Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, CHP kanadından gelen "Engelleniyoruz" iddialarını değerlendirdi. Hızal, "Çiğli tramvayına izni Sayın Cumhurbaşkanımız verdi. O gün teşekkür ederiz diye Soyer bugün neden 'Engelleniyoruz' diyor. Çünkü beceriksizlerini örtmek istiyor. Çiğli tramvayı İzmir'de inşaatı en hızlı devam eden iş, Çiğli tramvayını yapan firma ise, 'Buca Metrosunu yapamayacağı' iddia edilen firma. Aynı zamanda 4. faz inşaatında ihaleyi alan ve ihalesi iptal edilen firma. Geçenlerde Tunç Soyer bir açıklama yaparak, 'Yakında Çiğli tramvayını açıyoruz' dedi. Eyvallah, açıyorsunuz. Rayları döşediniz, sistemi yaptınız. Peki Çiğli tramvayında tren setleri ne oldu? Tren setlerini alabildi mi İzmir Büyükşehir Belediyesi" diye sordu. 

"FİRMA BELEDİYEYE GÜVENMEDİĞİ İÇİN İŞTEN ÇEKİLDİ"

Hızal konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "İzmir Büyükşehir Belediyesi tren setlerini alamadı. Çünkü tren setleri için anlaşma yaptıkları firma 'ben anlaşmadan vazgeçtim. Çünkü siz bizim paramızı veremeyeceksiniz' dedi. Çiğli tramvayı için alınması gereken tramvay setler alınamadı, alınamayacak. Raylar döşendi, sistem hazır hale gelecek ama rantabl kullanamayacaklar çünkü tramvay setleri alınmadı. o hatta özel tramvay setleri alınmadı, firma İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne güvenmediği için işten çekildi. Kim engelliyor, biz mi engelledik, kendi beceriksizlikleri" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Gündeme Bakış'ın edindiği bilgiye göre; firma kur artışı nedeniyle ihaleyi tek taraflı fesh etti. Büyükşehir Belediyesi Çiğli tramvay hattında Karşıyaka hattında kullanılan tramvayları kullanacak. 

BOZANKAYA A.Ş İHALEYİ KAZANMIŞTI

Büyükşehir Belediyesi, 15 Ekim 2021’de Bozankaya A.Ş. ile Çiğli, Konak ve Karşıyaka hatlarında çalışacak 26 elektrikli tramvay aracının alım sözleşmesi için karşılıklı imza atmıştı. Üretilecek araçlarda yüzde 51 oranında yerlilik şartının arandığı ihalenin kazananı 749 milyon 750 bin TL’lik teklifle Bozankaya A.Ş. firması olmuştu.

YÜZDE 80'İ TAMAMLANDI
Temeli geçen yılın Şubat ayında atılan Çiğli Tramvay hattında kısa sürede imalat çalışmalarının yüzde 80’i bitti. 11 kilometre ve 14 istasyondan oluşacak tramvay hattının 2022 sonunda tamamlanmasının ardından test sürüşlerine başlanması planlanıyor. Çevreyolu İstasyonu’ndan başlayacak hat, viyadük ile Çiğli Ataşehir Mahallesi’ne bağlanacak. Güzergâh Çevreyolu İstasyonu, Ataşehir, Çiğli Ataşehir Mahallesi, Çiğli İZBAN Durağı, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi, Ata Sanayi Bölgesi, Katip Çelebi Üniversitesi ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne hizmet edecek şekilde planlandı. Böylelikle Çiğli Tramvayı bölgeye nefes aldıracak, trafiği rahatlatacak, bölgedeki hastane, üniversite ve sanayiye ulaşımı kolaylaştıracak.