Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde İzmir Turizm Tanıtma Vakfı’na (İZTAV) yaklaşık 9 milyon para aktarılmasına AK Parti grubu karşı çıktı. İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Tunç Soyer, “AKP hangi İzmir menfaatine olan her şey için destek olacaktı? Bu vakfın üyeleri EBSO, İZTO, Valilik…Biz İzmir birlikteliğini gerçekleştirmek adına bu vakfı büyütmeye karar verdik. Yoksa İzmir Büyükşehir Belediyesi bu vakfın yapacaklarını yapamaz mı? Elbette yapar. Ancak biz birlikteliği sağlamak istedik” dedi. Soyer, kardeşinin vakfın genel sekreter olmasıyla ilgili ise, “Akıl alacak gibi değil. Kardeşim İzmir için tek kuruş almadan çalışıyor” diye konuştu.

İZMİR’İN LEHİNE OLAN İŞLERE KARŞI DURMAYIZ AMA…
İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Soyer’e tepki gösterdi. Hızal, “İzmir’in tanıtımı herhangi bir karşı duruşumuz elbette olamaz. Bunu çokça dile getirdik. İzmir’in tanıtımı konusunda her şekilde elimizi taşın altına koyacağımızı belirtmiştik. İZTAV özelindeki çekincelerimiz ve itiraz noktamız esasında şu: 2000 yılında kurulmuş bir vakıf. Kuruluş amacı İzmir’in tanıtımı noktasında işbirliğinin sağlanması olduğunu biliyoruz. Geldiğimiz süreçte, bizim en temel noktamız 9 milyon gibi bir bütçesinin aktarılacak vakıfa belediye başkanının kardeşinin genel sekreter olmasını etik olmadığını düşünüyoruz. Bu vakıf bünyesinde kurulan bir şirketin varlığının olmasını da gereksiz buluyoruz” dedi.

KONSENSÜS İÇİN GÖRÜŞTÜN MÜ?
Hızal, “Kendisine şunu soruyoruz. Konsensüsü sağlamak adına bu vakıf bünyesindeki paydaşlarla önümüzdeki süreçte neler yapılacağı ile ilgili herhangi bir görüşmesi olmuş mu? Biz bunun olmadığını biliyoruz. Paydaşlardan biri olan İBB’nin bütçesinden 9 milyon liranın aktarıldıktan sonra mı bu görüşmeler yapılacak?” dedi.

ÇAMUR AT İZİ KALSIN POLİTİKASI
AK Partili Hızal, sözlerine şöyle devam etti:
“Kentin ve İzmirli hemşerilerimizin menfaatine olan her konuda her şeyin altına imza atarız. Bu konuda bir tereddüt yok. Bu konuda yanlış yapıldığını gerekçelerimizi söylememiz de kendisini rahatsız ediyor. Muhalefet grubu olarak hatalı olduğunu düşündüğümüz konularda eleştirilerimizi yapacağız. İzmirliler bize bu yetkiyi verdi. Ancak yaptığımız bu itirazı İzmir’in aleyhine yapılmış gibi gösterilmesi kabul edilir bir şey değil. Soyer artık Seferihisar Belediye Başkanlığı kimliğinden çıkıp 4.5 milyonluk Türkiye’nin en büyük 3. kenti olan İzmir’in belediye başkanı olduğunu anlaması gerekiyor. Soyer, bu konu üzerinden siyaset yapıyor. Hoşuna gitmediği bir durum olduğunda bizi hep böyle mi suçlayacak? Şuan ki haksızlığını bize çamur atarak kapatmaya çalışıyor. Ama biz gerçekleri söylemekten asla vazgeçmeyeceğiz. Bir Büyükşehir Belediye Başkanının bizlere yönelik söylediği bu sözler hiç yakışmıyor. Biz Büyükşehir’in yaptığı yanlışa ‘yanlış’ diyoruz. Bu suç mu? Büyükşehir Belediye Başkanı hoşuna gitmeyen bir duruşla karşılaşınca öteki yüzünü gösterdi” dedi.

ELEŞTİRİ KALDIRMIYOR!
Hızal, Soyer’in meclis bitmeden ayrılmasına da tepki gösterdi. AK Partili Hızal, “Eleştirilerimizi yapacağımız en doğru platformu İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi olduğunu biliyoruz. Bu meclis salonunda her konu detaylarıyla konuşulur ve karar bağlanır. Belediye başkanı meclis başkanı sıfatı ile meclisi sonuna kadar yönetmekle sorumludur. Ancak Soyer dün kendisinin de önemli olduğunu düşündüğü konuda eleştirileri duymamak için meclisten erken ayrıldı. Bana da, ‘Benimle ilgili bir şey söyleyecekseniz yanıma gelin’ dedi. Böyle şey olur mu? Bu ne tahammülsüzlük. Biz ne söyleyeceksek meclisin huzurunda söyleriz. Gördüğümüz kadarıyla Soyer eleştiri kaldıramıyor. Bu davranışı tüm meclise bir saygısızlıktı umarım bir daha böyle bir şey yaşanmaz” dedi.