Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atila Kaya, 15 Temmuz 2016’da askerin içine sızmış terör örgütü FETÖ üyelerinin gerçekleştirdiği kalkışma gecesinde İzmir’de yaşananları Gündeme Bakış’a anlattı. Alanların kısa süre içinde bardaktan boşalırcasına insan seliyle dolduğunu aktaran Kaya, kimse bir an bile tereddüt etmediğini belirterek, “14 Temmuz’dan neredeyse 15 Temmuz sabahına sarkan bir çalışma içinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeydik. 15 Temmuz’da akşam üstü saatlerinde İzmir’e geldim. Eşimle çok uzun zamandır yemek yememiştim, onları aldım Kordon’a yemek yemeğe geldik. Bir müddet sonra telefonlarım çalmaya, haberler gelmeye başladı. Başbakanımız Binali Yıldırım’ın danışmanı Ömer Sertbaş ile telefonda görüştüm. Bir kalkışma olduğunu kavradıktan sonra dönemin Valisi Erol Ayyıldız Bey’i aradım ve Valiliğin önüne gittim. Eşim, Torbalı’ya döndü. Valiliğe giderken o dönem Milletvekilimiz, şu an İl Başkanımız olan Kerem Ali Sürekli Bey’le telefonda görüştük. O an valiliğin önü bomboştu. Tarihi binadaki Valiliğin merdivenlerinden çıktım, Erol Bey telefonun başındaydı. Kaymakamlarla görüşüyor ve hainlere karşı neler yapılması gerektiğini anlatıyordu. Dönemin Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya geldi, Kerem Ali Bey geldi. Burada bir durum değerlendirmesi yaptık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım’ın çağrısıyla, İzmirli hemşerilerimizi meydana davet etmeye başladık. İletişim kanalları oluşturduk. Haberleşmenin ardından, çok kısa bir sürede adeta bir yağmur, sel gibi İzmirli hemşerilerimiz Valiliğin önündeki alanı doldurdu.  İnsan seli bu alana sığmadı, kordon, köprü, göz alabildiğince her yer insandı.  Türkiye’de hain kalkışmaya en hızlı refleksi gösteren illerin başında İzmir geliyor. Çok kısa bir zamanda meydan doldu. Hemşerilerimiz, İzmir’in milli iradeye nasıl sahip çıktığını gösterdiler. Hem gurur duyduk hem çok duygusal anlar yaşadık” dedi. 

“BİR AN TEREDDÜT YAŞAMADIK”

Yaşadığı anları anlatan AK Parti İzmir Milletvekili Atila Kaya, “Biz, Vali Bey ve Emniyet Müdürümüzle gelişmeleri takip ediyoruz, hainlere karşı yapılması gerekenleri organize ediyoruz. Valimiz, gerekli yerleri arayıp sert uyarılar da bulundu. İl Emniyet Müdürümüz, mesai arkadaşlarına, ‘Hiç bir birlikten araç çıkmayacak. Çıkanları uyarın, geri döndürün. Gerekirse çatışın, gözünüzü kırpmadan bu vatan için şehit olun’ talimatını verdi.  ‘Kesinlikle geçit verilmeyecek’ dedi. Bu sırada Urla ve Bergama’da hareketlilik olduğu bilgisi geldi. Urla’da askerler, Bergama’da tanklar kışlalara geri gönderildi. Sabah 08.00’e kadar farklı girişimler oldu. Bu arada gece Karayolları ve DSİ bölge müdürleri de kriz masasına geldi. Valimiz, Kaymakamlara gerekli talimatlar verdi. Bu arada Foça’dan üç geminin Körfez’e doğru çıktığı bilgisi geldi. Balıkçılar Derneği Başkanı Mehmet Aksoy’ya iletişime geçtik. Bu gemilerin önünü kayıklarla kestiler. Sonunda demokrasi kazandı. Herkes için uzun bir gece oldu. Valimiz, emniyet müdürümüz hukuksuzluğa geçit vermedi. Bir an olsun tereddüt yaşamadık. Olayın ertesi günü Balıkçılar Barınağı Sorumlusu Aksoy’u aradım, çünkü ben de merak ettim. Savaş gemilerinin karşısında balıkçı tekneleriyle nasıl duracaklarını… ‘Reis, senin topun, tüfeğin yok’ dedim. O da, ‘vekilim sen arayınca biz, vatanımız, milletimiz için elimizdeki ağlarla, ekipmanla, canımızla karşı koyacağız dedik ve yola çıktık’ dedi” açıklamasında bulundu. 

“15 TEMMUZ BİR DESTANDIR”

Türkiye’nin canı pahasına milli iradeye sahip çıktığını aktaran Kaya, “Hain darbe kalkışmalarını geçmişte de yaşadık. 1960’da, 1980’de milli iradeye yönelik saldırıları gördük. Olayın ilk anlarından itibaren İzmirli hemşerilerimizin duruşu, alanları dolduruşu bizi çok gururlandırdı. 1960’da sonrasında merhum Adnan Menderes asıldı, 1980 sonrasını biliyoruz. Geçmiş, vatandaşın  sokağa çıkıp tepki koymadığı belki de koyamadığı yıllardı. Şimdi ise artık Türkiye, bedenini tankın önüne siper ederek, canı pahasına ‘Milli iradeye dokunamazsın’ diyor. Türkiye’nin milli iradeye, demokrasiye olan bağlılığı, hainlere, kanun tanımayanlara, yerli ve milli olmayanlara karşı duruşu en güzel cevaptı. Ülkemizde bir daha darbe olmaması için, Cumhurbaşkanımıza, milli iradeye sahip çıkmak için koşarak alanlara gelen milletimizle gurur duyduk, duymaya devam ediyoruz. Bugün, o gecenin üzerinden tam 5 yıl geçti. 15 Temmuz, milletimizin cesaretinin, tankı, tüfeği, topu elinde olan hainleri bedenleriyle, canlarıyla, kanlarıyla bozguna uğrattıkları bir destandır. 15 Temmuz şehitlerimizi, bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum, ruhları şad olsun” dedi.