Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Cumartesi günü Aydın’da yaptığı açılışları değerlendirdi. Açılış töreninin adeta büyük bir mitinge dönüştüğünü kaydeden Kaya, “Aydın Cumartesi günü bambaşka bir Aydın’dı. Resmi açılış olarak planlanan program büyük bir mitinge dönüştü. Aydınlı hemşerilerimiz Cumhurbaşkanımızı özlemiş, Cumhurbaşkanımız da Aydınlı hemşerilerimizi özlemiş. Rahmetli Menderes ile ilgili bir müze açılışı da akşam saatlerinde gerçekleşti. 27 Mayıs darbe dönemi orada sergilenmiş oldu. Cumartesi Aydın’da muazzam bir gündü. Ben bütün İzmirli hemşerilerimizi o müzeyi görmeye davet ediyorum” dedi.  

“CHP BOŞ İŞLERLE UĞRAŞIYOR” 

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in “Deprem konutları teslim edilmedi” şeklindeki açıklamasına sert tepki veren AK Partili Mahmut Atilla Kaya, “Deprem konutlarının içi de dışı da bitik. CHP boş işlerle uğraşıyor. Eser üretemedikleri gibi sadece boş muhabbet, polemik… Yıllardır bu şekilde zaten. Depremzedelerin içinde de farklı farklı oluşumlar var. Bayraklı’da yapılan deprem konutları teslim törenine dernek başkanımız da geldi, yönetimi de oradaydı. Hatta bir kısım depremzede arkadaşımıza anahtarlarını da onlar teslim etti. Belli yerlerdeki çevre ve yeşil alan düzenlemesi gibi işler vardı. Depremzedelerimiz dördüncü etaptan başlayarak yapmış olduğumuz deprem konutları anahtarlarını Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzden, AFAD’tan alabilirler. CHP’nin boş bir söylemini hep beraber görmüş oluyoruz, yalancının mumu yatsıya kadar bile yanmıyor. Onlar bunu bıraksınlar da depremin üzerinden 1.5 yıla yakın zaman geçti, 36 tane belediyenin parkı, yeşil alan, çocuk oyun alanları depremden etkilenmişti daha 12 tanesini yaptılar. Biz koca binaları diktik, vatandaşlarımızın sıcak yuvalarını inşa ettik. Neredeyse kira bedelinde ödemelerle konutlara sahip olacaklarını da Sayın Cumhurbaşkanımız ifade etmişlerdi. CHP bugün bir program yapıyor, yalanı yatsıya kadar yanmıyor, anahtarlar teslim ediliyor ve teslim edilenler de var zaten” ifadelerini kullandı.  

“TMMOB’UN DAVASI DANIŞIKLI DÖVÜŞ” 

Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) tarafından emsal artışının iptaline yönelik açtığı davanın İzmir Büyükşehir Belediyesi ile danışıklı dövüş olduğunu savunan Kaya, “Danışıklı dövüş, Tunç Soyer istese onlar o davayı açmazlar. Bu oda zaten arka odaları, danışıklı dövüş! Depremzede kardeşlerimizi bugüne kadar oyalandılar. Samimi olsalardı emsal artışını tüm ilçelerde yaparlardı. Zaten işi kadük bırakıp, tek ilçede tutup, TMMOB’un açacağı, danışıklı dövüşle açtıracakları davanın da temelini oluşturdular. Eğer ki Cumhur İttifakının mecliste vermiş olduğu önergeyi kabul edip, emsal artışı tüm İzmir genelinde yapılmış olsaydı, bırakın TMMOB’u kim dava açarsa açsın, bir hukukçu olarak söylüyorum bunu, davanın kazanılma ihtimali yoktu TMMOB açısından. Sadece belli ilçede emsal artışı yaparak, diğer ilçelerde emsal artışının önünü keserek danışıklı dövüş halinde  bu işi sürdürüyorlar. Biz çok yaşadık, depremzede kardeşlerimiz de bunu bilsinler, biz idmanlıyız bu konuda. Biz Konak Tüneli’ni de davalarla uğraşarak yaptık. Orada da CHP’li belediyelerin odalarla nasıl çalıştığını gördük, statlarda da gördük. İzmir’de yaptığımız tüm eserlerde gördük. Bunlar danışıklı dövüş şeklinde sistemlerini ayarlarlar” açıklamasında bulundu. “ 

“GENEL BAŞKANLARINI DİNLEMİYORLAR” 

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in, “TBMM’de çoğunlukları var, İzmir depremi için bölgesel emsal artışı kararı alsalar kimse dava açamaz” çıkışını değerlendiren Kaya, “O öyle dedi, Kılıçdaroğlu da farklı dedi. Kılıçdaroğlu, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanına ‘Talimat veriyorum sana, çözeceksin’ dedi. Talimatı kontrol etmek için de Maraş Milletvekilini görevlendirdi. İzmir İl Başkanını ya da İzmir Milletvekillerini değil çünkü hiçbirine güvenmiyor anladığım kadarıyla. Soyer, emsal artışı işini çözmedi, demek ki Kılıçdaroğlu’nu da dinlemiyorlar. Zaten bunu Uzundere’de de gördük. Aynı noktada Uzundere’de yaşanan da bir milattır, Cumhuriyet Halk Partili belediyeciliğin iflas ettiği bir noktadır. CHP Genel Başkanı tarafından bu ilan yapılmıştır, ‘Ben yapamıyorum, gidin hükümetle konuşun, Büyükşehir yapamamış, hükümeti ikna edin, onlar yapıyorsa biz teslim edelim işi’ dedi. Aslında demin Deniz Yücel’in bahsettiği konu gibi ‘Bunu biz yapamıyoruz, buyurun siz yapın’… Uzundere’deki arkadaşlar geldi bizimle görüştü, biz de ‘Tamam, Uzundere’deki kentsel dönüşümü biz yapalım’ dedik. Şimdi ise Büyükşehir Belediye Başkanı ve Karabağlar Belediye Başkanı bunun devredilme imkanı olmadığını söylüyor, ‘İZBETON ile biz bunu yapacağız’ diye değerlendirme yapıyorlar. Sayın Kılıçdaroğlu ise ‘Gidin konuşun hükümet yapmak istiyorsa biz devredelim’ dedi. Talimat verdi yine ama Sayın Kılıçdaroğlu’nun talimatı her konuda olduğu gibi burada da boşa çıktı. Kendi Genel Başkanlarını ve kendi il başkanlarını dinlemiyorlar. Yaparız, başarırız diye düşünüyorlar ama sonuca baktığınızda her konuda olduğu gibi bunda da elde var sıfır” dedi.  

“SELVİTOPU ZENGİNLERİN BELEDİYE BAŞKANIDIR” 

Karabağlar TOKİ inşaatının ne zaman biteceğine yönelik soruyu yanıtlayan AK Partili Kaya, “Bunu arkadaşlarımız gidip Cumhuriyet Halk Partili Muhittin Selvitopu’na soracak. Gidip dava açıp durdu, bu dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Karabağlar TOKİ mağduru hemşerilerimize söylüyorum; bu iş yapılsın diye uğraşan biziz ama nasıl olsa AK Parti dediğini yapar, milletvekili konuyu takip ediyor, diyerek işin peşini bırakmayın. 2 yıldır bu alana dava açarak durduran Selvitopu’na laf söylemiyorlar, bir kısım arkadaşımız çıktı orada onları tenzih ediyorum; onlar gittiler, protestolarını, eylemlerini de yaptılar ama bu durum dünyanın başka bir yerinde olacak mümkün değil! O belediye başkanının protestosunu hukuki olarak 750 hak sahibi vatandaşımız yapar. Biz Kasım ayı sonunda ihalesini gerçekleştirdik. Nasıl orada üniversiteyi yaptıysak, nasıl şu an üniversite öğrencilerimiz orada faaliyetlerine başladıysa Muhittin Selvitopu’nun yaptırmamaya çalışmasına rağmen… O yan tarafa da 750 tane İzmir TOKİ’nin en modern projesi yapılacak. Vatandaşlarımız 3-5 katlı en yeşil alanlı evlerinde oturacak. Kardeşlerimizin sıcak yuvalarına ulaşmasını engelleyen Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’dur, kendisi zenginlerin belediye başkanıdır. Kendisi mahkeme önünde de yatsa, biz o konutları yapacağız, kendilerini sıcak konutlarına kavuşturacağız. Gecikmemesi için oradaki hemşerilerimize gerekli hukuki protestoları yapmaları açısından da Karabağlar Belediyesi’ni gösteriyorum” diye konuştu.  

“İNCİRALTI’NA YAKINDA NOKTAYI KOYMUŞ OLACAĞIZ” 

İnciraltı planlarına yönelik konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, “İnciraltı planlarında sorun yok. Geçtiğimiz haftalarda bir genel müdür değişikliği oldu bunun yanında şeffaf bir süreç yürütüyoruz. Balçova Belediyesi sürecin içinde. Geçtiğimiz hafta Balçova Belediyesi ile son bir toplantı gerçekleşti. Onlar da önerilerini dile getirdiler. Bakanlığımız 3 alternatif plan üzerinde bu noktada çalışmalarını bitirdi. Biz de Dernek Başkanımız Tayfun Beyle konuşuyoruz, bu hafta içinde onun da bir ziyareti gerçekleşecek Sayın Başbakanımız Binali Bey ile birlikte, sonra artık değerlendirmeleri yapıp, bu noktada süreci sonlandırmış olacağız. Hemşerilerimizi anlıyorum çok uzun yıllardır bekliyorlar  ancak şunu da takdir etsinler ki; biz ölü bir işi canlandırdık. Tayfun Bey bana geldiğinde bu iş bitmişti ama hem Cumhurbaşkanımız hem Başbakanımız bunun İzmir’in gelişimi için ne kadar önemli bir iş olduğunu, İzmir’in ortasında kalmış bölgenin İzmir’in gelişimi için ne kadar müstesna bir yer olduğunu bildikleri için gerekli talimatları verdiler. Çalışmalar yürüdü, biz ilk süreci çok hızlı geçtik. 50’ye yakın kamu kurum, kuruluşundan alınan yazışmalar yıldırım hızıyla yürüdü. Gelinen noktada da bir problem yok, hemşerilerimizin içi rahat olsun. Kendilerinden sabır bekliyoruz. Tayfun Bey’den de süreci yakından takip edebilirler. İnşallah yakında noktayı koymuş olacağız. İzmir’in kronik sorunlarından birini daha tıpkı Buca Cezaevi gibi, tıpkı stat gibi çözmüş olacağız. Keşke bir tane de Cumhuriyet Halk Partisi sorun çözse, keşke trafiği çözse. Onu da bize bırakacaklar benim gördüğüm” ifadelerini kullandı.  

“BÜYÜKŞEHİR YÜZDE 300 BORÇLANMIŞ ORTADA ESER YOK” 

CHP Parti Meclisi Üyesi Rıfat Nalbantoğlu’nun İzmir Büyükşehir Belediye’sinin borçlanma oranına yönelik yaptığı açıklamanın gerçeği yansıtmadığını aktaran Kaya, “Rıfat (Nalbantoğlu) Bey’i eskiden beri tanırım. DSP’deyken iyi bir hesap uzmanı ve mali müşavirdi. Mesleğinde başarılı bir kişi, hesap konularında da uzmandı. Tahminim Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçtiğinden beri hesap konularında maalesef Genel Başkanına doğru bir kayma olmuş. Dedi ki, ‘İzmir büyüdü, nüfusu büyüdü Aziz Bey’den sonra borç da ondan büyüdü.’ Ben de resmi rakamlara baktım. Aziz Bey belediyeyi bıraktığında İzmir’in nüfusu 4 milyon 367 bin kişi, şu an 4 milyon 384 bin. Bir şey artmamış, nüfus yüzde 1 bile artmamış. Aziz Bey bıraktığında 3 milyar 63 milyon TL borç varmış şu an 12 milyar TL borç var. Yani İzmir’in nüfusu yüzde 1 bile artmamış, borcu 4 kat artmış. Tunç Soyer Seferihisar’ı batırma noktasına getirdiği gibi İzmir’i de batırma noktasına getiriyor, aynı şekilde burada da TL olarak borçlanmayıp dövizle borçlanıyor. Borcun yüzde 70’i dövizle borçlanma. Aziz Bey döneminde böyle değildi. Hep güvendikleri kredi notu için de Fitch ‘artık sen riskli noktaya geldin’ diyor. Aziz Bey zamanında hep bu kredi notuyla övünürlerdi. Rıfat Bey’in de hesap uzmanlığı Kemal Kılıçdaroğlu gibi bu noktada çöküyor, nüfus yüzde 0.63 artarken borç yüzde 300 artıyor. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz diyoruz ya; Seferihisar’a bakıyoruz batmış bir Seferihisar Belediyesi bıraktı orada, şu anda aynı Seferihisar’ı batırdığı gibi İzmir’i de batırıyor. Yüzde 300 borçlanmış, 3 sene içinde yapılan kalıcı eser yok. Sayın Soyer başkan olduğundan beri açılan metro mu var. Buca metrosu için herhangi bir kaynak kullanılmadı daha bu borcun içinde onlar yok. Deniz ulaşımı için ne aldı, büyük bir gemi mi aldı da bizim haberimiz yok. Sayın Soyer’e sormak lazım, sen aldığın bu borçla ne yaptın? 3 yılda 50 milyarlık bir bütçe kullanmış, İzmir’e ne yaptın? Yaptıkları otopark var mesela. İzmir’de otopark noktasında ihtiyaç olmayan tek yer adliyenin olduğu bölge. Buraya otopark yapmak CHP’nin belediyecilik anlayışına en uygun örnektir. 2019’da göreve gelirken verdiği vaatleri 0 gerçekleştirme oranı var. Hata borçlanma rakamlarıyla eksiye götürüyor” dedi.