Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Gündeme Bakış Tv'de kentg ündemini değerlendirdi. Dar gelirli vatandaşlar için yapılacak olan TOKİ konutlarının, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nun açtığı davalar yüzünden yapılamadığını öne süren Kaya, Selvitopu'nu zenginlerin belediye başkanı olmakla suçladı. AK Partili Kaya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu İzmir ziyareti kapsamında Karabağlar'a sokamadıklarını savunarak, "Karabağlar'da CHP'li belediye başkanı Muhittin Selvitopu'nun açmış olduğu bir dava var. Selçuk'taki konutlar bitme noktasına geldi, Seferihisar'da yapılan konutlar bitme noktasına geldi ama Karabağlar'da ikamet eden dar gelirli 750 vatandaşımızın konutu, açılan bu dava nedeniyle başlayamadı. Süreç Danıştay'da, sonuçlanır sonuçlanmaz başlayacak. TOKİ'nin tapulu yeri, TOKİ'nin tapulu yerine bina yaptırmamaya çalışıyor belediye başkanı düşünün! Bunların dar gelirli diye derdi yok, zengin belediye başkanı bunlar. Muhittin Selvitopu tam bir zengin belediye başkanıdır, işi gücü zengin mahallelerinde gezmektir. Dar gelirlinin ne derdi var bilmez, açar davayı sürüncemede bırakır. Gördünüz, Kılıçdaroğlu'nu sokamadılar Karabağlar'a. Bir kere Uzundere'ye soktular, Uzundere'de vatandaş perişan etti Kılıçdaroğlu'nu. Şimdi Kılıçdaroğlu'nu Karabağlar'a sokamadılar. Soksalar ne Tunç Soyer ne Deniz Yücel ne de Muhittin Selvitopu kalır" dedi.

"SELVİTOPU FARKLI BİR ARKADAŞ"

Kaya, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nun "Yanlış algı oluşturmaya çalışıyor, gelsin projelerimizi gezdirelim" çıkışının hatırlatılması üzerine ise; "Ben sürekli geziyorum Karabağlar'da ama o bilmez Karabağlar'ı. Karabağlar'ın sokaklarını bilmez. Bilse zaten düzgün bir belediye başkanlığı yapar. O zengin mahalleleri bilir, oraları gezer, oralar dışını umursamaz. Biz Karabağlar'ı CHP'ye ve Muhittin Selvitopu'na rağmen üniversite kenti yaptık, o üniversiteyi oradan kaçırtabilmek için davalar açtı, her yolu denedi. Biz ise, 'İnat da bir murattır, Karabağlar'a bu üniversiteyi kazandıracağız' dedik ve kazandırdık. Şu anda Demokrasi üniversitesinin kampüsü Karabağlar'da. İstemedi Selvitopu neden, o taraflar fakir mahalleleriymiş, dar gelirliymiş, oralarda üniversite olmazmış. Biz bu yaklaşımla karşı karşıya kalıyoruz. Selvitopu 'Alan sadece üniversite olsun' diye dava açmadı, dava dilekçeleri ortada, bu alanda yapılaşma olmasın diye dava açtı. Üniversite de bir yapı değil mi, bir bina yapıyorsunuz. Biz şehri o tarafa doğru geliştireceğiz, onun yapmadığı konferans salonlarını yapacağız. Spor tesisimiz vardı o alan için bütçesi de çıktı, ona da dava açtı ve iptal ettirdi. Yakıştıramıyor galiba Karabağlar'a bu tesisleri ama biz yakıştırıyoruz. Biz onun gibi siyaset yapmıyoruz, Çevre Şehircilik Bakanlığı'na en çok dava açan belediye başkanı ama Bakanlık onun yaptığı planları onayladı. Onun gibi siyasi davranmadı. O tamamen siyasi, o koltukta kalsın, Karabağlar böyle kalsın. İnsan utanır, sıkılır. Dava dilekçelerini okursanız dedikleri ve yaptıklarının çok ayrı olduğunu görürsünüz. Bu arkadaş çok farklı bir arkadaş, gözünüzün içine bakıp sakin sakin gerçek dışı beyanlarda bulunuyor, şaşıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

"BUCA'DAN AVM PLANINI KALDIRACAĞIZ"

Yıkımı tamamlanan Buca Cezaevi'ne yönelik de açıklamalarda bulunan Kaya, "Buca cezaevinin planlama süreci devam ediyor. Orada bir platform kurulmuş, gitmişler CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i ziyaret etmişler. Ben merak ediyorum açıkçası ne için teşekkür ettiklerini. Oraya AVM planı yapan CHP'li Büyükşehir Belediyesi, biz bu planı ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Buca Belediye Başkanı da 'Önceliğimiz bu planı kaldırmak' diyor. Platform da gidip teşekkür ediyor, ne için teşekkür ediyor, 'Siz buraya çok güzel bir AVM planı yapmışsınız' diye mi teşekkür ediyor? Hani celladına aşık olmak vardır ya... Burayı mahvetmiş adam…Platform olarak protesto etmeye gidersin, teşekkür etmeye gitmezsin AVM planı yapmış. Bu zamana kadar, biz orayı yıkana kadar Tunç Soyer'in ağzından 'Buca Cezaevi' duydunuz mu? Biz yıktıktan sonra 'Yeşil alan olsun' diyor. Git yap yeşil alan, bir tane dikili ağacın yok Buca'da. 'Buca nefes alsın' diyor, 3 yıldır seni tutan mı vardı, sen belediye başkanısın, aldır kardeşim. Biz burayı zaten yaparız. O platform da Buca'ya 1 metre daha yeşil alan kazandırmak için gitsin Soyer ile görüşsün. Orayı AVM planı olarak yapanlara gidip teşekkür ediyor. Biz cezaevini yıktığımız gibi o AVM planını da oradan kaldıracağız" ifadelerini kullandı.

"BÜYÜKŞEHİR'İN KARŞIYAKA STADI İÇİN BÜTÇESİ YOK"

AK Partili Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "Bakanlık, Karşıyaka Stadı'nın uygulama projesini vermedi" sözlerini ise, "İZSİAD'ın programında bir kişi sormaz mı 'Sayın başkanım proje dediğin kaç liralık iş, sen 500 milyon liralık stat yapacaksın. Bunun projesini 8 ila 10 milyon arasına çizdirirsin' diye... AK Parti İl Başkanı açıklama yaptı; varsa bakanlıkta bir şey gidelim alalım dedi. Ben hatırlarsanız zaten en başta yapamazlar dedim. Bugüne kadar neye başlayıp bitirmişler ki stadı yapsınlar. Karşıyakalıları kandırmak için, bir algı oluşturdular ve altında ezildiler. Büyükşehir'in bütçesinde stada ilişkin kaynak var mı? Yok. Oranın yapı kullanma izin belgesi alındı, tapu gibi duruyor ellerinde, gider yaparsın. Sen 500 milyonluk projede 8 milyonluk uygulama projesine takılıyorsan 490 milyonluk projeyi nasıl yapacaksın. Resmen İZSİAD'daki insanların gözüne baka baka yalan söylemiş" dedi.

"BASMANE ÇUKURU KENT GÜNDEMİNDEN KALKMALI"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "Basmane Çukuru" olarak bilinen eski garaj bölgesine Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası yapmak istemesine yönelik açıklamalarda bulunan Kaya, "Biz bir şey yapınca 'Şehir nefes alsın' kendileri yapınca 'Hizmet binası olsun' Konak'ın nefes almaya ihtiyacı yok mu? Zaten bunlar kendi aralarında da tartışıyor. Atila Sertel ve Kamil Okyay Sındır da karşı çıkıyor. Kendi yerleri olunca bina yapalım, başka yer olunca farklı. İşin diğer tarafına gelirsek Basmane Çukuru yıllarca kentin gündeminde kalmış bir alan, bunun için herkesin bir araya gelmesi ve çukuru İzmir'in gündeminden düşürmemiz lazım. İl Başkanlığımızla konuyla ilgili görüşme aşamasındalar" diye konuştu.

3

"CUMHURBAŞKANIMIZIN ADAY OLMASIYLA İLGİLİ HUKUKİ SIKINTI YOK"

Aynı zamanda hukukçu olan Kaya, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa'nın 101. maddesi gereği tekrar Cumhurbaşkanı adayı olamayacağına yönelik yorumların gerçeği yansıtmadığını anlatarak, "Bu söylenenler hukuki yaklaşımlar değil. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi 2017'de referandumla kabul edildi. Anayasa'daki değişiklikler yapıldı. Bu yeni bir sistem. Eskiden bir Cumhurbaşkanı, bir Başbakan vardı, farkı bir parlamenter sistemle idare edilirken farklı bir sisteme geçtik. Bu bile bu arkadaşların nasıl yanlış bir çıkarım yaptıklarını ortaya koyuyor. O Cumhurbaşkanı ile bu Cumhurbaşkanı farklı hükümet sistemlerinin içinde yer alıyorlar. Önceki sistemdeki Cumhurbaşkanı ile bu sistemdeki Cumhurbaşkanı hukuki manada aynı noktada değil. Saptamalarındaki hata buradan kaynaklanıyor. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın aday olmasıyla ilgili hukuki açıdan hiçbir sıkıntı yok, adayımız Sayın Cumhurbaşkanımız. Bunu da İzmir'de açıkladı, bizler de çok mutlu olduk. Hukuk konuşacaksak hukuk konuşmak lazım" ifadelerini kullandı.

"İZMİR'DE BİRİNCİ PARTİ ÇIKACAĞIZ"

Kaya, "Biz İzmir'de Cumhur İttifakı olarak birinci çıkacağız, Cumhurbaşkanımızı da en yüksek oyla seçtireceğiz. Bunu sahada da görüyoruz" diye konuştu.