Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, ulaşıma yapılan zamları eleştirdi. Açıklanan yüzde 36’lık ilk biniş zammının ötesinde 90 dakika içinde yapılan aktarmaların 50 kuruştan 90 kuruşa çıkmasının gizli zam olduğunu ve İzmir’de aktarmasız bir yerden bir yere ulaşım imkanı olmadığını anlatan Hızal, “İzmir’de aktarma ulaşım sistemi var, bu sistemi İzmirli vatandaşlarımız kendileri oluşturmadı. Bu sistemi İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaya koydu ve bu sistemde bir noktadan bir noktaya ulaşılması ancak aktarma yapılarak mümkün oluyor. Bu sistemi Aziz (Kocaoğlu) Bey getirdi, sistemin tüm olumsuzluklarına rağmen 90 dakika içinde yapılan aktarmaların ücretsiz olması, sistemin olumsuzluklarını bir taraf iterek olumlu bir yan kazandırıyordu. Tunç Soyer’in de adaylık sürecinde ‘90 dakikayı kesinlikle kaldırmayacağım’ diye bir ifadesi vardı. Yine Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’nun örnek gösterdiği bir uygulamaydı. Buradaki zam meselesinin ötesinde aktarmanın ücretli olmasını tartışmak gerekiyor. Evet yüzde 36’lık bir zam yapılıyor ama ikinci binişlerde, 90 dakikalarda yüzde 80’e varan bir artış söz konusu. Biz bu 90 dakika meselesini kaldırdıklarında da eleştirmiştik. Hatta bununla ilgili önerge verdik, İzmirlilerin ikinci defa mağdur olduğunu ifade etmiştik ama maalesef ki Tunç Soyer, İzmir ulaşımında tek doğru olan noktayı ortadan kaldırdı. Bununla ilgili İzmirliler sosyal medya başta olmak üzere birçok platformda tepki gösterdi, Soyer hepsine kulaklarını kapadı ve ikinci binişleri, üçüncü binişleri ücretli hale getirdi, bugün de bu binişlere yüzde 80-90’larda zam yaptı” dedi.  

“İZMİRLİLERİ KANDIRARAK ZAM YAPIYORLAR” 

AK Parti Grubu olarak aktarmaların ücretsiz hale geri dönmesi için meclise önerge vereceklerini kaydeden Hızal, “Bugün İzmirliler muhakkak ki bir yere gidebilmek için ikinci toplu taşımayı kullanmak zorunda bunun müsebbibi de İzmir Büyükşehir Belediyesi. Dolayısıyla burada ikinci bir ayıp söz konusu. Hem siz bu sisteme İzmirlileri mahkum ediyor, üstüne bunu ücretli hale getiriyorsunuz, üstüne de buna yüzde 85’lere varan zam yapıyorsunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve bağlı müdürlüklerin bir kamusal yanı elbette ki var, kar etmesini beklemiyoruz. Hem sosyal belediyecilikten bahsedeceksiniz hem ESHOT’u her yıl milyonlarca lira finanse edeceksiniz ardından da aktarmalarda yüzde 85’lere varan zam ortaya koyacaksınız. Bu haksızlık! Biz 90 dakika içindeki aktarmaların ücretsiz hale getirilmesi için tekrar önerge vereceğiz. Burada çok gizli bir zam yapıyorlar, gizli fiyat artışı yapıyorlar. Adeta İzmirliler kandırarak, uyutarak zam yapıyorlar” açıklamasında bulundu.  

“İNSANLAR İKİNCİ BİNİŞLERE MAHKUM EDİLDİ” 

Hızal yaptığı açıklamada, “Ben burada ilk binişlere yapılan zamlarla ilgili konuşmuyorum. Aktarma sisteminde ikinci binişler zaten Tunç Soyer öncesine kadar ücretsiz kullanılan bir uygulamaydı. Bu sistem önce ücretli hale getirildi şimdi ise yüzde 85’lere varan zam yapıldı. Elbette makul oranda zam yapılabilir şu anda tüm dünyada enerji fiyatlarında çok ciddi bir artış söz konusu. Maalesef ki ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi bunu görüyoruz. Benim söylediğim mesele insanların ikinci binişlere mahkum edilmesi ve bu binişlerin ücretlendirilmesi ve şimdi de bu binişlere zam yapılması” ifadelerine yer verdi.  

“MAZERET VE BAHANE BELEDİYECİLİĞİ” 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı bütçesini değerlendiren Hızal, “2022 yılı için 12.5 milyarlık bir bütçesi var İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, önceki yıllardan farklı bir bütçe değil, birtakım rakamlarda oynama yapıldı. Bütçeyi yapmak, görüşmek mesele değil. Bütçeyi hayata geçirebilmek mesele. Kağıt üzerinde yüzde 100 uygulamakla gerçekte yüzde 100 uygulamak aynı değil. Gelirin yüzde 80 - 85’i zaten merkezi hükümetten geliyor. 12.5 milyarın yüzde 85’i hiçbir kesinti yapılmaksızın merkezi hükümetten gelen bütçe. Dolayısıyla yüzde yüz uygulanma noktasında kağıt üzerinde bir sıkıntı yok, önemli olan bu bütçe harcanırken İzmirlinin sorunlarını çözüp çözmemekte. Tunç Soyer’in göreve geldiğinden bu yana trafikle, körfezle, altyapıyla, kokuyla, arka sıradakilerle, kadınlarla ilgili yüzlerce vaadi var. Göreve geldiği günden bu yana 20-25 milyarlık bir bütçe kullanmış ve yüzde yüze yakın gerçekleşme oranından bahseden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve yetkililerine şunu soruyorum; Tunç Soyer’in seçim öncesi vaatlerinin yüzde kaçını gerçekleştirdil? Evet pandemi, deprem, ekonomik dalgalanmalar oldu, siz yatırım odaklı  değil mazeret odaklı çalışırsanız ortaya bunları koyarsınız. Biz buna mazeret, bahane belediyeciliği diyoruz” dedi.  

“BÜYÜKŞEHİR KONTROLÜNÜ YİTİRDİ” 

Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım yapmadığını ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim vaatlerinin hayata geçirilmediğini savunan Hızal, “Körfezle ilgili bir vaadi vardı, tarihlerini değiştirerek, belirli aralıklarla yüzeceğini söyledi. 3 ay sonra havalar ısınacak, buyursun Konak’tan Karşıyaka’ya yüzsün. İzmir’de koku, trafik problemini ortadan kaldıracağını söyledi, hangisini yaptı. İzmir’de Tunç Soyer döneminde başlamış ve bitirilmiş 50 milyon ve üzerinde bir yatırım söylesinler bana. Günlük belediyecilik faaliyetlerinden bahsetmiyorum, onları da yapamıyorsanız kilit vurun gidin. Bu şehir 2.5 yıl boyunca reklamla, algıyla bir takım söylemlerle yönetilmeye çalışıldı. Bakıyorsunuz Soyer göreve başladı, bir baktık bisiklete biniyor, temiz enerjiden bahsediyor, bugün bisiklete biniyor mu, seyyar makam aracı vardı, nerede o araç, gören var mı? Yok. Elektrikli araç ortaya çıktı, makam aracını kullanmıyorum dedi, şu an o da yok makam aracına döndü. Tunç Soyer her şeyden çok çabuk sıkılan, sadece reklam ve algı üzerinden bu kenti yönetmeye çalışan bir Büyükşehir Belediye Başkanı profili çiziyor. İzmir’de Büyükşehir Belediyesi kontrolü yitirdi” diye konuştu.  

“YEREL YÖNETİMLERDE TARİHİN EN KÖTÜ DÖNEMİ” 

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Bornova Belediyesi çıkıyor, ‘Ben asfalt yapacağım’ diyor, kim yapması lazım bunu. İZBETON! İZBETON Genel Müdürü çıkıyor, elinde telefonla Tunç Soyer’in reklam müdürlüğünü yapıyor. Karşıyaka Belediyesi başka, Bayraklı başka, Bornova Belediyesi başka telden çalıyor. Hem hukuksal açıdan hem hizmet açısından İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin 2.5 yıllık performansını değerlendirirsek gerçekten yerel yönetim anlamında tarihin en kötü dönemini yaşıyoruz. Pandemi Türkiye genelinde yaşandı, etkisini gösterdi, hükümet bir mazeret arkasına saklanmadı. Pandemi var diye yatırımı mı kesti, hastaneleri, yolları yaptı, sosyal yardımlarına devam etti, yatırımlarına devam etti” açıklamasında bulundu.