söylediler. Anlaşmamışlar. Bizim temaslarımızla birlikte başka bir firma gelecek. Boşa gidiyor. Gezmeye, tozmaya gidiyor. Hiçbir yatırımcı İzmir’e gelmiyor. Son olarak Güzel Sanatlar Fakültesi’ne Fuar’da yer tahsis edecekti. Yapamadı, sözü geçmiyor” dedi.