GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Gündeme Bakış TV’de gazeteci Onur Çakır ile Halime Erdoğan’ın sorularını yanıtladı.  İzmir’de nasıl bir muhalefet anlayışı sürdürdüklerini anlatan Hızal, “31 Mart yerel seçimlerinin ardından ve meclisimizin ilk oturumunda İzmir’in menfaatine olan her durumda belediyenin yanında ver arkasında olacağımızı dile getirmiştik. İzmir’in menfaati olmayan, aleyhinde olan her konuda da dimdik karşısında duracağımızı ve muhalefetimizi en sert şekilde yapacağımızı söylemiştik. Bunu yaklaşık 6 ay önce söylemiştik. CHP’nin muhalefet anlayışı gibi her şeye hayır diyen değil, doğrunun yanında olan ama yanlışın da karşısında olan bir tavır sergileyeceğimizi söyledik. Geçen meclis toplantılarından sonra bu değerlendirmeyi yapabilirsiniz. Oy birliğinin yoğunda olduğu kararlar alındı” dedi.

SOYER KENDİSİNİN ÇOK GÜZEL PR ÇALIŞMASI
Kentin sorunlarına değinen Hızal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i de eleştirdi. Hızal, “ İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer seçimden önce verdiği vaatlerinin birçoğu kentin alt yapı sorunları ve giderilmesi konusunda oldu. İzmir’in sorunları 2 noktada tartışılması gerekiyor. İzmir’in alt yapı, çevre, kentsel dönüşüm, ulaşım ve bundan kaynaklanan 100’lerce sorunlardan bahsedebiliriz. Bu sorunların belki bir kısmı uzun vadede çözülecek olan sorunlarındır. Mesela, raylı sistemlerin işlevsel olması, körfez sorunu, ulaşım sorunu bu konular arasında yer alıyor. Kendi tabiriyle elinde bir sihirli değnek yok ama şunu söylemek gerekir, şehirler sihirle yönetilmez, akıl ve mantıkla yönetilir. Tunç Bey geçen sürede kendisinin çok güzel piar çalışmasını yaptı. Biz bunları dile getirince kendileri de ‘eleştirecekleri konu yok, eleştirmek için eleştiriyorlar’ deniliyor.

SOYER BİSİKLETİ NE KADAR KULLANIYOR?
Konuşmasına devam eden Hızal şunları söyledi:
“Ben şunu söylemek istiyorum; Tunç Bey geldiği gün, bu şehirde sık sık bisiklet kullanacağını dile getireceğini söyleyen bir belediye başkanıydı. Tunç Soyer, bisiklet kullanma alışkanlığını ne kadar sürdürüyor? Aldıkları o bisikletler belediyenin alt katında öylesine kalıyor mu? Bisikleti kullanıyor mu? Bu sadece sembolik olarak sorduğum bir konu. Her geçen gün trafik problemi artarak devam ediyor. Ulaşım olarak yaptığı Altınyol’daki caddenin genişletmesi söz konusudur. Onunla ilgili yaptığı açıklamada okullar açılmadan çalışmanın biteceğiydi. Ama bitiremedi. Bunlar uzun süreli projelerdir ama bu şehrin önüne bir vizyon koyulması gerekiyor. Mesela Buca Metrosu’nun onayı verildi. Bunun proje aşaması kamuoyuna bildirilmesi gerekiyor. Bunun dışında şehirde küçük dokunuşlarla çözülecek sorunlar var. Örnek vermesi gerekirse, Bayraklı’da yaklaşık 2 ay önce kazılmış bir yolun asfaltlanmadığı bir vatandaşımız bize bildirdi. Bunun fotoğrafları da mevcuttur. Sayın Soyer’in ikamet ettiği sokakta asfalt çalışması hemen yapıldı. Bayraklı’da 12 sokağı bağlayan bir yolun asfalt çalışması yapılmadı. Bu da çok büyük bir koordinasyon eksikliğinden kaynaklıyor. Sürekli sahada ve sokakta olması gerekiyor.”

OLUMLU BİRKAÇ HAMLE YAPILDI
Hızal, “Ulaşımda indirim uygulaması yapıldı. Buna biz destek verdik. Bu ulaşım saatlerinin biraz daha esnetilmesi yönünde taleplerimiz oldu. Kısmen kabul edildi. Muhtarlarımızla ilgili ulaşımının ücretsiz olması yönünde bir önergemiz oldu. Bu da AK Partili meclis üyemizin önerisiydi. 6-7 ay içerisinde somut elle tutulur sorun çözülmedi ama birkaç olumlu hamle yapıldı. Bunlar yeterli değil” dedi.

SİYASİ NEDENLE GÖZTEPE’YE ARAZİSİ VERİLMİYOR  
Göztepe Kulübü’ne Torbalı’daki arazinin tahsisi konusunda Soyer’i ve Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’u eleştiren Hızal, “Önceki dönem AK Partili belediye başkanımız tarafından bu arza Göztepe kulübümüze intifa hakkıyla devredildi. 104 dönümlük çok büyük araziden bahsediyoruz. Bu arazide, alt yapı tesisleri yapılacak ve intifa sözleşmesiyle devredildi. Burada Torbalı Belediyesi de kendi haklarını koruyan bir sözleşme icra etti. Geçtiğimiz 4-5 aylık süreç içerisinde sadece siyasi nedenlerle CHP’li Torbalı Belediye Başkanı intifa hakkını ortadan kaldırdı. Biz meclise taşıdığımızda burada sizin iddia ettiğiniz hukuki problemi var ise bu nedenlerle arazinin intifa hakkını kaldırmaya gerek yok. Bunu her hukukçu bilir. Geldiğimiz noktada intifa hakkı kaldırıldı. Yakın zamanda kısmen imarsal çalışmaları yapıldı. Şuana kadar arazinin tahsis edilmesi noktasında net bir açıklama yapılmadı. Göztepe Kulübü’nün kuruluş yıl dönümün Sayın Soyer, bu arazının kulübe tahsis edileceğini açıkladı. İşte piar çalışma derken bunu kast ediyorum. Ama son sorduğumuzda Sayın Soyer’den net bir cevap alamadım” dedi.

BİZE PROJEYİ AÇIKLAMIYORLAR
Yüzülebilir Körfez Projesi’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aydınlatıcı bir açıklama yapmadığına vurgu yapan Hızal, “Yüzülebilir Körfez projesi için önceki başkan Aziz Kocaoğlu tarih verdi ama bu sözler yerine gelmedi. Bundan 3-4 ay önce Sayın Soyer ‘3 yıl sonra biz yüzülebilir körfez hayalini hayata geçireceğiz’ diye bir ifade kullandı. Biz Yüzülebilir Körfez Projesi’nin hayata geçirilmesi için teknik olarak ne gibi projeleriniz var, bu konuda bize bilgi verir misiniz diye sorduk. Bize verilen cevap, ‘göreceksiniz, 3 yıl sonra yüzülebilir bir körfez haline getireceğiz’ oldu. Devlet Demiryolları’na düşen bir görev varsa elbette ki bunun yerine getirir ama projeyi somut hale getirmek lazım. Yaptığı diğer bir açıklamada sadece kirletmeden körfezin yüzülebilir hale getireceğini söyledi. Bu çok doğru bir mantık değil. Bunun üzerine Seferihisar’da Büyükşehir’e bir arıtma tesisinin pis suyu denize akıtılıyor. Bir yandan körfezi temizleyeceğiz derken, bir yandan körfezi kirletmek insanın aklıyla alay edilmesi oluyor” dedi.

BAYINDIR İLE TİRE ARASINDA NE FARK VAR?
Başkan Soyer’in ilçe belediye başkanlarıyla yaptığı koordinasyon toplantılarına Cumhur ittifakında bulunan belediye başkanlarının bir kez çağırdığını hatırlatarak, “İlk yapılan istişare toplantısı Cumhur ittifakının dışında yapılan bir toplantıydı. Biz buna eleştiri getirmiştik. Bütün belediye başkanlarına eşit mesafede yaklaşılması gerektiğini söyledik. Bunun arkasında, Cumhur İttifakı’nın da yer aldığı bizim de katıldığımız ı toplantıda daha dikkatli olunacağı söylendi. Geçtiğimiz günlerde yine benzer toplantı yapıldı. Yine ayrım yapıldı. Şimdi buradan sormak istiyorum; Bayındır ilçesi ile Tire ilçesi arasında ne gibi fark olabilir? Kiraz ile Beydağ arasında ne tür farklı sorunlar olabilir, aynı sorunları vardır. Biz bunu defalarca dile getirdik. Kiraz’da 32 mahallede su sorunu var. Biz bunu defalarca Tunç Bey’e dile getirdik. Hala bu sorunlar çözülemedi. Hala Tunç Bey Kiraz’a gidip sorunu incelemedi.  Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla DSİ bazı mahallelere su kuyuları açtı. Sayın Soyer geçtiğimiz günlerde seyyar makam aracı açtı. Umarım seyyar araç da bisiklet gibi belediyenin önünde kalmaz ve vasfını taşır” diye konuştu.
BÜTÜN UYARILARIMIZA RAĞMEN…
“AK Partili Belediyeler üvey evlat muamelesi var mı?” sorusuna Hızal, “Şu uygulamalardan var olduğunu görüşüyoruz. Bütün uyarılarımıza rağmen bu sorunlar devam ediyor” dedi.

DESTEK VEREBİLİRİZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı İzmir’de yangın nedeniyle yok olan alanların yeşillendirilmesi projesine uygun koşulların sağlanması destek verebileceklerinin ifade eden Hızal, “Yangın alanlarının yeniden yeşillendirilmesi görevi Orman Bakanlığı bünyesinde oluyor. Buna destek konusunda SKT’lar ve kamu kuruşlar bir destek kampanyası düzenleyebilir. Büyükşehir Orman Bakanlığı’nın bünyesi altında bir proje gerçekleştirilse elbette ki destek oluruz” diye konuştu.  

BUNU BİR BAŞARI OLARAK GÖRMEK DOĞRU DEĞİL
“Balçova ve Narlıdere metro hattı projesini başarılı buluyor musunuz?” sorusuna Hızal, “Balçova ve Narlıdere metro hattı ile ilgili projenin finansman sorunu daha önce çözülmüştü. Kredileri çıkmıştı. Bu noktada bunu bir başarı olarak görmek ve göstermek çok doğru değil. Burada başarı söz konusu ise bunu zamanında hayata geçirmek olacaktır” dedi.

EĞER ORTADA SORUN VARSA BUNU ÇÖZECEĞİZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında mahkemelik olan parsel hakkında açıklamalarda bulunan Hızal, “Burada yargı karar vermiş ve gereği yerine getirecektir. Biz bunu defalarca dile getirmiştik. Buca Metrosu projesinde de aynı durumu yaşamıştık. Biz her zaman, muhalefet gurubu olarak bu şehrin sorunlarıyla alakalı özellikle yerel yönetim ile merkezi hükümet arasında bir köprü oluşturmak istiyoruz. Bunu her zaman dile getiriyoruz. Milletvekillerimiz, il başkanımız, ilçe belediyesinin veya Büyükşehir’in ciddi sorunlarının ortadan kaldırılması noktasında hangi sorun varsa bunu basın yoluyla değil diyalogla bize bildirmelerini söyledik. Bana benzer bir sorunla karşı karşıyayız. Son Ankara ziyaretinde de bir araya gelip, hangi sorunlarımız var, hangi bakanlıkta çözeriz gibi dosya hazırladık. Sayın Soyer’in bu dosyayı AK Partili arkadaşlarımızla hazırladık gibi bir açıklaması var.  Sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımızın belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda bu sorunların direk iletildiğini biliyoruz. Tunç Bey, en hazırlıklı ben giden belediye başkanı bendim demişti. Valiliğe yazısı yazıldı, buna cevap verilecektir. Eğer bir gecikme olduğunu düşünüyorsa bunu il başkanımızla ya da benle bir diyalog söz konusu olabilir. Bununla ilgili Büyükşehir ile Milli Eğitim arasında bir okulun yenilenmesi konusu bulunuyor. Büyükşehir’e ait bir parselin satın alınmasıyla ilgili. Bedeli Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ödenmiş. Bu bedel Büyükşehir tarafından az bulunmuş ve yeni bir bedel talebinde bulunmuş. Burada bir okul yapılacak. Kamuya hizmet söz konusu… Biz bununla ilgili görüşmelerimizi yapacağız. Eğer ortada sorun varsa bunu çözeceğiz” dedi.