Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Bergama Belediye Başkanı AK Partili Hakan Koştu, kentte uzun süredir tartışılan Millet Bahçesi projesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Projeyle birlikte işlevini kaybetmiş stadyum alanının kente kazandırılacağını ve alanda herkese yer olacağını belirten Koştu, “Bu proje; geçmişte bütün belediye başkanlarının hayaliydi. Hangi aday olursa olsun, herkes buranın bir sosyal alana çevrilmesinde hemfikirdi ve seçim kitapçıklarında vardı. Hem benim, hem karşımdaki adayın bu alanın yeşil alana çevrilmesi, Bergama’ya kazandırılması kitapçıklarımızda vardı. Bergama 14 Eylül Stadyumu Bergama’nın merkezinde ama tabi çok eskimiş ve işlevselliğini de yitirmiş haldeydi. Biz herkesin hemfikir olduğu bu alana proje yaptık, projeyi de hayata geçirmek için kolları sıvadık. Bu projeyi hayata geçirmek çok kolay değildi, Çamlı Park’la birlikte 57 bin metrekarelik bir alandan bahsediyoruz. Çamlı Park 17 bin metrekare, 40 bin metrekare de stat alanı var. Biz 17 bin metrekarelik Çamlı Park’ı projeye sonradan dahil ettik. Park benim çocukluğumda çok canlı olan bir parktı ama sonradan bakımsızlıktan ilgisizlikten bugünlere geldi ama biz onu ayağa kaldıracağız. Stat, Spor ve Gençlik Bakanlığımıza aitti. Bakanlıkla takasa girdik, başka yerdeki mülk ve arsalarla bu çok önemli yerdeki alanı takas yoluyla Bergama Belediyesi’nin mülkü yaptık. Ardından, bizim bu projeyi yapacak paramız yoktu, bu proje Büyükşehir Belediyesi kaynağıyla bile çok zor, 80 milyonluk yatırımdan bahsediyoruz. Yeraltı otoparkı ve üstünde birçok donatısıyla kapsamlı bir proje” dedi.  

“ÇAMLI PARK’I PROJEYE DAHİL ETTİK” 

Çamlı Park’ın, projeye dahil oluş sürecini anlatan Başkan Hakan koştu, “Öncelikle Çamlı Park’tan bahsetmek istiyorum. Biz geldiğimizde parkın içinde sosyal tesisler başlamıştı, ödenek noktasında ise yüzde 10 seviyesindeydi. İnşaat ilerlemişti ama müteahhit alacağının yüzde 10’unu almış, geri kalanını alamamıştı. Biz öncelikle bu etabı tamamladık ve yüzde 100 özkaynaklarımızla ödeme yaptık. Tabi peyzaj kısmı vardı, ikinci etap kısmı, bu da o günün koşullarında 10 milyon liralık bir maliyet gerektiriyordu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer ile de konuştuk. Stratejik planda ikinci etabın Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasını planladık ama tabi ilerleyen aylarda, yıllarda burada çok ilerleme kaydedemedik. Millet Bahçesi projesine başladığımızda burayı çok düşünmemiştik. Sonradan Sayın Kaymakamımızın da fikriyle ben Çevre ve Şehircilik Bakanımıza gittim, Çamlı Park’ı Millet Projesi içine aldırdık ve hepsinin ihalesini gerçekleştirdik. 2020 Mart ayında tapu devirlerini gerçekleştirdik. Nisan ayında da projelendirme çalışmasına başladık. Öncelikle STK’larımızla görüştük, görüşlerini aldık, sonra Mimarlar ve Şehir Plancıları ile toplantı yaparak onların da fikirlerini aldık. Muhalefette bulunan partilerin grup başkanvekilleriyle görüştüm, bu konuda fikirleri varsa alabileceğimizi, değerlendirebileceğimizi ifade ettik. Biz bu projeyi 1 yılı aşkın sürede bitirdik. Her şey tamamlandı, proje sunumları gerçekleşti. Geçtiğimiz Ağustos ayında TOKİ tarafından ihalesi yapıldı Ekim ayında da ihalesiyle birlikte imzalar atıldı” açıklamasında bulundu.  

“ESNAF ÇARIŞISI YAPTIK” 

Yapılan esnaf çarşısı ile birlikte, stat etrafında bulunan esnafa yer tahsisi yapılacağını ve kimsenin mağduriyetin söz konusu olmadığını kaydeden Bergama Belediye Başkanı Hakan koştu, “Bu alan bizim için çok değerli bir alan, her karışını değerlendirmek, herkes için bir yer bulmak durumundayız. Yeşil alana öncelikle riayet etmemiz gerekiyor. Millet Bahçesi müktesebatında normalde yapı alanları yüzde 5’i geçemiyor ama burada özel bir durum vardı, bizim de önceden verdiğimiz bir sözümüz vardı. 86 esnafımız için buradaki emsali yüzde 10’a çıkardık. Bu zor bir süreç oldu, bu süreçte Sayın Genel Başkan Yardımcımız Hamza Dağ, İzmir İl Başkanımız Kerem Ali Sürekli ve milletvekillerimizin çok büyük desteği oldu. Türkiye’de bir ilkti, burada bir emsal artışına gittik. Daha sonra hemen yanı başında bulunan 2 bin metrekarelik alanda esnaf çarşısı yaptık. Yani yapacağımız toplam ticari alan şu ankinden yaklaşık 1 buçuk misli fazla. Çünkü başka bir alan çıkarmanız da mümkünatı yok. Çocuk parkı, tenis kortu, basketbol sahası, kaykay pisti, yürüyüş yolu, bisiklet, yolu oturma alanlarına da yer ayırmamız gerekiyor. Çünkü burası şehrin merkezinde nefes alacak noktamız olacak. Hepsini değerlendirdikten sonra etrafındaki yolları da açarak trafiği de katkıda bulunacak bir proje hazırlıyoruz. Bunların hepsini değerlendirdik. Şu an üçüncü derece sit alanı olması nedeniyle, arkeolojik kazılar yapılıyor, sonra inşaat faaliyeti devam edecek” ifadelerini kullandı.  

“PROJEYİ HALKIMIZLA BİRLİKTE YAPTIK” 

Muhalefet tarafından yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Koştu, “Biz sürecin en başından beri esnafla görüşüyoruz. Seçim öncesinden başladık görüşmeye, projemizden bahsettik. Tabi ki bu alanda yeni ticari alanların oluşturulacağı sözünü verdik, bu sözü de tutuyoruz. Var olandan 1 buçuk kat fazla ticari alan oluşturuyoruz. Esnafın yapılan Millet Bahçesi ile birlikte mağdur olacağına yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine konuşan Başkan Koştu, “Bu konuda çok spekülasyonlar yapıldı. Hatta muhalefette bile fikir ayrılıkları oluştu. CHP milletvekilleri Bergama’ya geldi, ‘Esnafı sokağa atıyorlar’ diye açıklama yaptılar, ardından da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer açıklama yapıyor ve projede esnafa verilecek olan ticari alanlara tepki gösteriyor, ‘Hepsi yeşil alan olsaydı biz bu projeye itiraz etmezdik’ diyor. Yani aynı parti içinde 2 farklı görüş var. Biz herkese alan açıyoruz. Yeşil alan da açıyoruz, spor alanı da açıyoruz, esnafa da alan açıyoruz. Keşke projeye bir göz atsalardı, en azından ilçe başkanlarına, meclis üyelerine sorsalardı. Bu proje doğru bir proje, bu karar doğru bir karar. Yaptığımız projede herkese yer oluşturuyoruz. Bir kısmı mutlu edip bir kısmı mağdur edecek bir proje değil. Esnafımızın bir kısmı başka yerlerde dükkan buldu, taşındı, itiraz edenler de oldu, daha fazla ticari alan açılmasını isteyenler oldu. Daha fazla ticari alan ayırabilmemiz mümkün değil çünkü o zaman yeşil alan olmaktan çıkıp AVM’ye dönüşür. İtidalli olmak gerekiyor. Biz herkese bir alan oluşturduk. Bugün siz Bergama’ya gelin, alanın yanı başında durun vatandaşa sorun, yüzde 90’ının üzerinde olumlu yanıt alacaksınız. Bu proje başta trafik olmak üzere birçok sorunu çözecek bir proje. Açılan davalar sadece hizmeti geciktirir. Biz bu projenin Bergama’nın en doğru projesi olduğuna inanıyoruz. Bu projeyi biz Bergama halkıyla birlikte yaptık” dedi.  

“TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYORUZ” 

Islah çalışmaları devam eden Selinos Kanalı’na yönelik bilgi veren Başkan koştu, “Antik Selinos Kanalı Projesi çok zor bir proje. Arkeolojik alanda bir çalışma yürütüyorsunuz, sıradan bir dere ıslahı değil. Her etapta restorasyon çalışması yapıp kurula onaya sunuluyor, kuruldan geçtikten sonra inşaat devam ediyor. Yani zorlu bir süreç. Hem zorlu aynı zaman da çok zevkli bir proje. Biz tarihi gün yüzüne çıkarıyoruz. Dere boyunda bazı evler var, metruk, kötü yapılar, bunların kaldırılması sağlık ve kentin geleceği açasından çok önemli. Orada kamulaştırılma alanı belli. 136 adet yapının kamulaştırılmasına karar verildi. Proje ilerlerken neyle karışılacağınızı bilemiyorsunuz. Yarın öbür gün bir felaketle karşılaşabilirsiniz. Büyük seller yaşanabiliyor, ne zaman yaşanacağını bilemeyiz. 136 adet yapının kamulaştırma kararında hepsinin kullanılacağı diye bir şey yok. Sadece en  elzem, en gerekli olanlar hangisiyse onlar değerlendirilecek. Çok fazla dedikodu var, kamulaştırılan alanlar yeşil alana dönüyor, herhangi bir ticarethane, çarşı alanı oluşturulmuyor. Bunların içinde kamulaştırılmayacak olanlar da var. Bunlara ilişkin her türlü bilgiyi isteyen herkes bizim belediyemizden de DSİ’den de alabilir. Hatta kamulaştırılmayla birlikte kimse mağdur olmasın diye paraları anında ödeniyor, ilk etap TOKİ’den protokolle belediye olarak 30 adet daire aldık. Bu 30 adet daireyi kamulaştırma yapılan vatandaşlarımıza hak olarak teslim ettik. İsteyenler gelip TOKİ hakkından faydalanabiliyor. Hem kamulaştırma parasını alıyor hem de TOKİ’den kurasız olarak faydalanıyor. Bu çalışmalar bittiğinde sadece Türkiye’nin değil dünyanın ilgisi Bergama’ya yönelecek. Çok değerli bir bölge ama büyük bir ihmale uğramış. Kanalizasyon bile oraya akmış, bugüne kadar konuşulanlar hep kağıt üzerinde kalmış” diye konuştu.  

“DİKİLİ’YE OLAN DESTEĞİ BERGAMA’YA DA BEKLİYORUZ” 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden başta asfalt olmak üzere yeteri kadar destek alamadıklarını aktaran Koştu, “Asfalt konusunda biraz mustaribiz. Sorsanız 30 belediye başkanına hepsi mustariptir. Bütün belediye başkanları ister ama Bergama ilçesi büyük bil ilçe, 104 bin nüfuslu, bin 544 kilometrekare İzmir’in en geniş ilçesi. Eski köy yeni mahalle olan yolların tamamı Büyükşehir’e ait, 17 bin üstü kilometre olan yolların bakımı, onarımı, temizliği Büyükşehir’e ait. Bunlarda biz daha çok hizmet bekliyoruz. Büyükşehir ilçe ayrımı olmadan da iş yapabiliriz, ki ben yapmıyorum, bu cadde Büyükşehir’inmiş demiyorum. Elimden geliyorsa onu da yapacağım. Büyükşehir’den de aynı şeyi bekliyoruz. Şu anda yeterli hizmet yo. Asfalt konusunda daha çok destek bekliyoruz. Hemşerilerimiz daha çok bekliyor çünkü yeni yasada bizim gelirlerimizin yüzde 40’ı Büyükşehir’e kesiliyor. Kesilen rakamlarla bizim su, kanalizasyon, arıtma, İZSU’ya ayrılan paylar var, bir de Büyükşehir’e yollar için ayrılan paylar var. Bergama İzmir’in incisi daha çok yatırımı ve yolu hakkediyor. Hemen yanı başımızda Dikili var, CHP’li bir belediye, o da seçilerek geldi, ben de seçilerek geldim, Tunç Bey’de seçilerek geldi. Dikili’ye gelen hizmetlerin daha fazla olduğunu görebiliyorum.  Asfaltla ilgili mesela… Birçok Büyükşehir Belediyesi, CHP’li olan Dikili Belediyesi’ne aynı desteği vermiştir, aynı desteği Bergama’ya da bekliyoruz. Dikili’ye var, bize yok. Dikili bizim alan ve nüfus olarak 3’te bir ilçemiz, güzel bir ilçemiz, tabi ki oraya da hizmet edilecek, bizim sözlerimiz hizmet edilmesin demek değil. Dikili’ye hizmet yapılsın ama aynı oranda Bergama’ya da hizmet bekliyoruz” dedi.  

“MALİ VE İDARİ YAPIMIZI DÜZELTTİK” 

Belediyenin mali durumunun toparlanmaya başladığını kaydeden Koştu, “Tüm belediyelerin olduğu gibi Bergama Belediyesi’nin de borcu vardı. Bizden önceki dönemden geken yaklaşık 130 milyonluk kamu borcumuz vardı. İller Bankası’na olanlar ayrı, onları ödüyoruz zaten. Biz göreve geldiğimizde mali ve idari anlamda yönetilebilir belediye dedik, ve bu doğrultuda çalıştık. İdari anlamda disiplin, iş kabiliyeti, iş hızı gibi konuları düzene soktuk, mali anlamda da düzelttik. Biz bu borcu kendi haline bıraksaydık hiçbir şey yapamazdık. Belediye maaşlarını ödeyemez duruma gelirdik, çoğu belediyede bu söz konusudur. Borçlarımızı taksitlendirildik, devletimizin çıkardığı imkânlardan yararlandık, taksitle ödüyoruz. Borcu nasıl sıfırlayabiliriz diye hesap yaptık. Eski Sümer Bank Fabrikasının olduğu yerleşkenin bir kısmını SGK’ya devrederek, sıfırlayıp faiz yükünden kurtulabiliriz dedik, bunu mecliste de gündeme getirdik. Orada Dokuz Eylül Üniversitemiz var, onlar yine kalacaktı, sadece arazinin bir bölümü devredilecekti ama muhalefetten maalesef çok sert tepkiler geldi, davalar açıldı, davalardan Yürütmeyi durdurmalar çıktı. Karşımıza birçok engel çıktı. Bizim borcu yönetemememiz için her türlü argümanı kullandılar. Biz tabi bunları yönetmek durumundayız, bunu beceremezsek yatırım yapamayız. Nasıl hizmet edeceğiz? Bizim bu borçları eriterek, aynı zamanda yatırım yaparak, belediyenin de gelirini artırarak, güneş enerji sistemiyle bunu yaptık, meyve sebze kurutma tesisi gibi projelerle her türlü mali argümanı arkadaşlarımızla istişare ederek hayata geçiriyoruz” açıklamasında bulundu.  

“BİR DÖNEM DAHA VARIM” 

“Bir sonraki dönem tekrar aday olacak mısınız” sorusunu yanıtlayan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Allah sağlık verirse önümüzdeki dönem tekrar adayız. Tabi bu halkımızın, partimizin takdiri, biz onlara bakarak adayız diyoruz, değilsin derlerse olmayız” ifadelerini kullandı.  

“AYNI KAYGIYI NEDEN SELÇUK VE DİKİLİ’DE TAŞIMIYORLAR” 

Belediye meclisinde tartışmalara neden olan arazi satışlarının hatırlatılması üzerine konuşan Başkan Koştu, Selçuk’ta geçtiğimiz günlerde yapılan arazi satışlarını hatırlatarak, “Halkımıza soruyorum, muhalefetin arazi satışlarıyla ilgili kaygısı var mı? Kaygısı varsa neden aynı kaygıyı Dikili’de Selçuk’ta taşımıyor. Oralardaki araziler farklı bir yerden mi geldi. Siyaset yapıyorsanız tutarlı olmalı, söylediklerinizin arkasında durmalı, bana yapma dediğiniz şeyi kendiniz de yapmamalısınız. Bu siyasette önemli bir şey. Bizim yaptığımız bizim icat ettiğimiz bir şey değil. Meclis kararıyla bazı malların satışını açık ihaleyle yaptık. İlkini geçen ay yaptık, kararı Mart ayında almamıza rağmen… Biz bu kararları gerek duyduğumuz yerde kullanacağız dedik, mali disiplini sağlayabilmek, yatırımlarımızı gerçekleştirebilmek adına, yollarımızı yapabilmek adına, Zeytin Parkımızı, diğer hizmetlerimizi yapabilmek adına bunları dengeli şekilde götürmemiz gerekiyor. Bu sebeplerle bizim yaptığımız şey tutarlıdır. Ben geçen dönem belediye meclis üyeliği yaptım. Onlar küçük arazilerdi diyorlar ya, geçen dönem satılan arazi yaklaşık 840 dönüm, bu dönem de satılan arazi yaklaşık 840 dönüm. Biz o zaman durduğumuz yerdeyiz, biz geçen dönem destek vermiştik, evet, bunlar satılsın, belediye hizmet üretsin demiştik, yine aynı yerdeyiz. Yer değiştirenler var, onlar aynı şeyi söylemiyor şu anda. Biz tutarlıyız, siyasi istikrarımızı koruyoruz. Maalesef koruyamayanlar var” dedi.  

“EKONOMİNİN EGE’DEKİ BAŞKENTİ OLACAĞIZ” 

İlçede yapılan yatırımlara yönelik bilgi veren Koştu, “Serbest bölge çok büyük bir proje, Ağustos ayında Sayın Cumhurbaşkanımız onayladı ve şu an hızlı şekilde ilerliyor. Bergama’nın da ivme kazanmasını sağlayacak. Yine Bergama Organize Sanayi Bölgemiz doldu şu anda, biz geldiğimizde yüzde 20-25’ler seviyesindeydi, şu an Bergama Organize Sanayi Bölgesi doldu. Bu ekonomimiz için önemli. Bergama’da Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgemizi Sayın Bakanımızla gerçekleştireceğiz. Bunlar hep ekonomik anlamda Bergama’ya güzellikler katacak. Tabi bunların hepsi bir bütün. Ekonomi, sanayi, tarım, kültür, sanat, spor, yeni stadyum yapıyoruz,  bunlarla birlikte Bergama kültürün, sanatın, sporun, tarımın, ekonominin kuzeydeki Başkenti olacak, Ege’nin başkenti olacak” dedi.