Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka Stadı'nın ihalesine istediği zaman çıkabileceğini, ihale için tüm altyapının hazır olduğunu kaydetti. Büyükşehir Belediyesi'nin eksik proje dolayısıyla değil, ekonomik gerekçelerle ihaleye çıkamadığını ve mazeret aradığını savunan Hızal, "Karşıyaka Stadı İzmir'de yapılması ilk planlanan statlardan biriydi. Göztepe ve Alsancak Stadı ile birlikte ama maalesef ki Karşıyaka Stadı'nın yapım aşamasında bugün Karşıyaka Stadı'nın yapılmasını talep edenler ve çok isteyenler o gün karşı çıkanlardı. Dolayısıyla Karşıyaka Stadı'nın yapım süreci o kişilerin açmış olduğu davalar nedeniyle sekteye uğradı ve bu süreç içinde İzmir'e 2 tane önemli stat kazandırıldı. Biri Göztepe Stadı bir diğeri de Alsancak Stadı. Kaldı ki; bunlara da itiraz etmişlerdi ama iyi ki bu itirazlar karşılık bulmadı ve statlar kentimize kazandırıldı. Karşıyaka Stadı konusunda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, stadın  kendileri tarafından yapılabileceğini dile getirdi. Bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığı, belediye tarafından yapılmak istenmesi konusunda uygun görüş bildirdi. Bu anlamda Genel Başkan Yardımcımız Hamza Dağ, İl Başkanımız Kerem Ali Sürekli ortaya bir duruş koydular, ciddi çaba gösterdiler. Ancak bütün sözlerin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka Stadı'nı ekonomik gerekçelerle yapamayacağını anladığı için bugün ipe un seriyor" dedi.

"PROJELERİN BELEDİYEDE KAYBOLDUĞU BİLİNİYOR"
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın "Sadece avam proje gönderildi, uygulama projesi yok. Bakanlık'ta böyle konuşulmamıştı. Bakanlığa yazı yazdık henüz cevap gelmedi, Bakanlık işi yavaşlatıyor" açıklamasını da değerlendiren Hızal, "Cemil Tugay'ın bu konuya neden müdahil olduğunu anlamış değilim. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bir açıklama yapmıyorken, Tugay'ın çıkıp adeta Büyükşehir Belediyesi'nin önüne kendini siper ediyor olması çok ilginç. Projeler mevcut, bütün teknik çalışmalar mevcut. Bu projelerin Büyükşehir Belediyesi'nde muhtemelen kaybolduğu biliniyor. Stat için Bakanlık tarafından yapılan hazırlıklar belli bir noktaya getirilmişti ve kendilerine teslim edilmişti. Daha sonra projeler, projelerin maliyetleri gibi çok detay olan bazı konuların öne sürülmesi stadı yapmayacaklarının bir göstergesi. Şu anda stadın ihalesinin yapılabilmesi için projeler mevcut, Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edildi. Büyükşehir Belediyesi Bakanlık ile yapması gereken protokolü henüz imzalamadı. Henüz ellerindeki protokolü imzalayıp Bakanlığa göndermediler" diye konuştu.

"TUGAY, KENDİNİ BÜYÜKŞEHİR'E SİPER EDİYOR"
"Uygulama projesi İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gönderildi mi" sorusunu yanıtlayan Hızal, "Uygulama projesi, avam proje gibi bu teknik detayların anlamı yok. TOKİ'nin yapmış olduğu ihaleler mevcut, TOKİ bu projelerle ihaleye çıkıyor. Dolayısıyla bu kişilerin de bu projelerle ihaleye çıkması söz konusu. Bizim anladığımız kadarıyla, Tunç Soyer, her vaadinde olduğu gibi işin önüne arkasına bakmaksızın, işin teknik boyutuna ve maliyetine bakmaksızın bir açıklama yapar, bu açıklamanın ne noktaya geldiğini görür ve sonra da bu açıklamadan nasıl geri adım atacağının planlamasını yapar. Şu anda da bu planlama doğrultusunda muhtemelen bu projeyi yapmamak adına ipe un serme görevini, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'a verdi diye düşünüyorum. Yoksa bu ihalenin, inşaatın, projenin yapılması için teknik olarak hiçbir eksik yok. Alan orada, projeler verildi, tüm teknik detaylar hazır. Geçmişten gelen bugünün rakamlarıyla yaklaşık 60 milyonluk bir imalat var. Bütün bunları görmezden gelip, 'Bakanlık bu işi geciktiriyor, Bakanlık bu işin yapılmasını istemiyor, projeyi vermiyor' gibi ifade kullanmaları hiç doğru değil, gerçeklik payı hiç yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi muhtemelen maliyetleri gördüğü için, şu anki finansal sorunlarından dolayı yapamayacaklarını düşündükleri için 'Acaba bu işten nasıl vazgeçeriz' çabasına giriyorlar, görevi de Cemil Tugay'a verdiler, o da kendini Büyükşehir Belediyesi'nin önüne siper ediyor" ifadelerini kullandı.

"SOYER ÇİÇEK FESTİVALİ İÇİN YANLIŞ BİLGİ VERDİ"
Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde yaşanan Bayındır Çiçek Festivali tartışmasına yönelik açıklamada bulunan AK Partili Özgür Hızal, "Çiçek Festivali 23-24 yıldır devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bayındır Belediyesi'nin ortaklaşa yaptığı uluslararası bir festival. Bölge için kıymetli bir festival. Son 2 yıldır pandemi nedeniyle yapılamadı. Çiçek Festivali konusunda Tunç Soyer ya bilgi eksikliğine sahip ya da doğru söylemiyor. Festival için Bayındır Belediye Başkanımız, Büyükşehir Belediyesi'nden geçmiş dönemlerde olduğu gibi hem stant maliyetleri konusunda hem de diğer konularda destek talep etti haklı olarak. Kendisine 'Bizim bu konuda yapabileceğimiz hiçbir şey yok, bu harcamalara katkı koyabileceğimiz bir kalemimiz yok' diye bir yanıt geldi. Bunu biliyoruz. Buna rağmen belediye başkanımız yapılacak olan özellikle stant harcamalarının bir kısmını kendisinin bir kısmını da Büyükşehir'in yapması konusunda bir talepte bulundu. Bu da reddedildi. Bu kez Bayındır Belediyesi kendi imkanlarıyla yine muazzam bir festivale imza attı. Biz bu eleştiriyi ortaya koyduğumuzda Soyer, 3 milyon gibi bir rakamdan bahsetti. Bu külliyen yanlış bir rakam. Bayındır Belediyesi'nin stantlarla ilgili yapmış olduğu ihale 720 bin TL artı KDV. Büyükşehir'e yazılan yazılar ve Büyükşehir'in verdiği yanıtlar belgeleriyle ortada. Soyer birçok konuda olduğu gibi festival konusunda da bizim iddiamız karşısında İzmirlilere yanlış bir bilgi verdi" dedi.

"AYDIN'IN HUKUKİ YÖNÜNE GÜVENİRİM"
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın'ın performansını nasıl buldunuz" sorusunu yanıtlayan Hızal, "Murat Aydın ile yaklaşık 3 yıldır mecliste, meclisin de ötesinde imar komisyonunda birlikte çalışıyorum. Her şeyden önce kendisi hukukçu, eski bir yargıç. Hukuk yönüne güvenirim. Grup Başkanvekilliği performansı konusunda benim yorum yapmam doğru olmaz. Bizim açımızdan kimin Grup Başkanvekili olduğunun bir önemi yok. Biz söylememiz gerekenleri söyleriz. Söylemeye de devam edeceğiz. Zaten biz söyleyeceklerimizi Tunç Soyer'e söylüyoruz" diye konuştu.